szerda , 12 június 2024
Kezdőlap Kultúra 40 éves a Játszd újra, Sam!
Kultúra

40 éves a Játszd újra, Sam!

231
játszd újra sam 40 éves vígszínház

Woody Allen romantikus vígjátékát, a Játszd újra, Sam!-et 1983 novemberében mutatták be a Vígszínházban Valló Péter rendezésében. Kern András harmincöt évesen lépett először színpadra Allan Felix szerepében, november 7-én, a 40 éves jubileumi előadáson pedig már 523. alkalommal látható a szerelmet kereső filmkritikusként. Kivételes színháztörténeti esemény, hogy egy prózai darab ilyen hosszú időn keresztül, töretlen sikerrel szerepeljen egy színház repertoárján, ugyanazzal a színésszel a főszerepben.

Allan Felix, a Játszd újra, Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neurotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában és kudarcainak okairól töpreng. Fantáziaképeiben mindegyre feltűnik a nagy színész, a kemény, férfias hősöket alakító Humphrey Bogart, és Felix mindegyre tőle akarja megtudni a sikeres férfiélet titkát.

Valló Péter és Kern András 1983 nyarán a Balatonon kezdett el foglalkozni a darabbal. A szövegkönyvbe sok mindent átemeltek Woody Allen más filmjeiből, főleg az Annie Hall-ból, valamint beletettek írás közben improvizált „woodyallenes” mondatokat is.

„Egy Andrásnak való színdarabot kerestem. Mivel mindketten Woody Allen nagy rajongóivá szegődtünk, örültem, amikor a kezembe került ez az írás” – mesélte Valló Péter, aki szerint a 40 éves siker annak köszönhető, hogy a szerep tökéletesen beletalált Kern András karakterébe.

„Egy időben mindig azt mondták, én vagyok a magyar Woody Allen. Ilyenkor mindig arra gondoltam, milyen kár, hogy nem ő az amerikai Kern András! Egyébként ezt az előadást még mindig úgy szeretem, mintha tegnap lett volna a bemutatója. Pedig amikor először elolvastam, nem is tetszett annyira. Azt hittem, egy egyszerű vígjáték. Azonban amikor elkezdtük próbálni, rájöttem, egy egész nemzedék életérzését, filozófiáját, bánatát, fájdalmát mutatja meg egy nagyon egyszerű történeten keresztül. És ez jó! A jó darabokat pedig bármeddig szereti játszani az ember!” – emeli ki Kern András.

Érdekesség, hogy a vígszínházi bemutató 1983. november 12-re volt kitűzve, amit az akkori hagyományoknak megfelelően 11-én megelőzött volna egy előadás. November 7-én azonban betegség miatt elmaradt az Amerikai Elektra, helyette pedig a Játszd újra, Sam! került műsorra, ugyanis addigra végeztek a próbafolyamattal. A bemutatón Lindaként Halász Judit lépett színpadra, aki több mint másfél évtizedig játszotta a szerepet, azóta pedig – több mint két évtizede –, Hegyi Barbara alakítja Allan legjobb barátjának feleségét.  Kovács Nóra pedig már 38 éve játssza Sharon Lake karakterét.

A Játszd újra, Sam! 2009 októberétől a Pesti Színházban látható. A négy évtized alatt közel 450 ezer néző látta az előadást.

A Játszd újra, Sam szereplői és alkotói az elmúlt 40 évben

Woody Allen
JÁTSZD ÚJRA, SAM!

romantikus vígjáték két részben

fordította: Földényi F. László

Allan Felix     Kern András

Nancy     Egri Márta, Pápai Erika, Igó Éva, Balázsovits Edit

Dick Christie     Balázs Péter, Sipos András, Epres Attila, Kerekes József, Hevér Gábor, Kőszegi Ákos

Linda Christie     Halász Judit, Hegyi Barbara

Sharon Lake     Simon Mari, Kovács Nóra

további szereplők: Ábrahám Edit, Alberti Zsófi, Bach Kata, Bacsa Ildikó, Bata Éva, Berkes Kornélia, Buza Tímea, Cseh Judit, Csonka Tünde, Danis Lídia, Détár Enikő, Dobó Enikő, Farkas Krisztina, Földesi Judit, Gidró Katalin, Götz Anna, Halász Judit, Haumann Petra, Holecskó Orsolya, Holl Zsuzsa, Hullan Zsuzsa, Jónás Judit, Klein Kinga, Kopek Janka, Kovács Martina, Légrády Gabriella, Liptai Claudia, Makay Ágnes, Malek Andrea, Mics Ildikó, Náray Erika, Nyírő Bea, Olasz Ági, Péter Kata, Pribelszky Katalin, Prókai Annamária, Puzsa Patrícia, Réti Nóra, Román Judit, Sáfár Mónika, Sajgál Erika, Szabó Gabi, Szepesi Klára, Sztankovics Ágnes, Sztárek Andrea, T. Katona Ági, Tarr Judit, Topai Éva, Vasvári Emese, Waskovics Andrea, Zsila Judit

díszlettervező: Éberwein Róbert
jelmeztervező: Jánoskúti Márta

az előadás zenei anyagát összeállította: Seregély István

ügyelő: Kiss Péter, Kuti László, Kabai Márta, Tóth Péter, Kormányosi Miklós
súgó: Ba Éva, Jánoska Zsuzsa, Sugár László, Gál Tünde, Zsolnay Andrea, Apjok Rodica, Jároli Helga
rendezőasszisztens: Juhász Sándor, Kovács Erzsi, Eichner András, Kabai Márta, Várnai Ildikó, Kuti László, Egyed Mónika, Szládek Kata

rendező: Valló Péter

bemutató: 1983. november 7., Vígszínház
2009. október 5-től a Pesti Színház repertoárján

További információ: https://www.vigszinhaz.hu/Jatszd_ujra_Sam

Forrás: Vígszínház


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A háromtest-probléma

Egy lenyűgöző tudományos-fantasztikus utazás a kínai történelembe és a kozmosz mélyére Cixin...

Woyzeck bemutató Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház május 17-én mutatta be a Woyzeck című produkciót...

Harry Styles élete és zenéje: Egy rajongói biblia

Malcolm Croft, a Harry Styles életéről és zenéjéről szóló lenyűgöző könyv szerzője,...

Charlie 77 sztori: Egy legenda meséi

A magyar rockzene ikonikus alakja, Horváth Károly, művésznevén Charlie, 2024-ben megjelentette önéletrajzi...