péntek , 24 május 2024
Kezdőlap Kultúra Bemutatták A király beszéde című előadást a Vörösmarty Színházban
Kultúra

Bemutatták A király beszéde című előadást a Vörösmarty Színházban

263
új előadás király beszéde vörösmarty színház

December 16-án mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház az évad egyik legjobban várt előadását, David Seidler: A király beszéde című darabját Bagó Bertalan rendezésében.

király beszéde vörösmarty színház

Az Oscar-díjas film alapján készült színmű egy felemelő történet a saját korlátait átlépő emberről, a pedagógia és a türelem csodájáról és egy életre szóló barátság születéséről. Mindez egy világbirodalom díszletei között, a történelem legviszontagságosabb éveiben!

A történetben VI. György brit uralkodó, aki gyermekkora óta súlyos beszédhibával, dadogással küzd, uralkodásának egyik legnehezebb nyilvános beszédére készül. 1939. szeptember 3-án be kell jelentenie – rádión keresztül-, hogy Nagy-Britannia hadat üzen a Harmadik Birodalomnak.

Erzsébet, a király felesége egy nagytudású, különös pedagógiai eszközöket alkalmazó logopédust keres fel, hogy segítsen legyőzni azokat a pszichés akadályokat, amelyek a király dadogását kiváltják. E tanulási folyamatot, tanár és tanítvány között kialakuló barátságot követi nyomon ez a szellemes, elegáns, humorban gazdag színmű. A két férfi barátsága egy életre szóló ajándék lesz mindkettőjüknek – s talán egész Angliának.

A király beszéde kér főszerepét mintha a székesfehérvári előadás színészeire íra volna a szerző: VI. György, azaz Bertie szerepében Kovács Tamás látható, az ausztrál beszédtanárt, Lionel Logue-ot pedig Gáspár Sándor alakítja finom humorral és megdöbbentő hitelességgel.

További szerepekben látható: Ladányi Júlia, mint Erzsébet, yorki hercegné; Kiss Diána Magdolna, Myrtle, Lionel feleségének szerepében; Cosmo Langot, Canterbury érsekét Kricsár Kamill játssza; Egyed Attila Winston Churchillként jelenik meg a színpadon; Sarádi Zsolt David, walesi herceget alakítja; Trokán Péter, mint V. György király, Bertie és David apja; Kelemen István, Stanley Baldwin, brit miniszterelnök szerepében; valamint Ács Bianka (m.v.) Mrs. Wallis Simpson, David barátnőjeként jelenik meg.

bemutató király beszéde vörösmarty színház

Az előadást decemberben a Vörösmarty Színház nagyszínpadán még háromszor láthatja a közönség, a 2024-es évben pedig folyamatosan műsoron tartja a színház.

További információk az előadással és jegyinformációkkal kapcsolatban a színház weboldalán található: www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/261-a-kiraly-beszede


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Charlie 77 sztori: Egy legenda meséi

A magyar rockzene ikonikus alakja, Horváth Károly, művésznevén Charlie, 2024-ben megjelentette önéletrajzi...

Almodóvar filmhét az Art+ Cinemában

A Pannónia artmozija a tavaszt Pedro Almodóvar válogatott rendezéseivel búcsúztatja, mely során...

Budapesten rendezik a világ legnagyobb designkultúra konferenciáját

P/References Of Design Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design...

A dühös polip – Relaxációs mesekönyv

Lori Lite és Kádár Annamária „A dühös polip” című mesekönyve egy aranyos...