szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Mi mindenre jó a kávé? Íme néhány hasznos tipp!
Tippek

Mi mindenre jó a kávé? Íme néhány hasznos tipp!

453
kávé

Te is minden reggel egy csésze finom, gőzölgő fekete kávéval indítod a reggelt? Igen, a kávé valóban az egyik legcsodásabb dolog a Földön, és ami még szuperebb, hogy közel sem csak élénkítő italként fogyasztva élvezheted a pozitív hatásait!

Mutatunk is rögtön pár egyéb felhasználási módot, további hasonló tartalmakért pedig kattints a Bien.hu háztartás rovatára!

A kávé a konyhában

Tudtad, hogy a kávézacc remek lefolyótisztító? Ezért sose dobd a szemétbe, hanem öntsd a mosogatóba és öblítsd le bő vízzel!

Ha kellemetlen illatok terjengenek a hűtőben, tégy be egy kis tálkában őrölt kávét, ez ugyanis remek szagsemlegesítő. Használható a klasszikus “hűtőszag” eltüntetésére (bár ez esetben egy takarítás is időszerű lenne), de abban is segít, hogy ne vegye át minden az erős ételek illatát (ha pl. érett sajtot vagy felszeletelt hagymát is tartasz benne).

Továbbá ha főzés után mondjuk hal- vagy hagymaszagú maradt a kezed, akkor dörzsöld át egy kis kávéval, és hamar elillan.

Kávé a növényeknek

A kávézacc nitrogénben gazdag, ezért kiváló tápanyagforrás a növények számára. Persze ezzel nem arra akarunk biztatni, hogy minden nap szórd rá a virágok földjére, mert ha túlzásba viszed, az sem ideális.

Így csináld tehát: a zaccot dolgozd össze virágfölddel – ez azért fontos, mert ha simán csak a tetejére szórod, akkor megpenészedik – és ezt a keveréket tedd időnként a növényeid kaspóiba, vagy hintsd meg vele az ágyásokat. Cserepes és kerti növényekhez is bátran használható.

Szépségápolás kávéval

Gondolnád, hogy a kávéval még a szépségedet is megőrizheted? Természetesen nem úgy, hogy naponta egy liternyit megiszol belőle, hanem vannak ennél sokkal jobb módszerek.

A kávézacc például remek természetes bőrradír. Keverd össze annyi olíva- vagy kókuszolajjal, hogy egy jól kenhető pasztát kapj, majd gyengéden masszírozd be, hagyd hatni 10-20 percig és öblítsd le! Az eredmény? Csodásan puha és selymes tapintású bőr.

A koffein az egyik, ha nem a leghatékonyabb természetes hajnövesztő anyag. Ezen tulajdonságait te is élvezheted, csupán annyit kell tenned, hogy egy adag kifőzött kávét (ezúttal magát a folyadékot, nem a zaccot) bedörzsölsz a hajadba, különös tekintettel a fejbőrödre, 20 perc elteltével pedig öblítsd ki! Ha ezt a trükköt minden héten egyszer alkalmazod, a hajad fényesebb és dúsabb lesz.

Bútorápolás kávéval

Micsoda? Kávét a bútorokra? Igen! Ha a nedves kávézaccba belemártasz egy törlőkendőt, és áttörlöd vele a régi bútorok karcos felületét, azzal javíthatsz valamelyest az avíttas kinézetükön.

Persze nem áltatunk, egy felújítással nyilván nem ér fel ez a módszer, de ideiglenes megoldásként hasznos lehet.

Régies hatású festmény kávéval

Ha szereted a monokróm festészetet, akkor próbálj ki az alkotáshoz egy új módszert, a kávét! A lefőzött folyadékot festékként is használhatod, a szín intenzitása pedig attól függ, hogy mennyi vizet keversz hozzá. Készíts szépia hatású, régies hangulatú képeket!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére 2024-ben

Dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek, a piacvezető Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint idén már az...

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

Milyen a jó ültetési rend az esküvőn?

Egy esküvő akkor igazán jó, ha minden részlet harmonikusan illeszkedik egymáshoz: a...

Veled mi történt életed legborzalmasabb randiján?

Nincs olyan ember a bolygón, akinek ne lett volna már legalább egy...