hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tech Ezeket érdemes tudni, ha otthon szeretnéd bővíteni a laptopodat!
Tech

Ezeket érdemes tudni, ha otthon szeretnéd bővíteni a laptopodat!

247
laptop bővítés ssd memóriával
képek forrása: Envato

A számítástechnika hajnalán még elképzelhetetlen volt, hogy egyszer majd az emberek a táskájukban fognak hordani szuper képességekkel rendelkező, hordozható eszközöket. A laptopok lehetővé tették az embereknek, hogy a nagy, korábban egyáltalán nem mobilis PC-jeiket bárhová magukkal vihessék, a pozitív dolgok azonban mindig minimális áldozatokkal járnak.

A laptopok esetében a bővíthetőséget kellett megnyirbálni. Manapság ezek a hordozható eszközök egyre kevésbé módosíthatók vásárlás után, de azért vannak lehetőségeid. Az alábbi cikkben segítünk, hogyan tudod az otthonod kényelmében elvégezni bizonyos laptop alkatrészek cseréjét.

Mire lesz szükséged?

Mivel manapság a laptopok már úgy vannak kialakítva, hogy a bővítésük relatív könnyű legyen, így speciális szerszámokra sincs szükséged. Egy csavarhúzó készlet és valamilyen vékony, tompa, műanyag tárgyon kívül más nem is fog kelleni.

Mit tudsz bővíteni a laptopodban?

A mai modern kivitelek általában lehetőséget adnak arra, hogy bővíthető legyen a laptop memória újabb vagy nagyobb modulokkal és jellemző még, hogy cserélhető a tárhely, a szabvány 2,5 hüvelykes méretben. Ezen kívül még cserélhető szokott lenni a WiFi antenna, hogy idővel gyorsabb szabványok támogatására is alkalmassá tehesd a laptopod.

laptop ssd bővítés

Hogyan szereld szét a laptopod?

Az első lépés, hogy kapcsold ki a készüléked, és ha kivehető, távolítsd el belőle az akkumulátort. Ezután teríts le valamilyen finom anyagot, amire majd a laptopodat helyezheted. Ha ez megvan, csukd le a felső fedelet, majd fordítsd meg és tedd le a gépet.Ezen a ponton bonyolultabbá válik, minden gyártó különböző módszerekkel építi a laptopokat, de általában két gyártási elv figyelhető meg:

  • Az első, miszerint a bővítő csatlakozók önálló fedéllel vannak ellátva. Ebben az esetben a szerelés jelentősen könnyebb, ugyanis csak meg kell nézni, hogy melyik fedél alatt melyik csatlakozó van. 1-2 csavar kihajtása után máris hozzáférhetsz a belső részhez. Itt általában már csak egy mechanikus lefogó vagy további csavarok tartják az eltávolítani, vagy bővíteni kívánt alkatrészt.
  • A másik, kevésbé kényelmes kivitelezés, mikor az egész alsó burkolat egy összefüggő műanyag. Ilyenkor türelmesen végig kell nézni a házat, hogy egy csavar se maradjon ki, és érdemes a puha talpakat is felszedni, a gyártók ugyanis esztétikai okokból sokszor ezek alá rejtik a csavarokat. Ha megbizonyosodtál róla, hogy minden csavarjárat üres, vedd a kezedbe a vékony műanyag kártyát vagy eszközt, amit bekészítettél. Egy tetszőleges ponton nyomd be az alsó fedél és a ház közé, majd óvatos mozdulatokkal kezdj el körbe haladni és felpattintgatni a műanyag tartókat. Ha ezt jól csinálod, az egész alja a laptopnak finoman, egyben leemelhető, ahol rögtön hozzáférsz, nem csak a bővítő lehetőségekhez, hanem általában a hűtéshez is. Ha ez a módszer látszólag nem működik, az interneten minden modellhez van részletes bemutató videó.

Általános tippek a laptop bővítéshez

  • A modern laptopokban a CPU (processzor) és a GPU (videokártya) csak a legritkább esetekben bővíthető, ezzel kár tervezni.
  • Az AIDA64 névre hallgató, magyar fejlesztésű programmal a laptopod szoftverét és hardverét is átfogóan megismerheted, ami után már könnyebb lesz tervezni a lehetséges bővítésekkel.
  • A laptopokba általában a SO-DIMM memória típus való, ezen belül pedig, hogy melyik DDR generáció, már az AIDA64-ből kiolvasható.
  • Ha esetleg még HDD felel az adataid tárolásáért, mindenek előtt ezt érdemes egy sokkal gyorsabb és ellenállóbb SSD-re cserélni.
  • A laptopok bővítésén kívül a sebességükhöz hatalmas mértékben hozzájárul az is, ha rendszeresen ki van takarítva a hűtőrendszerük. Ezt, miután szétszedted a gép alját, te is megteheted, de ha igazán teljes körű és hatékony takarítást szeretnél, ezt, és a szerelést is, érdemes profikra bízni.

A Laptopszaki csapata több mint egy évtizedes tapasztalattal a háta mögött, bármilyen problémára talál megoldást, ha a laptopodról van szó. A raktárukban több mint 13 ezer termék várja, hogy gazdára találjon, szóval ha memóriabővítésre van szükséged, gyenge az akkumulátorod, vagy épp egy szivargyújtós laptop töltő hiányzik, náluk biztosan elérhető.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

10 éves az LG webOS okostévé-rendszere, ingyen vagy kedvezményesen használhatunk számos népszerű streamingplatformot

Különleges módon ünnepli a webOS okostévé-platform bevezetésének 10. évfordulóját az LG Electronics...

A Sony bemutatja a WF-C510 valódi vezeték nélküli fülhallgatót

A Sony bejelentette, hogy megjelenik a WF-C510 valódi vezeték nélküli fülhallgató, amely...

A hatékony munka kulcsa – Kiegészítők, amelyek nélkülözhetetlenek

Az ütvecsavarozó egy rendkívül sokoldalú és hasznos szerszám, amely megkönnyíti a különféle...

A jövő szociális robotjai az időseknek is segíthetnek

Magyar kutatók egy nemzetközi együttműködésben szociális robotflotta fejlesztésén dolgoznak. Céljuk olyan robotok...