szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Mozgásban Hogyan oldható meg az elektromos autó töltése?
Mozgásban

Hogyan oldható meg az elektromos autó töltése?

259
elektromos autó töltő otthon

Az egyik legfontosabb kérdés a villanyautók esetében az, hogy mégis hogyan lehet tölteni az akkumulátort? Ma már számtalan lehetőség közül lehet válogatni. A nyilvános infrastruktúra is folyamatosan fejlődik Magyarországon és az Európai Unió teljes területén. Emellett otthoni töltési lehetőségből sincs hiány.

Többféle töltő is elérhető

Az elektromos autó töltő beszerzése ma már könnyen megoldható például az eautotoltokabel.hu oldaláról. Az egyik legnépszerűbb megoldásnak az számít, ha otthon töltjük a villanyautó akkumulátorát. Itt általában több lehetőség közül is lehet választani. Vannak egy- vagy háromfázisú változatok, amelyek fázisonként 10-16 amperrel képesek tölteni az akkumulátort. Ezzel tulajdonképpen egy teljesen lemerült elektromos autót 8-10 óra alatt lehet teljesen feltölteni. Ezt az időintervallumot több tényező is befolyásolja. Az autóba szerelt inverter kapacitása és az akkumulátor mérete is meghatározza azt, hogy végül mennyi lesz a töltési idő.

Fontos tudni, hogy az otthoni töltők kizárólag váltóárammal működnek, és általában Type1 vagy Type2 csatlakozóval kapcsolódnak a járműhöz. Az utcai megoldások között már sokkal szélesebb palettával találkozhatunk. Vannak váltóáramú utcai gyorstöltők, amelyek 3,6-22 kW közötti teljesítménnyel rendelkeznek. Emellett ott vannak a nagyobb kapacitású, 40 kW-ot is meghaladó villámtöltők.

Rengeteg tévhit terjed azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon nagyon kevés a töltési lehetőség. Ezt már önmagában az is megcáfolja, ha megnézzük, mennyi elektromos autó szeli az utakat. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, senki nem marad energia nélkül, nem kell amiatt aggódni, hogy az egész napunk megcsúszik a töltés miatt.

Az otthoni töltés előnyei

Nem hiába számít olyan népszerűnek az, hogy a többség otthon telepít egy fali töltőt vagy töltőoszlopot. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis minek, ha minden elektromos autóhoz alapból jár egy gyári töltő? A választ a töltési hatékonyságban kell keresni. A gyári eszköz sokkal inkább egy biztonsági tartalék, mint elsődleges megoldás.

Egy telepített töltő sokkal hatékonyabb. A gyári változat a felvett energiának csupán a 80%-át képes továbbítani az akkumulátorba, ezzel szemben egy minőségi fali eszköz 95%-ra is könnyedén képes. Ez a különbség már a rezsiszámlán is meglátszik. Rövid és hosszú távon is sokkal előnyösebb a telepített változat.

A töltés egyszerűen megoldható

Fali töltők esetében egy nagyon könnyű műveletről beszélünk. Nincs más dolgunk, mint leemelni a csatlakozót és az autóba dugni. Pár perc az egész mozdulat, ami még a benzines járművek tankolásánál is egyszerűbb. Ez már önmagában nagymértékben növeli az egész elektromos autó használatának élményét.

A technológia folyamatosan fejlődik, a töltés egyre gyorsabb és egyszerűbb lesz, a villanyautók hatótávolsága pedig tovább növekszik.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nagy hatótávolságú elektromos rollert jelentett be a LAMAX

A LAMAX eCruiser SC30 akár 50 km-es hatótávolságával, felfújható, defektálló gumiabroncsaival, valamint...

Európa egyik kedvenc kisautója, a Toyota Yaris

A Toyota Yaris új generációja még magasabbra tette a biztonság és könnyű...

Az elektromos autó legfontosabb berendezése: az akkumulátor

A villanyautók megjelenése nagymértékben változtatta meg a hétköznapi közlekedésről kialakult képet. Rohamtempóban...

Újragondolt belső tér a jövő önvezető autóiban

Filmnézés, játék vagy épp munka: az automatizált járművek jövőbeni használóinak egyértelmű elképzelései...