hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Az alkoholos italok készítésének titka
Tippek

Az alkoholos italok készítésének titka

203
élelmiszeripari tanfolyamok

Sokan szeretik az alkoholos italokat fogyasztani – persze mindezt csak mértékkel tegyük! Az igazi ínyencek mindig meg is adják a módját a bor- vagy pálinkakóstolásnak, ám ezt professzionális szinten is lehet művelni, ahogy az italok előállítását is meg lehet tanulni.

Ha valaki vincellér, sörgyártó vagy épp pálinkakészítő szeretne lenni, annak a TanfolyamGURU.hu Élelmiszeripar tanfolyamok nevű oldalán érdemes szétnéznie: az országban induló képzéseket gyűjtötték itt össze egy helyen.

Mit csinál egy pálinkakészítő?

Talán a legizgalmasabb szakma mind közül a pálinkakészítőé – de mit is csinál ő valójában? Nos, a pálinkakészítő tanfolyam 3 hónap alatt elvégezhető és érettségi megléte sem kell hozzá.

Azoknak a felnőtteknek érdemes jelentkezniük a képzésre, akik szívesen töltenék a szabadidejüket a gyümölcspárlatok elkészítésével – és komolyabban szeretnék megtanulni a pálinkafőzés tudományát.

Ezzel a tudással akár konkrét üzemekben is el lehet helyezkedni, hiszen a kurzuson megtanítják a nagy, ipari pálinkafőző berendezések használatának módját is.

Ugyanakkor kisüzemek, családi vállalkozások is gyakran alkalmaznak tapasztalt szakembert, aki segíti őket az italkészítés folyamatában. Mivel a palackozásról és az értékesítésről is esik szó a tanfolyamon, az itt végzettek a folyamat teljes egészét át fogják látni, így segíthetik a kisvállalkozó gyümölcstermesztők, borászok stb. munkáját is.

A borász-vincellér feladatai

Ugyanilyen keresettek Magyarországon a borász-vincellér végzettségű emberek is, hiszen nagyon sok helyen termesztenek szőlőt hazánkban. Aki kitanulja ezt a szakmát, biztosan elhelyezkedhet egy kisvállalkozó mellett, de szintén szerezhet állást akár egy palackozóüzemben is.

A borász-vincellér képzés is több helyen indul az országban, körülbelül 5 hónap alatt lehet elsajátítani a tudnivalókat. Az elméleti órák mellett itt is van gyakorlat, amelyet valamelyik közeli pincészetben lehet teljesíteni.

Sörgyártó tanfolyam

A sörgyártó tanfolyam a fentiekhez hasonlóan pár hónap alatt elvégezhető, és ezzel a képesítéssel is lehet munkát találni.

Sörfőző üzemekben is el lehet helyezkedni, de ha valaki csak hobbiszinten, a maga kedvéért vágna bele a sörgyártásba, akkor is érdemes megtanulni az alapokat: a sörlé elkészítését, az erjesztést, palackozást.

Kik jelentkezhetnek a képzésre?

Nem szabad azt hinni, hogy egyszerű folyamatokról van szó, mindhárom esetben sok új információval gazdagodhat az, aki beiratkozik a tanfolyamra: az alapfokú végzettség elegendő ehhez.

A résztvevők a képzés végén tanúsítványt kapnak, ennek birtokában pedig valamelyik akkreditált vizsgaközpontban letehetik a képesítő vizsgát. Ha ez sikeres, akkor államilag elismert bizonyítványt kapnak.

Az írásbeli megmérettetés mellett komoly projektmunka is vár a hallgatókra, azonban az oktatók mindenben segítenek a felkészülés során. Érdemes a TanfolyamGURU.hu oldalán utánaolvasni a részleteknek, és amennyiben szimpatikusnak találtuk valamelyik képzést, jelentkezni minél előbb.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mi az a vezetékvágó olló és hol vehetjük hasznát?

Az elektromos komponensek összekötéséhez számtalan féle és fajta kábelre van szükség, amelyeket...

Jó, ha résen vagy, amikor a bankszámlákról esik szó!

A legtöbben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a pénzügyi szektort érintő törvényi...

Hogyan előzhető meg kedvencünknél a hőguta, milyen tünetei vannak?

A felelős állattartók pontosan tudják, hogy a hőguta akár végzetes is lehet,...

Vegánként sem kell lemondani a fehérjedús táplálkozásról

Bár a fehérjék kapcsán elsősorban a húsételek és a protein italporok jutnak...