csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Mi az a vezetékvágó olló és hol vehetjük hasznát?
Tippek

Mi az a vezetékvágó olló és hol vehetjük hasznát?

121
vezetékvágó olló

Az elektromos komponensek összekötéséhez számtalan féle és fajta kábelre van szükség, amelyeket a szakemberek jól ismernek és mindenhol használnak. Ezeket azonban pontosan elő kell készíteni, ugyanis mindegyik típust máshogy lehet csatlakoztatni.

Nem mindegy tehát az sem, hogy milyen szerszámokat használunk ehhez a feladathoz. A vágási műveletekhez nagy segítséget nyújt a vezetékvágó olló, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a kábelek előkészítését. Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogy melyik gyártó foglalkozik ilyen eszközökkel.

A vezetékvágó ollók legfőbb tulajdonságai

Az Elektrikstore.hu-nál kapható vezetékvágó ollók olyan eszközök, amelyekkel maximum 12 milliméter átmérővel rendelkező kábeleket vághatunk el. Az egykezes szerszám 1000 V-os szigetelést eredményez. Az egyes modellek pengéi speciális geometriája lehetőséget ad arra, hogy a rezet és az alumíniumot deformációmentesen vágjuk el, mindezt úgy, hogy alig kell hozzá fizikai erő.

A Weidmüller az eszközeit EN/IEC 60900 szerinti VDE- és GS-teszteli, ezáltal a megbízhatóságra senkinek sem lehet panasza. A márka neve már több mint 160 éve egyet jelent a teljesítménnyel, a szakértelemmel, valamint a megbízhatósággal. Mindez igaz a gépgyártásra, illetve a folyamatirányításra egyaránt. Emellett otthon vannak még a készülékek gyártásában, valamint az energetikában, amelynek köszönhetően számtalan ipari területen jeleskednek.

A gyártó ma már 80 országban van jelen és látja el a felhasználókat innovatív megoldásokkal és szerszámokkal. 160 éve támogatják az ügyfeleket és a partnereket, ami miatt a legtöbben a márkahűség miatt választják ezeket a termékeket.

Mit kell még tudni a modern szerszámokról?

A különféle kábelméretekhez való kialakítás növelheti a vezetékvágó olló vágási minőségét, ami igaz a kisebb keresztmetszetekre is. Nem árt azonban tudni, hogy nem használhatjuk acélból készült vezetékekhez, acél páncélozésú változatokhoz, illetve alumínium ötvözetekhez sem. Amennyiben ezekkel az anyagokkal dolgoznánk, más megoldás után kell néznünk.

A vezetékvágók fő előnye, hogy a vágást a kábel deformációja nélkül végzi el, ami azt jelenti, hogy tökéletes metszést hajt végre. Nem beszélve arról, hogy a manuális működtetése minimális erőt vesz igénybe, ezáltal bárki számára megfelelő eszköz lehet a mindennapi szerelési feladatokhoz.

Fontos: a használatukhoz minden áramot le kell kapcsolni hiszen a feszültség alatt álló vezetékeknél tilos és életveszélyes ezt használni.

Miért van rájuk szükség?

Mert a kábelek tökéletes vágása kritikus fontosságú. A mechanikus hatékonyság, illetve a speciális vágási módszerekkel minimálisra csökkenthetjük a kézi erőt.

A vörösréz- és alumíniumkábelek vágására alkalmas Weidmüller ollók elbírnak a nagy átmérőjű vezetékekkel is, így gyakran van rájuk szükség az elektromos vezetékekkel való munkák során. A szerszámokkal minden darabolás sima és egyenletes, a folyamat során nem történik deformitás, csak tökéletes vágás.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Jó, ha résen vagy, amikor a bankszámlákról esik szó!

A legtöbben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a pénzügyi szektort érintő törvényi...

Az alkoholos italok készítésének titka

Sokan szeretik az alkoholos italokat fogyasztani – persze mindezt csak mértékkel tegyük!...

Hogyan előzhető meg kedvencünknél a hőguta, milyen tünetei vannak?

A felelős állattartók pontosan tudják, hogy a hőguta akár végzetes is lehet,...

Vegánként sem kell lemondani a fehérjedús táplálkozásról

Bár a fehérjék kapcsán elsősorban a húsételek és a protein italporok jutnak...