szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Kultúra Mindegy, hogy mit, csak olvassunk?
Kultúra

Mindegy, hogy mit, csak olvassunk?

121
szépirodalom novella könyv

Számtalan olvasásnépszerűsítő influenszer, blogger, sőt akár kiadóvezető létezik kis hazánkban, akik munkájuk során nap mint nap azért küzdenek, hogy minél inkább visszacsempésszék az emberek életébe az olvasást. Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy évről évre kevesebbet olvasunk, sőt, már a felméréseken is látszik, hogy csak rövid ideig vagyunk képesek koncentrálni, így inkább a rövidebb szövegeket választjuk, ha már olvasásról van szó.

A digitális világ, az okostelefonok amennyire hasznosak tudnak lenni, az olvasást pont annyira nehezítik meg. Éppen ezért a fent említett emberek hangosan szajkózzák, hogy mindegy, hogy mit, csak olvassunk végre. De valóban így van ez? Valóban mindegy lenne? Ennek jártunk utána a mai cikkünkben.

Ponyva vagy szépirodalom?

Persze nem szabad csak a végletekben gondolkodni, és a Mai-Könyv.hu szépirodalmi és novella palettája mellett a szórakoztató irodalmi stílust képviselő könyvek is szép számmal képviseltetik magukat, így akár egyszerre is lehet falni mindent.

Számtalan olyan esetről hallani, amikor egy-egy ponyva jelenti a kapudrogot az addig nem túl gyakran olvasó ember számára. Aztán megragadja a figyelmét egy könyvborító, egy néhány szavas ajánló, és hirtelenjében a könyvesboltban találja magát, aztán elmerül a történetben, és ki sem jön az alternatív világból mindaddig, amíg el nem olvasta. Majd jön a következő, a következő és az azután következő.

Rá kell érezni…

Természetesen ezeknek a könyveknek teljesen más a nyelvezete, mint mondjuk azoknak a klasszikus szépirodalmi műveknek, amelyek felkerültek arra a listára, amely könyveket mindenképpen muszáj elolvasni, amíg élünk. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy kortárs szépirodalmat nem kell olvasni, mert dehogyisnem! Ugyanakkor a klasszikusok esetében már döntött az idő: azok, amik érdemesnek találtattak, fent maradtak.

Éppen ezért érdemes félretenni az előítéleteket, hiszen ezeknek a könyveknek egyetemleges, időtálló mondanivalójuk van, és éppúgy megtalálja bennünk a választ a 19. század embere, mint a modern kori ember.

Tévedés volna tehát azt hinni, hogy a szépirodalmi műveknek a polcokon kell porosodni, hogy teljesen felesleges őket elolvasni, ahogy a kötelező olvasmányokkal szemben érzett negatív érzéseinket is ideje felszámolni.

Szerencsére sok olyan könnyed olvasmány van, amelyben utalásokat tesznek más, jobbára klasszikus szépirodalmi művekre, így ha nyitott szemmel járunk, máris kaphatunk tippeket, hogy mi legyen a következő olvasmányunk!

Mindig olyat olvassunk, ami jólesik!

Vétek olyan könyvre pazarolni a drága időnket, amelynek olvasása nemhogy élvezeti értékkel nem bír, de szinte fizikai fájdalmat is okoz. Ezeket a műveket bátran félre lehet tenni, ugyanis valóban túl sok a könyv és túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan olvasmányokra pazaroljuk az óráinkat, amelyek még másodperceket sem érdemelnének tőlünk.

Azzal viszont, hogy olyan szépirodalmi műveket olvasunk, amelyek akár évszázadokon át is népszerűek maradtak, nem kockáztatunk nagyot. Ha több generációnyi embert elvarázsolt már, akkor jó eséllyel mi is élvezni fogjuk a könyvet!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Budapestre látogatott a világhírű japán művészkollektíva, a teamLab

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat A New Yorktól Párizson át...

ÉnBudapestem-animációk a MOME Anim műhelyéből

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem...

Sirály az Országos Színházi Találkozón

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024....

Dua Lipa – Illusion

2024. május 3-án már teljes egészében hallhatjuk a popcsillag Dua Lipa várva...