péntek , 20 szeptember 2024
Kezdőlap Otthon Milyen külterek árnyékolására lehet megfelelő a divatos napvitorla?
Otthon

Milyen külterek árnyékolására lehet megfelelő a divatos napvitorla?

9
napvitorla kerti bútor

Szívesen töltenéd a szabadidődet odakint a teraszon, a kertben pihenéssel, étkezéssel, de árnyékoló hiányában elviselhetetlen a tűző napsütés? Válaszd a méltán népszerű, légies és dekoratív napvitorlát!

Ma már nemcsak magánházak, hanem éttermek, kávézók teraszain és kertjében, strandokon és más vízpartokon, tereken, játszótereken, parkolókban, üzletportálok előtt is találkozni a mutatós színes napvitorlákkal. Mi lehet a népszerűségük oka? Melyek azok a kétségtelen előnyök, amelyeket nyújtani tud más árnyékolókkal szemben?

Praktikus és sokoldalú árnyékolók

A napvitorla az utóbbi években vált sokak által kedvelt árnyékolójává, kedveltségét pedig nemcsak dizájnos, modern megjelenésének, hanem előnyös tulajdonságainak is köszönheti. Minden stílusú környezetbe jól illik, a klasszikus kertekben éppúgy jól mutat, mint modern, minimalista környezetben.

Egyszerűsége sokoldalú használatra teszi alkalmassá, szinte mindenhol alkalmazható, kisebb erkélyeken, nyílászárók előtt függőleges pozícióban éppúgy, mint nagy teraszokon, kertekben, kerthelyiségekben, kiülőkben, gépkocsibeállókban, medence- és vízpartokon, homokozók felett, játszótereken, pihenőhelyek árnyékolására. Egymás mellé vagy átfedésben telepítve több napvitorla is kifeszíthető, így megnövelhető az árnyékolt terület nagysága.

A megfelelő rögzítőpontok kijelölése és kialakítása után viszonylag egyszerűen és gyorsan telepíthető, rögzíthető. Ezt követően a vitorla kifeszítése és leengedése szinte gyerekjáték. Rögzíthető oszlopokra, korlátokhoz, falba fúrt kampókra, fához vagy bármilyen más fix ponthoz.

Védelem akár szél és eső ellen is

A napvitorla alapvetően árnyékoló, így a napsütés, az UV-sugárzás ellen nyújt védelmet, de a vízálló szövetből készült változatok eső ellen is védenek. Mivel a sűrű szövésű textil nem engedi át a nedvességet, ezeket enyhe lejtéssel kell telepíteni, hogy elvezessék a vizet, és az ne terhelje túl a szerkezetet.

A hagyományos vízáteresztő napvitorlák az enyhébb esőnek ellenállnak, de a nagy mennyiségű és hosszan tartó esőzés ellen nem védenek. A szélterhelést viszont jobban viselik, mivel lyukacsos, apróhézagos szövésű textilből készülnek, ami a levegőt átengedi, azonban viharos erősségű szélben ezek sem használhatók. Kaphatók extra erős HDPE anyagból készült prémium vízáteresztő napvitorlák is, amelyek teherbírása nagyobb.

Milyet válasszak?

Napvitorlákkal igazi beach hangulatot teremthetünk. Különböző méretű, három- és négyszög alakú árnyékolók közül választhatunk attól függően, mekkora árnyékra, illetve milyen formájú terület árnyékolására van szükség. A háromszög napvitorlák kisebb árnyékot adnak, így inkább alkalmi használatra, például kerti partik, kültéri rendezvények alkalmával megfelelőek.

Telepítés előtt nézzük meg a hely adottságait, a benapozottságát, a nap járását, illetve azt is vegyük figyelembe, hogy jellemzően melyik napszakban tartózkodunk kint. Vitorlákat felhúzni, indulhat a szezon!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Eső elleni védelem: vízálló kerti bútorok

Ahhoz, hogy a kinti tartózkodás minden pillanatát kiélvezhessük, fontos felkészültnek lenni. Hiába...

A modern tapéták nyomában – A grafikus barokk stílus

A mai tapétadivatban egyre több stílus és minta találkozik, melyek között a...

Segítünk kiválasztani a megfelelő kerámia virágtartó kaspót

A kerámia virágtartó kaspók az elmúlt két évtized során a lakberendezés egyik...

A csecsemők véroxigénszintjének mérése

Mi az a véroxigénszint? Ez a százalékos érték azt mutatja meg, hogy...