szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Kultúra A Vörösmarty Színház bemutatta A kőszívű ember fiai előadást
Kultúra

A Vörösmarty Színház bemutatta A kőszívű ember fiai előadást

180
Vörösmarty Színház A kőszívű ember fiai előadás
Kép: Kiss László

A székesfehérvári Vörösmarty Színház megtartotta A kőszívű ember fiai című előadás premierjét, Szikora János rendezésében. A darabot Jókai Mór regénye alapján a rendezővel közösen Selmeczi Bea, dramaturg adaptálta színpadra. A történetet nagyszabású, látványos, kosztümös produkció keretében tekintheti meg a közönség Székesfehérváron.

„A föld ne forogjon, hanem álljon”– mondja halála előtt Baradlay Kazimir a szabadságharc előtti napokban. De a forradalom után a világ megváltozik, és Baradlayné szembe megy férje végrendeletével, hogy fiait a magyar haza védelmének szolgálatába állítsa. Jókai Mór regénye ma is aktuális kérdéseket feszeget, amit a regényből írt új darab továbbgondol. Hazaszeretet vagy önérdek?

Szikora János, rendező elmondta az előadással kapcsolatban, hogy a történet Magyarország társadalmi megosztottságáról szól a XIX. században. Az ország szétszakadt állapotát mutatja be az előadás a Baradlay család és az őket körülvevő karakterek történetén keresztül. Mindezt a Népek Tavaszának viharaiban, a bécsi, majd a pesti forradalom kitörését és a szabadságharc konfliktusait megmutatva. A teátrum igazgatója szerint az ezeket az eseményeket követő viszontagságos időkben a jövő reményét azok a fiatalemberek jelentik, akik a nehéz körülmények ellenére is egymás kezét fogva tekintenek előre és újraegyesíthetik ezt az országot.

Vörösmarty Színház A kőszívű ember fiai előadása

A címszereplőket Imre Krisztián, Kovács Tamás, és Ionescu Raul játsszák – sorrendben Baradlay Ödönt, Richárdot és Jenőt. További főbb szerepekben: Varga Mária, mint Baradlayné; Sarádi Zsolt, Ridegváry Bence szerepében; Krisztik Csaba Tallérossy Zebulonként látható; Szalmási Mihályt és feleségét, Szalmásinét Tűzkő Sándor és Ballér Bianka alakítják; Plankenhorst bárónők karaktereit, Antoinette-t és Alfonsine-t Závodszky Noémi és Mosolygó Sára formálják meg a színpadon; Liedenwall Edit szerepében Fehér Diána Aidát láthatjuk; Lánghy Arankát Farkas Angéla alakítja; Kuna Károly Salamon zsibárusként látható; Trokán Péter Haynau tábornok szerepében játszik. Egyéb szerepekben látható: Juhász Illés, Kelemen István, Keller János, Ács Tamás, Góg Tamás, Horváth Gergely, Derzsi János, Szabó Miklós Bence, Rovó Tamás, Szabó Miklós, Magony Imre, Simon Kimberli, Radics Luca, Barna Levente, Adams Katalin, Major Gábor, Bóna Panka, Végh-Szirmai Irén, Németh Mariann.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Budapestre látogatott a világhírű japán művészkollektíva, a teamLab

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat A New Yorktól Párizson át...

ÉnBudapestem-animációk a MOME Anim műhelyéből

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem...

Sirály az Országos Színházi Találkozón

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024....

Dua Lipa – Illusion

2024. május 3-án már teljes egészében hallhatjuk a popcsillag Dua Lipa várva...