péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek A hegesztő paraván használata: mire kell figyelni?
Tippek

A hegesztő paraván használata: mire kell figyelni?

16
hegesztő paraván

A hegesztés során keletkező UV-sugárzás komoly veszélyt jelenthet a felhasználóra és a környezetben tartózkodókra. Ezért is ajánlott hegesztő paravánokat használni, amelyek ponyvákból épülnek fel. Kampósorral kerülnek rögzítésre, egyszerű őket elhúzni, így mindenki nyugodtan dolgozhat tovább mellettünk, a hegesztés is zavartalanul fog történni.

Milyen a jó hegesztő paraván?

A DarTech Kft. hegesztő paravánok kínálatában többféle méret, kialakítás közül lehet válogatni. Ez egy olyan védelmi eszköz, amit a hegesztési munkák során alkalmaznak. Megakadályozza a szikrák, hegesztési fény és káros sugarak terjedését a munkaterületen. A hegesztőt és a közelben lévő munkásokat is megvédi, illetve a többi eszköz sem kerül veszélybe. A tűz- és balesetvédelemben is fontos szerepet játszanak a hegesztő paravánok.

A használat során több tényezőre is figyelni kell. Az első kérdés az elhelyezés, hogy pontosan hol lesz megfelelő használni. A legfontosabb, hogy teljesen eltakarja a hegesztési munkaterületet. Stabilan kell állnia, mert ha munkavégzés közben eldől, az akár komoly balesethez is vezethet, de minimum megállítja a munkálatokat egy időre.

Megfelelő anyagból kell készülnie, hogy hosszú távon ellenálljon a magas hőmérsékletnek és persze ne legyen gyúlékony. A legtöbb ilyen paravánt speciális lángálló alapanyagból gyártják, amelyek az UV-sugárzást is hatékonyan tudják elnyelni.

A hegesztő paraván állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. Ha repedéseket, égési nyomokat vagy más sérüléseket találunk rajta, minél hamarabb cseréljük le, hogy a védelem hatékonysága ne csökkenjen. Továbbá a beszerzés során a megfelelő méretre is figyelni kell, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy a hegesztési területet eltakarja, a veszélyes sugárzás ne zavarjon más munkásokat vagy berendezéseket.

Hogyan használjuk a paravánt?

A hegesztőnek először be kell állítania a hegesztő paravánt a hegesztési terület köré úgy, hogy mindent takarjon. Munkavégzés alatt ügyelni kell arra, hogy a kiegészítő végig a helyén maradjon, ne mozduljon el. Ha több helyszínen kell hegeszteni, akkor a paravánt is folyamatosan mozgatni kell. A vásárlás során ezért érdemes olyat választani, ami egyszerűen és gyorsan mozgatható, nem kell sok időt fordítani a telepítésre, áthelyezésre.

Mindenképpen használjunk védőfelszerelést, a paraván nem helyettesíti a hegesztőpajzsot, kesztyűt és lángálló ruházatot.

Bárhol használhatunk hegesztő paravánt

Erősen ajánlott is, pláne ipari környezetben, gyárakban, üzemekben. Építkezésekre is érdemes magunkkal vinni, ha szabad ég alatt dolgozunk, mivel ezzel is védhetjük a közelben tartózkodókat. Kisebb műhelyekben is helye van, kifejezetten ott, ahol szűk terek vannak, és egy-egy szikra komoly gondokat képes okozni. Akár még otthonra is beszerezhetünk egyet, ha nagyobb felújításra készülünk vagy sokszor hegesztünk.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Egy repülőjegy áráért most Portugáliát is megnézheted Amerika felé

Megújult a TAP Portugal stopover programja Izgalmas lehetőséget kapnak most akik Amerika...

Miről ismerhető fel az árvízkárosult autó?

Az éghajlatváltozás okozta heves esőzések és komoly áradások világszerte autók ezreit érintik...

Online német könyv szülőknek, pedagógusoknak

Sok nehézséget tud okozni, ha valamely német nyelvterületre csöppenve mindennap kommunikálnunk kell...

A gerincproblémák megelőzhetők

A gerinc- és derékfájdalom a lakosság nagy részének életét nehezíti meg –...