Konyak és brandy között van némi különbség, ami a származási helyben és sok esetben az elkészítési módban is rejlik. Mindkettő szőlőpárlat ugyan, de ami a legfontosabb, konyak néven kizárólag a franciaországi Cognac régióban készült szőlőpárlatokat lehet forgalmazni.
A brandyt és a konyakot is tölgyfa hordókban érlelik, de az utóbbi esetében a hordók kiválasztása és maga az érlelési folyamat is szigorúbb követelményekhez kötött. A földrajzi megkötés pedig a konyak minőségének, egyediségének és hitelességének megőrzését biztosítja.
A MegaDrink konyakok és brandyk tekintetében is széles választékot kínál vásárlóinak, számos minőségi ital megtalálható virtuális polcaikon.
Gazdag és változatos ízvilág osztályozása
A konyakokat az érlelési idő alapján sorolják be a következő kategóriákba.
- VS – Very Special
Ezek jelentik az alapokat a konyakok kategóriájában, ami viszont szintén nem alacsony minőséget takar. A hagyományos eljárással állítják elő természetesen ezeket is, ám kevesebb az érlelési idejük. Ezért könnyedebb, gyümölcsös, főként citrusos aromájú és üde ízvilágot képviselnek. Áruk is kedvezőbb, mint az érettebb borpárlatoké.
- VSOP – Very Superior Old Pale
Ezeknek gazdagabb az ízvilága a hosszabb érlelési folyamatnak köszönhetően, ami minimum négy és fél évet jelent. Gyümölcsös aromáik alapja már nem a friss citrus, hanem a testesebb szilva és cseresznye. Ezenkívül fűszeres, vaníliás és karamelles jegyek is érezhetők kortyolgatásuk közben.
- XO – Extra Old
Ők képviselik a konyakok csúcskategóriáját, amelyeknek érlelési ideje legalább 10 év. Ízviláguk mély, nagyon gazdag és rendkívül összetett, valódi luxusérzetet közvetít. Ezeket sokszor tartogatják különleges alkalmakra, vagy akár exkluzív ajándéknak is tökéletesek.
Ízélmény ínyenceknek – a Hennessy
Egy üveg Hennessy konyak egy komplett műalkotás. Több mint két évszázados tapasztalat, kiváló minőségű szőlők, gondosan ellenőrzött erjesztési folyamat, illetve a Hennessy család szenvedélye és elkötelezettsége alkotják.
Ez ma a világon az egyik legismertebb konyakmárka, amely nem véletlenül szerezte meg hírnevét. Jellegzetes ízük és aromájuk a hosszú évekig tartó tölgyfa hordós érlelés alatt alakul ki. A család generációról generációra örökíti tovább a hagyományokat, így őrzik meg évszázadok óta a stílust és a minőséget, amit a Hennessy konyak képvisel.
A konyak fogyasztása
Az Extra Old konyakot leginkább önmagában érdemes fogyasztani szobahőmérsékleten, mert így érződik ki egyedülálló íz- és illatvilága. A Very Special és a Very Superior Old Pale ízletes önmagában, de akár jéggel vagy vízzel hígítva is. Ezenkívül koktélokhoz és long drinkekhez is kiválóan illenek, mivel aromájuk harmonizál más italokkal is, akár alkoholosak, akár alkoholmentesek.
A French Connection egy rész konyak és egy rész amaretto likőr mellett pár darab jégkockát tartalmaz, óvatosan összekeverve, nem pedig rázva fogyasztjuk.
Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!