szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Lépésálló hungarocell: ezért jobb a tetőtér hőszigetelésére!
Tippek

Lépésálló hungarocell: ezért jobb a tetőtér hőszigetelésére!

268
Lépésálló hungarocell eps
Képek forrása: Freepik, Masterplast - hungarocell.hu

A hőszigetelésről sokszor csak a külső hőszigetelés jut az emberek eszébe. Jogosan, ugyanis ez az, ami általában a legtöbbet tud fogni egy lakás vagy ház rezsiszámláján. Ezzel együtt van, hogy a tetőtéri hőszigetelés lesz az, ami sokat tud segíteni. Mert a meleg levegő felfelé száll, és könnyen kiszökik. Hiába van a homlokzat leszigetelve alaposan, ha fenn kimegy a meleg. Hogyan ne menjen ki? Milyen megoldást érdemes alkalmazkodni?

Mi az az EPS?

Az EPS, más nevén hungarocell lényegében extrudált polisztirol, innen is jön a neve (Extruded PolyStyrene). Ebből az anyagból készül többek között az a morzsolható, fehér műanyaggömböcskékből álló tábla, amellyel aztán a homlokzattól kezdve a padlásig sok mindent hőszigetelhetünk.

Az EPS-t nagy tömbökben gyártják, amelyeket aztán különféle vastagságú táblákra vágnak, és így értékesítenek. Az EPS az egyik legnépszerűbb hőszigetelő anyag. Készül grafitos kivitelben is, amely még jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bír, egyedül a napfénytől kell védeni. Bár már erre is vannak olyan adalékok, amelyek megoldást jelentenek erre a problémára. Ezzel együtt még mindig a hagyományos, fehér hungarocell a legnépszerűbb termék.

Hogyan működik az EPS?

Az EPS-t arra tervezték, hogy levegőt tartson benn ezekben a műanyag-buborékokban, ugyanis a levegő remek hőszigetelő tulajdonságokkal bír. Az EPS egy kedvező árú, könnyű és könnyen beépíthető anyag, amivel csökkenteni tudjuk egy ház vagy lakás a hőveszteségét. De ehhez pár dolgot nem árt észben tartani.

Masterplast hungarocell eps
Forrás: Masterplast – www.hungarocell.hu

Mindig rendszerben kell gondolkodni

A hőveszteség ugyanis a különféle felületeken át távozó hőmennyiség összessége. Azaz: a nyílászárókon, homlokzaton, talapzaton, födémen. És ha nincs minden felület megfelelően szigetelve, akkor fennáll annak a veszélye, hogy hiába jó mondjuk a homlokzat és a födém, ha az aljzaton, a pince felé elszökik a hő. Ugyanez igaz a hőhidakra, amelyek a nem kellően precíz beszerelés következtében alakulnak ki. Jelen cikkben azonban a padlásra, illetve a födémre fókuszálunk, mert a családi házaknál gyakran itt szökik ki a legtöbb meleg a homlokzat után.

Ezért érdemes a padlást is hőszigetelni

A homlokzat általában az első, ami sorra kerül, és anyagilag általában ez a racionális döntés. Ezzel együtt hosszú távon mindig az a kérdés, hogy a lakás vagy ház egésze hogyan működik hőszigetelés szempontból. Egy vékony födémű padláson például könnyen kimegy a meleg. Emiatt nagyon hasznos a padlás hőszigetelése, ami orvosolja ezt a problémát. Mert akkor nem az van, hogy sokat költöttünk a homlokzatra, a nap végén mégsem spóroltunk túl sokat. Szóval akkor érdemes a homlokzat után a padlást is szigetelni EPS-sel?

Forrás: Freepik

Igen, csak…

Az EPS jó megoldás, csak van egy gond. Ez pedig nem más, mint hogy az EPS bár nagyon jó hő- és hangszigetelő anyag, viszont kifejezetten sérülékeny. Egy alapvetően puha anyag, amire ha rálép az ember, akkor jó eséllyel behorpad, betörik a talpa alatt. És akkor romlik a hatékonyság, illetve egy idő után teljesen használhatatlanná válik a tetőtéri hőszigetelés. De erre is van megoldás. Ez nem más, mint a lépésálló hungarocell. A lépésálló EPS némileg drágább, mint a hagyományos hungarocell, cserébe sokkal strapabíróbb.

Tehát ha egy hosszútávú megoldást keresünk, akkor ebbe az anyagba befektetve hosszú éveken át biztosíthatjuk a ház megfelelő hőszigetelését felülről is!

Magyar terméket, magyar gyártótól: válaszd a Masterplast termékeit!

Ha teheted, válassz magyar terméket magyar gyártótól, mert a rövidebb szállítási útvonal sokkal környezetbarátabb választás, mint a világ másik végén gyártott és onnan Magyarországra szállított terméket vásárolni. A Masterplast a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalata, mely meghatározó pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, a magastető szigetelő és a szárazépítészeti rendszerek elemeinek piacán. A Masterplast termékeit megtalálod a hungarocell.hu oldalon, ahol számos gyakran felmerülő kérdésre szintén megtalálod a szakértők válaszait!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére 2024-ben

Dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek, a piacvezető Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint idén már az...

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

Milyen a jó ültetési rend az esküvőn?

Egy esküvő akkor igazán jó, ha minden részlet harmonikusan illeszkedik egymáshoz: a...

Veled mi történt életed legborzalmasabb randiján?

Nincs olyan ember a bolygón, akinek ne lett volna már legalább egy...