vasárnap , 21 július 2024
Kezdőlap Tech Kopogtatnak a jövő okos háztartási gépei
Tech

Kopogtatnak a jövő okos háztartási gépei

206
Hisense okos háztartási gép eszköz

Automata mosószer adagolás, önmagát diagnosztizáló hűtő

Még messze vagyunk attól, hogy széles körben használjuk az okos háztartási eszközöket, de folyamatosan nő az érdeklődés irántuk. Az okosotthonok térnyerésének az adhat majd löketet a jövőben, ha a háztartási gépeket is teljes mértékben be lehet integrálni a rendszerbe. A legnagyobb áttörést a fejlesztésben egyrészt az energiahatékonysági törekvések, másrészt a készülékek öndiagnosztizálási képessége hozhatják el.

Egyszerűbbé tenni a háztartási gépek kezelését és a lehető legtöbb időt megtakarítani a felhasználóknak– ez volt a Hisense célja a háztartási gépek fejlesztése során. Idén ősszel a kínai vállalatcsoport a magyar piacon is elérhetővé tette a Hisense márka intelligens háztartási gépeit.

A kényelmi funkciók hajtják a vásárlást

„Magyarországon még nem olyan elterjedt az okos háztartási gépek iránti kereslet, de folyamatosan nő az érdeklődés irántuk. Azt látjuk, hogy például a nyugat-európai országok előrébb járnak ebben, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a magyarok árérzékenyek, az okos háztartási gépek pedig a prémium szegmensben érhetők el. Másrészt annak, hogy a magyar piacnak mindig több idő kell, hogy átvegye a technológiai újdonságokat.” – mondta Nagy Gábor, a Gorenje-Hisense háztartási nagygépeinek termékmenedzsere. A szakértő hozzátette, tapasztalataik szerint a magyarokat elsősorban a kényelmi funkciók győzik meg, mint például az, hogy a telefonjukban megtalálnak mindent, ami az adott géppel kapcsolatos: a használati utasítást, adatokat, tanácsokat a megfelelő használathoz.

hisense okosotthon kijelző

Érintőképernyős hűtő, mosószert adagoló mosógép

A telefonról történő vezérlést a Hisense a ConnectLife ökoszisztéma segítségével biztosítja, amely a gépek műszaki állapotáról is értesítéseket küld a felhasználónak. A hűtők esetében az intelligens diagnosztikai funkció (Smart diagnostic) fokozza ezt, ugyanis a gép öndiagnosztikai vizsgálatot végez és minden talált problémát jelez.

A Hisense hűtőmodelljeinek további érdekessége, hogy olyan is van, amely 21 hüvelykes, érintőképernyős kijelzővel rendelkezik, így a beállítások mellett fényképnézegetésre és receptek keresésére is lehet használni, de akár üzenőfallá is válhat. Ez a modell képes fél nap alatt 2,2 kg jeget előállítani, amelyhez víztartály helyett közvetlenül a csapot használja. Ezen túlmenően élelmiszerleltár funkcióval is rendelkezik, így hozzá lehet adni az ételeket, a felhasználók megnevezhetik az alapanyagokat és beállíthatják a lejárati dátumokat.

A Hisense a mosás és a mosás-szárítás kategóriáiban is vezetett be új okoskészülékeket, amelyek igazi különlegessége az AutoDose funkció: az automatikus mosószeradagolás technológiája lehetővé teszi, hogy a készülék az előre beállított szennyezettségi foknak és a ruhatöltet súlyának megfelelően automatikusan adagolja a mosószert, ami azt jelenti, hogy a felhasználónak körülbelül havonta egyszer kell csak feltöltenie a gépet. Ráadásul a ConnectLife alkalmazásban folyamatosan nyomon lehet követni a mosószer szintjét és a felhasznált energiamennyiséget, emellett pedig minden program személyre szabható és kedvenc programként elmenthető.

Okoseszközökből komplett okosotthonok  

Ma már minden otthonban vannak olyan okos eszközök, amelyek a legújabb technológiát alkalmazva működnek és megkönnyítik a felhasználók életét, de a teljes okosotthon kialakítása sem idegen, folyamatosan terjed.

„Számtalan okoseszköz létezik a világban, a háztartási gépektől kezdve az intelligens öntözőrendszerekig. Bár minden háztartási eszköz okosra cserélése egyelőre még a jövő zenéje, apránként érdemes megismerkedni az újdonságokkal. Ilyenkor olyan okos eszközt válasszunk, ami növeli a kényelmi szintünket, javítja az energiafelhasználásunkat és a működtetése sem haladja meg a család informatikai képességeit” tette hozzá Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem adjunktusa, információs társadalom kutatója a kerekasztal-beszélgetésen.

Nagy Gábor úgy véli, hogy ugyan az okosotthon-rendszerben jelenleg a szórakoztató elektronikai cikkek, valamint a biztonsággal és az egészséggel kapcsolatos gépek élveznek előnyt a magyar felhasználók körében, a közeljövőben a háztartási gépek is integrálódnak.

hisense okos mosógép

Elképesztő lehetőségek az intelligens háztartási gépekben

A Hisense szakértője szerint a készülékek okosításában nagy lehetőségek rejlenek, amit a gyártók folyamatosan kutatnak. Az egyik legnagyobb áttörés az lehet, ha a gépek műszaki állapotáról még pontosabb kép adható: ez a prediktív karbantartás, vagyis az, hogy az okoskészülékek monitorozzák magukat és ha változást érzékelnek, azonnal jelzik a szerviznek, még akkor is, ha abban a pillanatban tökéletesen működnek.

A fejlesztések célja az energiahatékonyság fokozása, hiszen az ökológiai lábnyom csökkentése kiemelten fontos ebben a szektorban is, így például mosógépek esetében továbbra is a mosási hatékonyság növelése áll majd a középpontban.


Képek forrása: 2023.11.24. Hisense sajtótájékoztató a Puskás Arénában, ahol Füle Norbert a Hisense Magyarország ügyvezetője, Nagy Gábor a Hisense Magyarország termékmenedzsere tartott előadást a cég magyarországi jelenlétéről. Az előadás után Hosszú Katinka többszörös olimpiai és világbajnok úszó és Pintér Róbert a Corvinus egyetem oktatója, Nagy Gábor a Hisense termékmenedzsere részvételével és Balog Tamás moderátor vezetésével kerekasztalbeszélgetés zajlott az „okos” otthonok trendjeiről, jövőjéről.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Üdvözlünk a BESPOKE AI korszakában

A Samsung a nemzetközi „Welcome to BESPOKE AI”[i] rendezvényeken, a világ három...

Bővült a Huawei hazai okoseszköz kínálata

A FIT 3 okosóra májusi bemutatója után számos újabb eszközt hozott a...

Félnek a csalóktól a magyar internetezők

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás...

Folytatódott a hazai e-kereskedelem lendületvesztése

2024 első negyedévében is folytatódott a magyar e-kereskedelem lendületvesztése a COVID évek...