vasárnap , 21 július 2024
Kezdőlap Otthon Megéri beszereltetni a légkondit?
Otthon

Megéri beszereltetni a légkondit?

194
hisense légkondicionáló

Akinek van otthonában klímaberendezés, az jól tudja, milyen minőségi változást idéz elő a mindennapokban, hiszen az ingatlan hőmérséklete, a kinti hőmérséklettől függetlenül, nagy pontossággal beállítható, ami jócskán segíti a komfortérzet kialakulását.

Sokan viszont mégis hezitálnak, attól félve, hogy a légkondicionáló telepítése és üzemeltetése a lehetőségeiket meghaladó költségekkel jár majd, miközben kijelenthetjük, hogy az a berendezés manapság már egyáltalán nem számít luxuscikknek.

Drága a klíma vagy sem?

Mint az előbb írtuk, sokak szemében a légkondi még manapság is a tehetősebbek kiváltságának tűnik, miközben egyáltalán nem számít különcködésnek, hiszen egyre több otthonban alapfelszereltség.

Ha a költségeket nézzük, egy jó minőségű, egyszerűbb rendszer akár már kétszázezer forint körül megvásárolható, persze sok múlik azon, hogy mekkora teljesítményre és hány beltéri egységre van szükségünk, és persze a gyártók között is van különbség. A gép árához hozzá kell még számolni a telepítés és a karbantartás költségeit, ezek viszont már nem annyira jelentős tételek.

Az viszont jó hír, hogy a ráfordítandó összegekkel már azelőtt tisztában lehetünk, hogy egy fillért is fizettünk volna, hiszen lehet, sőt, kell is árajánlatot kérni az adott ingatlan paramétereire szabva. Érdemes több céget megkeresni, és akkor tényleg annak biztos tudatában vághatunk neki a beruházásnak, hogy a számunkra legoptimálisabb és leginkább költséghatékony megoldást választottuk.

Úgy érdemes határozni, hogy a berendezés – megfelelő karbantartás mellett – akár 15-20 évig is megbízható társunk maradhat, tehát a döntés hosszú távra szól.

Hogyan hat a villanyszámlára?

Az emberek jelentős részének a fejében a készülék működtetése valamiféle energiapazarlásként él, sokan a bekapcsolt klíma mellé vadul pörgő villanyórát vizionálnak.

Pedig ez nem több mint tévhit, vagy legalábbis a nagyon régi modellek sajátja. A mai modern készülékek kifejezetten gazdaságosan működnek, használatukkal nem jár együtt a villanyszámla jelentős növekedése.

A gazdaságos alkalmazásról

Persze sok múlik a használaton is, hiszen egy lakást nem kell nyáron 19 fokra hűteni, illetve azt is tudni kell, hogy kizárólagos fűtésként tavasszal és ősszel érdemes a klímát használni, hiszen ilyenkor tud gazdaságosabb lenni a hagyományos gázfűtésnél. Ettől függetlenül a klímát télen sem kell hanyagolni, ekkor rásegítő fűtésként kímélheti a pénztárcát.

Szerencsére a légkondicionáló forgalmazói és telepítői megfelelő szakértői támogatást is biztosítanak, ezzel mindenképpen érdemes élni, hiszen kell tudni, hogy az általunk vásárolt készüléktől mire számíthatunk, milyen feltételek mellett adja le az optimális teljesítményt.

Ha alaposan előkészítjük a döntést, biztosak lehetünk benne, hogy már középtávon számolva is megtérülő befektetést eszközöltünk, mellyel nem csak a háztartás költségvetésének tettünk jót, de a család komfortérzetét is nagyban növeltük, remek eszközt találva az ingatlan hőmérsékletének kezelésére.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek

Nagykorúságukkal sok pénz ütheti azoknak a fiataloknak a markát, akiknek a szüleik...

A magabiztos szülő: Útmutató a tudatos neveléshez

Bojti Andrea A magabiztos szülő – A kételyektől a tudatosságig című könyve...

Az önállóság alapja a megtakarítás

A 14 és 18 év közötti fiatalok 56 százalékának van valamennyi pénzbeli...

iRobot Roomba Combo J9+ teszt: tökéletes robotporszívó minden helyzetre

Az iRobot Roomba Combo J9+ a legújabb prémium minőségű robotporszívó, mely a...