hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Hogyan előzhető meg kedvencünknél a hőguta, milyen tünetei vannak?
Tippek

Hogyan előzhető meg kedvencünknél a hőguta, milyen tünetei vannak?

259
kutya hőguta

A felelős állattartók pontosan tudják, hogy a hőguta akár végzetes is lehet, ugyanakkor erre nemcsak a kánikula idején van esély, hanem egy átlagos tavaszi napon is. Alábbi cikkünkben kifejtjük, hogy miként előzhető meg, milyen tünetekben nyilvánul meg, illetve azt is, hogy milyen felszereléseket érdemes beszerezni ennek elkerülésére.

Előzzük meg a hőgutát!

Először is fontos ismernünk a kedvencünk számára elérhető hűsítő termékeket, ami lehet például egy mellény vagy kendő is, amit beszerezhetünk a Grandopet.hu kutyaruha kategóriájából. Választhatók továbbá speciális fekhelyek, amelyek a tavaszi-nyári időszakban szintén jó szolgálatot tehetnek.

Nézzük meg, hogy miért kaphatnak bundás pajtásaink könnyebben hőgutát, mint mi emberek. Esetükben az olyan természetes megoldások, mint az izzadás, nem jöhetnek számításba, ugyanis az ebek a testfelületükön nem tudnak verejtékezni, csupán a talppárnáikon. Ehelyett lihegéssel igyekeznek hűteni magukat, a légúton keresztül.

Mindebből következik, hogy eleve kiemelt figyelmet kell fordítani a védelemre, és érdemes elkerülni a forró betont, valamint a napsütötte területeket. Igen, a beton sajnos égési sérüléseket okozhat, így semmiképp se sétáltassuk olyan szakaszokon. Elérhetők talpvédőkrémek is, de ez esetben is a legjobb megoldás, ha eleve kerüljük ezeket a területeket.

Amiatt, hogy nehezen képesek leadni a hőt, hajlamosak a túlhevülésre, ami súlyos, életet veszélyeztető állapotot vonhat maga után.

Ismerjük fel a hőguta jeleit!

Az ebek normál testhőmérséklete 38-39 fok, azonban 40 fok felett már lázasnak számítanak, 41-42 felett pedig már életveszélybe kerülhet kedvencünk. A hosszú, tömött bundával rendelkező állatok, valamint a rövid orrú kutyusok különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból.

Az alábbiak egyértelműen jelzik, hogy szőrös barátunknak melege van: szaporán liheg, többet fekszik árnyékos helyen, hideg járólapon, elkezd árkot ásni. Hőguta esetén nyáladzani kezd, bizonytalanná válik a mozgása, esetleg fel sem tud kelni, szédül, még szaporábban liheg, mint korábban. További tünet a tág pupilla, a hányás, hasmenés, amelyet végső esetben kóma is követhet.

Mi a teendő, ha hőguta jeleit észleljük?

Sok múlik azon, hogy mennyi ideig volt ebben az állapotban, ugyanis szövődményként megjelenhet keringési-, légzési-, veseelégtelenség, vérrögképződés, de gasztrointesztinális vérzés is. Azonnal állatorvosi kezelés szükséges, de addig is el kell kezdeni a hűtését, viszont csak fokozatosan, a bunda és a fülek nedvesítésénél nem szabad túl hideg vizet használni. Szintén jó megoldás a vizes törölköző.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Alapszabály, hogy soha nem szabad, néhány percre sem az autóban hagyni! A folyamatos ivóvíz és az árnyékos búvóhely biztosítása elengedhetetlen. Érdemes beszerezni egy hűtőmatracot. Kora reggel vagy este célszerű sétáltatni. A megerőltető fizikai tevékenységeket kerüljük.

A leghatékonyabb védekezés mindig a megelőzés.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mi az a vezetékvágó olló és hol vehetjük hasznát?

Az elektromos komponensek összekötéséhez számtalan féle és fajta kábelre van szükség, amelyeket...

Jó, ha résen vagy, amikor a bankszámlákról esik szó!

A legtöbben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a pénzügyi szektort érintő törvényi...

Az alkoholos italok készítésének titka

Sokan szeretik az alkoholos italokat fogyasztani – persze mindezt csak mértékkel tegyük!...

Vegánként sem kell lemondani a fehérjedús táplálkozásról

Bár a fehérjék kapcsán elsősorban a húsételek és a protein italporok jutnak...