szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tech Változások történtek az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben
Tech

Változások történtek az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben

204
ekr energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

2024. január 1-jével több változás is életbe lépett az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben, azaz az EKR-ben. Az energiahatékonysági törvény módosításáról van szó, mely érinti a kötelezettek mellett a hitelesítő szervezeteket és a végső felhasználókat is.

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer kiválóan működik

Ez a hazai energiahatékonyság legfontosabb támogatási programja immár 2021 óta. Az EKR szakértővé vált EnergyHub cégcsoport és a hozzájuk hasonló szereplők az elmúlt évek során kialakították a megfelelő, hatékonyan működő folyamataikat. Egy jól működő rendszer jött létre, ahol a kötelezettek (a villamosenergia-kereskedők, a földgázkereskedők, villamosenergia- vagy földgáz egyetemes szolgáltatók, illetve az üzemanyag-kereskedő cégek) által teljesítendő energiamegtakarítások jelentős beruházásokat eredményeztek a végső energiafelhasználók esetén.

Az EKR eddigi sikerei

Immár több, mint 3.700 projekt valósult meg az indulás óta, ami bizonyítja az EKR sikerét. Az eredmény pedig immár 5,5 milliónál is több GJ/év energiamegtakarítás! Az előzetesen tervezett mennyiség másfélszereséről van szó, így igen sikeresnek mondható a projekt, melynek segítségével immár az ország végső energiafelhasználásának közel 0,7%-át sikerült megspórolni.

A 2024. január 1-jével életbe lépett változások

A 2023. évi XVCIII. törvény nem csak az EKR-ről szól, így vannak benne olyan módosítások is, melyek nem befolyásolják az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer további működését.

Most koncentráljunk azokra, melyek érintik:

  • Az MEKH törvényből pontosítva átkerült számos paragrafus ide, ezzel eggyel kevesebb jogforrást kell majd vizsgálni.
  • Pontosították a kötelezettség meghatározását.
  • A hitelesítő szervezetek nem minősülhetnek kötelezettnek, nem válhatnak első jogosultjává a saját maguk által hitelesített energiamegtakarításnak. Kivéve, ha az MEKH energiamegtakarítás pótlására kötelezi a hitelesítő szervezetet.
  • A projektek megkezdését megelőzően írásban kell megállapodni az első jogosult személyéről. Van egy kivétel: ha olyan intézkedésből származik az energiamegtakarítás, mely során a lényeges hozzájárulás korábban megtörtént.
  • Új lehetőségek nyíltak a hitelesített energiamegtakarítások értékesítésére a szervezett piacok formájában.
  • január 1-től csökkenni fog elsősorban a szemléletformáló intézkedések értéke. Az MEKH a megtakarításokat a második kötelezettségi időszak végéhez arányosítva, csökkentett értékkel veszi figyelembe azon megtakarítások esetén, ahol az intézkedések élettartama ezt a dátumot (2030. december 31.) nem éri el.
  • Ellentételezésként, ha egy 2024. január 1. utáni, lakossági és középületekben megkezdett projektet a kötelezett előteljesítésként bankol be, akkor az MEKH másfél helyett kétszeres szorzót alkalmaz.
  • A befizetett energiahatékonysági járulékok immár közintézményi épületek felújítására is felhasználhatóak.

Érdemes tehát nyomon követni a változásokat és mindig naprakésznek lenni a témában.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Üdvözlünk a BESPOKE AI korszakában

A Samsung a nemzetközi „Welcome to BESPOKE AI”[i] rendezvényeken, a világ három...

Bővült a Huawei hazai okoseszköz kínálata

A FIT 3 okosóra májusi bemutatója után számos újabb eszközt hozott a...

Így segít elkerülni a NAV bírságot egy számlázó program

Nem árt mindig naprakésznek lenni a hatályban lévő törvények és szabályozások kapcsán,...

Félnek a csalóktól a magyar internetezők

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás...