vasárnap , 23 június 2024
Kezdőlap Otthon Így érheted utol magad az ünnepek alatt
Otthon

Így érheted utol magad az ünnepek alatt

176
karácsony
Képek forrása: Freepik

Sokak számára szabadsággal telik december második fele, így bár rengeteg a teendő, de mégis az ünnepi időszakban több szabadidő áll rendelkezésre. Bár fontos, hogy az egész éves fáradságokat kipihenjük, regenerálódjunk és találjunk időt a családtagokkal és barátokkal közösen megélt pillanatokra, az extra idő egy részét használhatjuk az elmaradások pótlására. Cikkünkben lépésről-lépésre mutatjuk be, hogyan tehetsz meg mindent egy produktívabb évkezdéshez!

Miért érdemes az ünnepek alatt pótolni az elmaradásokat?

Egy felmérés eredménye szerint az emberek 38%-a tesz újévi fogadalmat, azonban a fogadalmak 80%-át már februárban megszegik. Az igen alacsony arány különösen elkeserítő, hiszen a legnépszerűbb fogadalmak követésével jelentős javulás lenne elérhető az életminőségben.

A Forbes magazin kutatása szerint a legnépszerűbb célok a következő évre:

 • Fittség fokozása: 48%
 • Pénzügyi helyzet javítása: 38%
 • Mentális egészség javítása: 36%
 • Testsúly csökkentése: 34%
 • Egészségesebb táplálkozás: 32%
 • Több időt tölteni a szerettekkel: 25%
 • Leszokás a dohányzásról: 12%
 • Új készség megtanulása: 9%
 • Több időt fordítani hobbi tevékenységekre: 7%
 • Munka-magánélet egyensúlyának javítása: 7%
 • Többet utazni: 6%
 • Rendszeres meditáció: 5%
 • Kevesebb alkoholfogyasztás: 3%
 • Teljesítmény javítása a munkahelyen: 3%

De vajon mi lehet az oka annak, hogy 10-ből mindössze 2 fogadalom éli meg a február hónapot? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy túl sok és túl nagy változást igénylő szokást szeretnénk bevezetni. Azzal, ha már az év végén megszabadulunk a zavaró feladatok egy részétől, kevésbé lesz terhelt a januárunk. Ez pedig segíthet a hosszú távú pozitív változás elérésében.

3 lépés, amivel utolérheted magad

A decemberi szabadság alkalmával sokunknál extra idő szabadul fel. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy az egész évben magunk előtt görgetett, kellemetlen feladatoktól megszabadulhassunk. Íme, hogyan érdemes belevágni!

Listázd az elmaradásokat!

Az első lépés, hogy összegezd azokat a feladatokat, amelyeket szeretnél még az év vége előtt teljesíteni. Így tervezhetővé válik a munka és sokkal egyszerűbb beosztani az időt. A következőkben egy fiktív példán keresztül szemléltetjük, hogyan érdemes a listát összeírni. Következzen egy példa, amely szemlélteti a lényeget!

Példa: Márk egész évben halogatta, hogy felújítsa műhelyét. Tudja, hogy barkács hobbijához számos változtatás szükséges, így a következő listát készíti:

 • Készíts leltárt a meglévő eszközökről és mérd fel állapotukat!
 • Döntsd el, milyen barkács projekteket akarsz a következő évben!
 • Írd össze azokat az új eszközöket és anyagokat, amikre szükséged lesz!
 • Szerezd be a szükséges eszközöket!
 • Végül pedig rendezd a műhelyteret!

Végezd el a feladatokat és ne félj segítséget kérni!

Miután elkészült a feladatlista, nincs más hátra, mint a rajta található elemekhez egy időpontot rendelni, majd elvégezni őket. Az utóbbihoz bátran kérd barátaid és szeretteid segítségét. Sok esetben a kellemetlen feladatok élvezetes közösségi programmá alakíthatóak a barátok, családtagok bevonásával. Íme a példa folytatása!

Példa: Márk a leltár és barkács tervei alapján megállapította, hogy csempefúró, üvegfúró, jégfúró és pár egyéb apróság hiányzik a műhelyből. Ezeket megrendelte online majd eldöntötte, hogy az egyik decemberi hétvégét áldozza a műhely rendezéséhez. A programra meghívta fiát, aki örömmel csatlakozott.

Ne feledkezz meg a pihenésről sem!

Fontos, hogy ne csak a produktivitásról szóljon az ünnepi időszak. Keress időt a passzív pihenésre és a szeretteiddel való kapcsolódásra is. Ahhoz, hogy a következő évet feltöltődve és kipihenve kezd, nem szabad megfeledkezni a pihenésről.

Példa: Márk és fia mindössze egy nap alatt rendet raktak a műhelyben: kidobták a feleslegessé vált anyagokat, lefestették a falat, rendezték a szerszámos szekrényt és kicserélték a kiégett égőt. A feladatokat követően apa-fia estet tartottak: közös sütögetésbe fogtak, beszélgettek, majd megnézték kedvenc filmjüket.

karácsony szerszámbolt

Zákány Szerszámház Kft, a megbízható szerszám webshop amely megkönnyíti az év végi feladatokat

Amennyiben az év végi feladatok teljesítéséhez szerszámokra van szükséged, akkor keresd fel a Zákány Szerszámház Kft weboldalát. A szerszám webshop kivételes kínálattal, kedvező árakkal és támogató munkatársakkal várja az érdeklődőket. Legyen bármi a kérdésed, a barkács szakértők készséggel segítenek!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

iRobot Roomba Combo J9+ teszt: tökéletes robotporszívó minden helyzetre

Az iRobot Roomba Combo J9+ a legújabb prémium minőségű robotporszívó, mely a...

Owlet Okos bébifigyelő kamera és okos zokni

Legyen minden pillanat nyugodt a babával Az Owlet sokkal többet nyújt egy...

A külföldi ingatlanbefektetés jobban megéri, mint sokan gondolnák

Hazánkban az egyik legnépszerűbb befektetési módot az ingatlanvásárlás jelenti. Azonban a hazai...

Itt az új elektromos Mercedes Matchbox

A Mattel leleplezte  a Mercedes-Benz G 580 EQ technológiás öntött kisautóját, ami az...