vasárnap , 23 június 2024
Kezdőlap Kultúra Woyzeck bemutató Székesfehérváron
Kultúra

Woyzeck bemutató Székesfehérváron

187
Woyzeck Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színház május 17-én mutatta be a Woyzeck című produkciót a Pelikán Fészekben. Georg Büchner töredékes történetét Horváth Csaba, rendező a védjegyévé váló sajátos színházi stílusban állította színpadra. Az előadás parádésan ötvözi a próza, fizikai és a zenés színházi elemeket, egy igazán különleges díszlettel (Kalászi Zoltán, Kiss-Benedek Kristóf) és izgalmas jelmezekkel (Benedek Mária).

A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. A főszereplő a közönyös társadalom peremén élő kisember, egy katona, akit állati sorban tartanak, míg végül összeroppan a nyomás alatt és önpusztításba hajszolja magát. A szívszorítóan fájdalmas, megrázó erejű műből világhírű alkotógárda készített musicalt: a szövegkönyvet Robert Wilson írta, a zenét és a dalszövegeket Tom Waits és Kathleen Brennan szerezte.

A rendező, Horváth Csaba úgy fogalmazott, hogy a zene mellett a mozgás egy alapvető ábrázolás módja a történetnek. A színészeknek egyszerre kell pszichésen és fizikailag is koncentráltan jelen lenniük, hogy aztán hitelesen tudjanak reagálni a történetben felmerülő szituációkra. Hozzátette, hogy nem egy hagyományos zenés színházi produkcióról van szó, sokkal inkább egy ballada, amit a stábbal alkottak.

Az előadás címszereplőjét Krisztik Csaba alakítja a hozzá hűen komoly érzelmi és fizikai munkával. Szerelmét, Mariet Kiss Diána Magdolna játssza, aki sokadszorra tudja megmutatni kiemelkedő énektudását a kiváló színészi játéka mellett. A Woyzecket sanyargató Kapitány és Doktor szerepében Kuna Károlyt, illetve Kricsár Kamillt láthatjuk sziporkázni; az Ezreddobost Sághy Tamás testesíti meg; Andrássy Máté Andres szerepében látható; Kozáry Ferenc a Bolond/Kikiáltó szerepét alakítja; Fehér Diána Aida a szomszéd Asszonyt játssza. A főbb szerepeken kívül végig jelen van egy tánc csapat, akik mozgásukkal színezik az előadás atmoszféráját. Rovó Tamás mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színházrendező fizikai színházi koreográfus szak hallgatói vannak ebben a szerepben, név szerint: Kondákor Ajsa Panka, Hevesi Fanni, Tarjányi Liza, Bari István Péter, Lehel Vilmos.

Az előadásban élő zenekar szolgáltatja Tom Waits ikonikus zenéit. Hámori János zenei vezetésével Réti Anikó, Kovács Zsolt, Nagy Ferenc és Fövenyi Máté adaptálta a beat korszak nagyjának alkotásait.

Az előadás június 4-én látható legközelebb a székesfehérvári Pelikán Fészekben, részletes információkat a Vörösmarty Színház honlapján lehet találni: https://www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/268-woyzeck


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére Az ország legnagyobb...

Western klasszikusok a horizonton az Art+ Cinemában!

Júniusban nyolc napig a vadnyugaté lesz a főszerep az Art+ Cinema Lugosi...

Mesepszichológia a gyakorlatban: Útmutató a mesék erejének megtapasztalásához

Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban című könyve átfogó útmutatót...

A háromtest-probléma

Egy lenyűgöző tudományos-fantasztikus utazás a kínai történelembe és a kozmosz mélyére Cixin...