szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Hogyan válasszuk meg az épülő kerítés magasságát?
Tippek

Hogyan válasszuk meg az épülő kerítés magasságát?

397
kerítés magassága szabályok

Egy új kerítés tervezésekor rengeteg paramétert figyelembe kell venni: az alapanyagot, a megjelenést, az egyes szakaszok szélességét és magasságát. Ráadásul ez utóbbinál nem is kapunk teljesen szabad kezet, hiszen az építési törvény is szabályozza, hogy milyen magas lehet a kerítés.

Építkezés szabályszerűen

Azzal bizonyára senkinek sem mondunk újdonságot, hogy hiába van a tulajdonunkban egy telek, akkor sem építhetünk rá tetszés szerint azt, amit csak akarunk, hanem építési engedélyt kell kérni. Ez vonatkozik lakóházra, melléképületre, sőt a meglévő ingatlan bővítésére is.

A kerítés esetében bár nem szükséges építési engedély, de azért itt is vannak olyan előírások, amiket be kell tartani. Pesze kísérhetjük a sorsot, de ha egyszer az illetékesek rájönnek, hogy a kerítésünk nem felel meg a hatályos előírásoknak, akkor egyrészt számíthatunk egy nagyobb összegű bírságra, másrészt záros határidőn belül át is kell alakítani. Ez pedig egy olyan felesleges idő- és pénzveszteség, amit nagyon könnyen el lehet kerülni azzal, ha eleve szabályszerűen építkezünk.

Milyen előírások vonatkoznak a kerítésekre?

Az országos szabályozás szerint a kerítés magassága legfeljebb 2,5 méter, támfallal együtt is maximum 3 méter lehet. Viszont nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy általános rendelet, amit az önkormányzatok saját hatáskörben felülbírálhatnak.

A dolog lényege tehát a következő: ahol az adott önkormányzat nem hoz külön szabályt, ott az országos előírás a mérvadó, ellenben akadnak olyan települések, melyek ennél szigorúbban rendelkeznek a kerítés legnagyobb megengedhető magasságáról.

A helyi rendelet pedig felülírja az országost, így nem hivatkozhatunk arra, hogy az utóbbinak megfelel a kerítésünk, ha az adott településen ettől eltérő az előírás. Mielőtt tehát kerítésépítésbe kezdünk, mindenképp járjunk utána, hogy a lakóhelyünkön milyen szabályok vonatkoznak rá.

Ezt általában megtaláljuk a település hivatalos weboldalán, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk tájékoztatást a jegyzőtől. És csakis akkor kezdjünk bele bármilyen munkálatba, ha megbizonyosodtunk róla, hogy a leendő kerítésünk nem sért majd semmilyen előírást.

Alakítsuk a saját ízlésünkre!

Az előírt magassági határon belül szerencsére szabad kezet kapunk, így teret engedhetünk az elképzeléseinknek. A méret meghatározásakor viszont tartsuk szem előtt a praktikussági szempontokat is.

Ha például kisgyermek vagy kutya is él a családban, akkor legyen olyan magas és olyan kialakítású a kerítés, hogy egyikük se tudjon rajta könnyedén átmászni, és ne szorulhasson be a lécek közé.

Míg a tengerentúlon, az USA-ban divat az alacsony, szinte csak jelképes kerítések létesítése – már ahol egyáltalán van – addig mi európaiak szeretünk jobban elzárkózni a nyilvánosság elől, és világosan kijelölni, hogy hol ér véget az utca, és hol kezdődik a magánterület. Egyesek még azt sem akarják, hogy belássanak az udvarukba, ezért teljesen zárt kerítéseket telepítenek.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére 2024-ben

Dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek, a piacvezető Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint idén már az...

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

Milyen a jó ültetési rend az esküvőn?

Egy esküvő akkor igazán jó, ha minden részlet harmonikusan illeszkedik egymáshoz: a...

Veled mi történt életed legborzalmasabb randiján?

Nincs olyan ember a bolygón, akinek ne lett volna már legalább egy...