péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tech Csatlakoztassa USB-C porttal ellátott eszközeit számítógéphez!
Tech

Csatlakoztassa USB-C porttal ellátott eszközeit számítógéphez!

10
usb-c ubs-c kábel mire való

A legújabb, univerzális USB-C szabvány egy kábelen keresztül egyaránt támogatja az áramellátást és az adatátvitelt, és kisebb, mint az előtte lévők, így lassan, de biztosan felváltja majd a korábban használt USB szabványokat.

Az USB-C szabványnak megfelelő portok a legtöbb modern Androidos laptopban és okostelefonban megtalálhatók, gyorsabbak és rugalmasabbak, mint a micro-USB kábelek, illetve azokkal ellentétben mindkét irányból csatlakoztathatók.

Az almás készülékek nagy része az Apple saját csatlakozószabványát, a Lightningot alkalmazza. Az EU-ban forgalmazott okoseszközök esetében azonban már ezeken is az USB-C port a kötelező, és az iPhone 15 töltésének is ez lett az elsődleges módja.

Milyen előnyöket kínál, miért ez lehet a jövő szabványos csatlakozója, illetve mire használhatók a Kábelvilág webáruházban kapható USB-C – USB-C kábelek?

Mi az USB-C?

A korábbi USB-A szabványos téglalap alakú port kábeleit csak egyféleképpen lehet behelyezni. Azonban gyakran előfordult, hogy véletlenül rossz irányba dugtuk be, ami előbb-utóbb a csatlakozó tönkremenetelét okozta. De a mai technológia eltávolodik a korábban alkalmazott kisebb micro USB-től is, az USB-C ugyanis mindkettőt helyettesíti.

Sok eszközben ma már ez az egyetlen USB-port, amely töltésre és adatátvitelre is használható. Az USB-C-vel nemcsak PC-ket és laptopokat képes feltölteni, hanem a Chromecast is ezen keresztül veszi az áramot, továbbá a modern MacBookok, okostelefonok, audiointerfészek is ezt használják.

Hogyan működik az USB-C?

Az ovális alakú USB-C port és csatlakozó az eszközök közötti adat- és energiaátvitelre szolgál, maximálisan felhasználóbarát, ugyanis a csatlakozója megfordítható, így nincs helyes vagy helytelen módja a kütyük összeillesztésének.

Az USB-C szabvány a korábbiaknál nagyobb alkalmazkodóképességgel rendelkezik, és erősebb, mint az elődei, miközben kisebb, vékonyabb és könnyebb is, így szinte bármilyen kis méretű eszközbe belefér. Akár 10 Gbps adatátviteli sebességet is támogat, kb. 20-szor gyorsabb, mint az USB 2.0. Ezek a kábelek képesek 4K Ultra-HD videót továbbítani USB-C és HDMI kijelzőkre, ami a normál felbontás négyszerese.

A 100 W-os vagy a 3 A-s teljesítmény révén szinte bármilyen eszközt képesek feltölteni a laptopoktól kezdve a nagy felbontású monitorokon át a nyomtatókig. Amennyiben két eszközt csatlakoztatunk, az energia hatékonyan oszlik meg a két port között, így biztosítva a legjobb töltést.

Mire valók az USB-C – USB-C kábelek?

Az USB-C magába foglalja a töltőkábelt, az USB-t, a HDMI-t és minden más olyan csatlakozót, amit egyébként használnánk. Az USB-C – USB-C kábel lehetővé teszi, hogy USB Type-C csatlakozóval ellátott készüléket csatlakoztassunk egy szabad USB-C porttal rendelkező számítógéphez vagy laptophoz.

Ez az új generációs, platformokon átívelő csatlakozó gyorsan leváltja a régi gárdát, ahogyan az USB-szabvány is felváltotta a FireWire, a párhuzamos, a PS/2, az SCSI, az ADB és a soros portokat a PC-ken és a Mac-eken.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Örök élet vagy kihalás? NatGeo amerikai sztárjának sokkoló jóslatai a magyar MVM Future Talks-on

Az MVM Future Talks tudományos ismeretterjesztő sorozata idén az emberi élet meghosszabbításának...

Itt a Sony LinkBuds Fit, a LinkBuds Open és a LinkBuds Speaker

A Sony két vezeték nélküli fülhallgatóval (LinkBuds Fit és LinkBuds Open), valamint...

Egymillió forintot ér ez a tetőcserép

Kihirdették a Wienerberger és a MOME közös tervpályázatának győztesét Sikeresen lezárult a...

Mi a különbség a termékmenedzser és a programmenedzser munkakör között?

A termékmenedzser és a programmenedzser két különböző, mégis egymást kiegészítő szerep a...