szombat , 2 március 2024
Kezdőlap Tippek Lépésálló hungarocell: ezért jobb a tetőtér hőszigetelésére!
Tippek

Lépésálló hungarocell: ezért jobb a tetőtér hőszigetelésére!

114
Lépésálló hungarocell eps
Képek forrása: Freepik, Masterplast - hungarocell.hu

A hőszigetelésről sokszor csak a külső hőszigetelés jut az emberek eszébe. Jogosan, ugyanis ez az, ami általában a legtöbbet tud fogni egy lakás vagy ház rezsiszámláján. Ezzel együtt van, hogy a tetőtéri hőszigetelés lesz az, ami sokat tud segíteni. Mert a meleg levegő felfelé száll, és könnyen kiszökik. Hiába van a homlokzat leszigetelve alaposan, ha fenn kimegy a meleg. Hogyan ne menjen ki? Milyen megoldást érdemes alkalmazkodni?

Mi az az EPS?

Az EPS, más nevén hungarocell lényegében extrudált polisztirol, innen is jön a neve (Extruded PolyStyrene). Ebből az anyagból készül többek között az a morzsolható, fehér műanyaggömböcskékből álló tábla, amellyel aztán a homlokzattól kezdve a padlásig sok mindent hőszigetelhetünk.

Az EPS-t nagy tömbökben gyártják, amelyeket aztán különféle vastagságú táblákra vágnak, és így értékesítenek. Az EPS az egyik legnépszerűbb hőszigetelő anyag. Készül grafitos kivitelben is, amely még jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bír, egyedül a napfénytől kell védeni. Bár már erre is vannak olyan adalékok, amelyek megoldást jelentenek erre a problémára. Ezzel együtt még mindig a hagyományos, fehér hungarocell a legnépszerűbb termék.

Hogyan működik az EPS?

Az EPS-t arra tervezték, hogy levegőt tartson benn ezekben a műanyag-buborékokban, ugyanis a levegő remek hőszigetelő tulajdonságokkal bír. Az EPS egy kedvező árú, könnyű és könnyen beépíthető anyag, amivel csökkenteni tudjuk egy ház vagy lakás a hőveszteségét. De ehhez pár dolgot nem árt észben tartani.

Masterplast hungarocell eps
Forrás: Masterplast – www.hungarocell.hu

Mindig rendszerben kell gondolkodni

A hőveszteség ugyanis a különféle felületeken át távozó hőmennyiség összessége. Azaz: a nyílászárókon, homlokzaton, talapzaton, födémen. És ha nincs minden felület megfelelően szigetelve, akkor fennáll annak a veszélye, hogy hiába jó mondjuk a homlokzat és a födém, ha az aljzaton, a pince felé elszökik a hő. Ugyanez igaz a hőhidakra, amelyek a nem kellően precíz beszerelés következtében alakulnak ki. Jelen cikkben azonban a padlásra, illetve a födémre fókuszálunk, mert a családi házaknál gyakran itt szökik ki a legtöbb meleg a homlokzat után.

Ezért érdemes a padlást is hőszigetelni

A homlokzat általában az első, ami sorra kerül, és anyagilag általában ez a racionális döntés. Ezzel együtt hosszú távon mindig az a kérdés, hogy a lakás vagy ház egésze hogyan működik hőszigetelés szempontból. Egy vékony födémű padláson például könnyen kimegy a meleg. Emiatt nagyon hasznos a padlás hőszigetelése, ami orvosolja ezt a problémát. Mert akkor nem az van, hogy sokat költöttünk a homlokzatra, a nap végén mégsem spóroltunk túl sokat. Szóval akkor érdemes a homlokzat után a padlást is szigetelni EPS-sel?

Forrás: Freepik

Igen, csak…

Az EPS jó megoldás, csak van egy gond. Ez pedig nem más, mint hogy az EPS bár nagyon jó hő- és hangszigetelő anyag, viszont kifejezetten sérülékeny. Egy alapvetően puha anyag, amire ha rálép az ember, akkor jó eséllyel behorpad, betörik a talpa alatt. És akkor romlik a hatékonyság, illetve egy idő után teljesen használhatatlanná válik a tetőtéri hőszigetelés. De erre is van megoldás. Ez nem más, mint a lépésálló hungarocell. A lépésálló EPS némileg drágább, mint a hagyományos hungarocell, cserébe sokkal strapabíróbb.

Tehát ha egy hosszútávú megoldást keresünk, akkor ebbe az anyagba befektetve hosszú éveken át biztosíthatjuk a ház megfelelő hőszigetelését felülről is!

Magyar terméket, magyar gyártótól: válaszd a Masterplast termékeit!

Ha teheted, válassz magyar terméket magyar gyártótól, mert a rövidebb szállítási útvonal sokkal környezetbarátabb választás, mint a világ másik végén gyártott és onnan Magyarországra szállított terméket vásárolni. A Masterplast a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalata, mely meghatározó pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, a magastető szigetelő és a szárazépítészeti rendszerek elemeinek piacán. A Masterplast termékeit megtalálod a hungarocell.hu oldalon, ahol számos gyakran felmerülő kérdésre szintén megtalálod a szakértők válaszait!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Milyen műanyag ablak árakkal találkozhatunk a húsvéti időszakban?

Közeleg a tavasz, a húsvét, ami számtalan izgalmat tartogat számunkra. Vége a...

Testeden a történeted? Így segít visszanyerni az önbizalmad a plasztikai sebészet!

Az arcunk egyedi jegyei megkülönböztetnek minket másoktól, de néha ezek az eltérések...

Hogyan lehet valaki gyógynövénybolti eladó, drogerista?

Sokan szeretnek emberekkel foglalkozni, számukra vonzó lehet akár egy kereskedelmi szakma is....

A hajtogatott kéztörlő segítségével megtarthatod a higiéniát a mosdóban

A vendéglátóipar számtalan eszköz és fogyóeszköz beszerzését igényli. A papíráruk is ide...