szombat , 2 március 2024
Kezdőlap Otthon Kifinomult otthoni világítás spotlámpák segítségével
Otthon

Kifinomult otthoni világítás spotlámpák segítségével

119
spotlámpák

A spotlámpák egyre népszerűbbek, hiszen sokoladúan használhatóak. Akár beltéren vagy kültéren alkalmazzuk ezeket a világítótesteket, irányított fényforrással tudjuk az adott területet bevilágítani.

A mennyezeten elhelyezett lámpák mellett a falra vagy bútorokba szerelhető változatokat is megtaláljuk a boltok polcain. A mömax spotlámpa kínálata változatos, akár trendi stílusú vagy hagyományosabb formákkal rendelkező modellt keresünk, biztosan megtaláljuk. Útmutatónk segítségével könnyebbé válhat a döntés, mellyel valóban az igényeinknek megfelelő lámpát tudjuk kiválasztani.

Sugárzási szög

A spotlámpa előnye, hogy egy adott irányba bocsát ki fényt, így kiválóan alkalmas helyi megvilágításra. A lámpa sugárzási szöge határozza meg, hogy milyen széles a fénykör, melyet kibocsát. Minél nagyobb a szög, annál szélesebb a sugár. A 20 és 40 fok közötti intervallumban található fénykibocsátás alkalmas arra, hogy egy adott tárgyat vagy területet kiemeljünk a helyiségben. A falon elhelyezett festmény vagy dísztárgy megvilágítására tökéletesen alkalmas.

A szélesebb sugárzási szög inkább általános világításként alkalmazható, vagy nagyobb munkaterületek, mint például a konyhapult megvilágítására. Az állítható fejű, többégős kivitelezésű spotlámpákkal széles skálán mozog a lehetőségünk, amely a helyiség egyes pontjainak erőteljesebb kiemelését biztosítja.

A fény ereje és árnyalata

A spotlámpák esetében is egyre inkább elterjedt a LED izzó használata. Az energiatakarékos fényforrások hosszú ideig képesek hibamentesen működni. Míg korábban az izzók fényerejének meghatározásához a watt mérőszámot használtuk, most a LED-ek esetében a lumenszám határozza meg a fényerőt. Az általános, otthon működtetett fényforrások esetében ez a szám 300 és 800 lumen közötti lehet.

A fény színhőmérsékletének megválasztása is fontos a lámpák vásárlásakor. Az otthonos és meghitt hangulatot elsősorban a lágy, melegebb fehér színek adják, míg a hideg, erős fehér fényt inkább olyan helyiségekben alkalmazzuk, mint például a konyha, ahol a balesetveszély nagyobb.

Dizájn és kültéri használat

Miután a technikai tartalomról döntöttünk, ideje az esztétikával is foglalkoznunk. Rengeteg stílusú spotlámpa érhető el a piacon, a dekoratívtól kezdve egészen a praktikusabb lámpatestekig. Döntésünket a lakás egyéb berendezéseinek figyelembevételével hozzuk meg. A legtöbb világítótest nikkel, fém, krómozott hatású, melyek elsősorban a modern otthonokba illenek, míg az antikolt, sárgaréz vagy fa vázú spotlámpák kerülhetnek klasszikus stílusú lakásokba.

A kültéri világítást is erősíthetjük spotlámpákkal, hiszen csodás hangulatot teremthetnek a földön álló, házfalakat, bejáratot alulról megvilágító lámpatestek. Akkor is lehetőségünk van irányított fényforrást használni, ha nincs a kertben elektromos áram, mivel egyes modelleket napelemek töltenek, így bárhol elhelyezhetőek.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Az ajánlat az akár 1000 Mbit/s maximális letöltési sebességet kínáló Gigabit Net[i]...

Ki mondta, hogy csak télen lehet fotelbe süppedni?

Alapvetően az őszi és a téli napokat használják fel sokan arra, hogy...

Ideje felfrissítened a ruhatáradat

A sportcipőkre és a ruhatárra sokkal inkább illettek korábban a szezonális jelzők,...

Miért szerezz be kutyaruhát?

Ha a kutyaruhákra terelődik a beszélgetés, kiderülhet, hogy nem mindenki ért egyet...