szombat , 20 július 2024
Kezdőlap Tippek Egy jó főzőlapra minden konyhában szükség van
Tippek

Egy jó főzőlapra minden konyhában szükség van

102
főzőlapok

A főzőlap a konyha egyik legalapvetőbb felszerelése. Sütő nélkül még elboldogulhat, aki nem szerelmese a sütés-főzésnek, de főzőlapra mindenkinek szüksége van a konyhában. Különben hol készülne el a reggeli kávé vagy egy jó rántotta?

Napjainkban egyre elterjedtebbé vált a konyhák kialakítása során a hagyományos, kombinált tűzhelyek helyett a sütő és a főzőlap szétválasztása. Egy szemmagasságban elhelyezkedő sütővel és egy pultba épített főzőlappal könnyebb kézreálló, ergonomikus elrendezést létrehozni. Hogy melyik típusú főzőlap a nekünk való, az a főzési szokásainktól, illetve a saját és családunk igényeitől is függ. A kényelmi szempontok mellett érdemes figyelembe venni a főzőlap energiafogyasztását és a különböző extra funkciókat is.

Imádom vagy utálom: a gázfőzőlapok

Sokan kedvelik a gázfőzőlapokat, mert a használatuk egyszerű és gyors. Mások tartanak a használatuktól, pedig a modern gázfőzőlapok használata egyszerű és biztonságos. A beépített elektromos gyújtásnak köszönhetően a főzőláng automatikusan meggyullad és rögtön főzhetünk is rajta. Ha végeztünk, akkor pedig amilyen gyorsan bekapcsoltuk, a láng megszűnésével ugyanolyan hirtelen le is hűlt a tűzhely. Hátrányuk, hogy a nyílt láng használata miatt több hőt veszítenek el főzés közben, így nem kifejezetten energiatakarékosak.

Elektromos főzőlapok

Az elektromos főzőlapok modernebb hatást keltenek a konyhában. A főzőlap felmelegítéséről egy beépített hőtest gondoskodik, amely az üvegkerámia alatt helyezkedik el. Hamar felmelegszik, különösen, ha a főzőlap booster funkcióval is el van látva, amely még inkább felgyorsítja a főzési hőfok elérését. A gázzal működő társaihoz képest azonban több időre van szüksége a lehűléshez, ami energiaveszteséggel járhat. A legtöbb elektromos főzőlap fel van szerelve maradékhő-kijelzővel, így mindig tudhatjuk, hogy melyik lap maradt a kikapcsolás után forró.

Energiatakarékos és biztonságos indukciós főzőlapok

Ha konyhánkban a biztonság az első, akkor egy indukciós főzőlappal mindenképp jól járunk. Ezek a főzőlapok kizárólag a mágneses mezőjükbe helyezett edényeket melegítik fel. Egyetlen hátrányuk, hogy csak vastartalmú, mágnesezhető edényekkel működnek. Ha az edényt a bekapcsolt főzőlapra helyezzük, akkor az azonnal felmelegíti. Ha eltávolítjuk az edényt, akkor automatikusan lehűl az indukciós főzőlap felülete. Nyílt láng és forrón maradó felület hiányában ez a balesetveszélyt is minimálisra csökkenti. Fontos megjegyezni azt is, hogy az indukciós főzőlapok energiahatékonyság szempontjából abszolút győztesek minden főzőlap típus között.

Sütés-főzés és ami utána jön

A kiválasztás során a legfontosabb szempontok döntenek: a használat módja, a főzőlap mérete, teljesítménye és esztétikája. De ne feledkezzünk el a főzőlap tisztíthatóságáról sem! Hiszen tudjuk, hogy a főzés csak a kezdet. Utána következik a falatozás és sajnos végül mindig sort kell keríteni a konyha takarítására is.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Stílus és kényelem az étkezőkben

Sokan választanak étkezőgarnitúrát, hiszen az összeillő székek és asztalok lehetővé teszik az...

Milyen legyen a cipőd, ha stílusos nő akarsz lenni?

A nők számára nagyon fontos a megjelenésük, legalábbis az esetek többségében. Adnak...

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal...

Nem is hinnéd, mennyi mindent elárul viselőjéről egy fülbevaló!

A ruhák, a táskák és a cipők mellett mi a jó megjelenésű...