péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tech Így újítható fel egy használt laptop
Tech

Így újítható fel egy használt laptop

212
használt laptop felújítása

Napjaink digitális világában már szinte elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy saját laptoppal, hiszen nemcsak ügyintézésekhez, de akár munkához vagy szórakozásra is alkalmas lehet egy ilyen készülék.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes belefogni egy használt notebook felújításába.

Egy használt gép felújításának előnyei

Laptopbeszerzés előtt állva könnyen kétségbe eshetünk az árakat látva, hiszen a nevesebb gyártók készülékeiért igen magas összegeket kell manapság otthagyni. Éppen ezért nem véletlen, hogy egyre nagyobb arányban jelennek meg a piacon olyan használt készülékek, amelyek átvizsgálást követően újra forgalomba kerülnek.

A hasznaltlaptop.eu oldalán elérhető használt laptopok annak ellenére, hogy másodkézből kerülnek hozzánk, minden esetben igen jó állapotban vannak, így ár-érték arányban abszolút verhetetlenek.

Felújítást követően ráadásul ezeknek a készülékeknek is növelhető az élettartama, így pénzt is takaríthatunk meg egy ilyen választással.

Ezenfelül nem mehetünk el a zöld szemlélet mellett sem. A használt laptopok felújításával ugyanis hozzájárulhatunk az elektronikai hulladék mennyiségének a csökkentéséhez, ezzel támogatva környezetünk védelmét.

Kezdjük az előkészületekkel!

A felújítás során a 0. lépés mindenképpen az alapos állapotfelmérés, hiszen e nélkül nehéz megállapítani azt, hogy mi szorul javításra, cserére.

Ezt követően, mielőtt bármilyen frissítésbe vagy cserébe belekezdenénk, végezzünk el egy külső és belső tisztítást. Ez nemcsak esztétikai szempontból lehet fontos, hiszen a készülék belsejében felhalmozódott por akár teljesítménybeli problémákat is okozhat. A külső részeken csodát tehet egy erre a célra kialakított, puha törlőruha, a belső területekre pedig alkalmazható a sűrített levegő.

Frissítések és javítás

A laptop tisztítását követően elkezdhetjük a hardverfrissítést, amely főként a RAM, illetve a merevlemez cseréjét jelenti. Elmondható, hogy a felújítás során ennek a két alkatrésznek a cseréje okozhatja a legnagyobb teljesítménybeli javulást.

Ha szeretnénk tovább javítani a sebességen, beépíthetünk egy SSD-t, vagy akár bővíthetjük a RAM-ot is.

Következő lépésként fókuszálhatunk a szoftverfrissítésekre, amelynek fontos eleme, hogy a laptopon elérhető operációs rendszer, illetve minden egyéb telepített program naprakész legyen. A frissítéseket követően érdemes telepíteni egy vírusirtót, illetve elvégezni a megfelelő karbantartást.

További feladat lehet még az akkumulátor cseréje, illetve a hűtési rendszer karbantartása. Az akkumulátor az egyik leggyorsabban elhasználódó elem a notebookokban, így érdemes lehet előtérbe helyezni annak cseréjét. A hűtés kérdése viszonylag elhanyagolt terület, pedig a túlmelegedés akár komoly problémák okozója is lehet.

Ha Ön is szeretne gazdaságos döntést hozni, ami még a környezetével is jót tesz, érdemes elgondolkodni újonnan való vásárlás helyett egy régi, de bevált laptop felújításában.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Örök élet vagy kihalás? NatGeo amerikai sztárjának sokkoló jóslatai a magyar MVM Future Talks-on

Az MVM Future Talks tudományos ismeretterjesztő sorozata idén az emberi élet meghosszabbításának...

Itt a Sony LinkBuds Fit, a LinkBuds Open és a LinkBuds Speaker

A Sony két vezeték nélküli fülhallgatóval (LinkBuds Fit és LinkBuds Open), valamint...

Csatlakoztassa USB-C porttal ellátott eszközeit számítógéphez!

A legújabb, univerzális USB-C szabvány egy kábelen keresztül egyaránt támogatja az áramellátást...

Egymillió forintot ér ez a tetőcserép

Kihirdették a Wienerberger és a MOME közös tervpályázatának győztesét Sikeresen lezárult a...