szombat , 20 július 2024
Kezdőlap Otthon A külföldi ingatlanbefektetés jobban megéri, mint sokan gondolnák
Otthon

A külföldi ingatlanbefektetés jobban megéri, mint sokan gondolnák

181
külföldi ingatlanbefektetés
Kép: Freepik

Hazánkban az egyik legnépszerűbb befektetési módot az ingatlanvásárlás jelenti. Azonban a hazai befektetők többsége kizárólag az országhatáron belül gondolkozik. Van-e vajon értelme a magyar ingatlanpiacra korlátozni magunkat? Tényleg jelentősen drágább a külföldi ingatlanvásárlás? Mire érdemes figyelni a gyakori hibák elkerüléséhez? Cikkünkben megválaszoljuk a témában felmerülő gyakori kérdéseket!

Miért olyan csábító a külföldi ingatlanbefektetés?

2022-ben az európai ingatlanok 2,4%-át külföldi személyek vásárolták meg. Bár elsőre nem tűnik jelentős számnak, ez mégis több milliárd forintnyi befektetést jelent. A következőkben bemutatjuk, miért olyan csábító lehetőség sokak számára, a befektetési célú külföldi ingatlanvásárlás.

Kedvező ingatlanárak

„A külföldi ingatlanvásárláshoz hatalmas tőke szükséges” – gondolják sokan, de vajon mit mutatnak a statisztikai adatok? Az Eurostat kimutatása szerint 2010 és 2022 között a második legnagyobb ingatlanár-emelkedés Magyarországon volt az összes tagállam közül. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Budapesten a következő átlag négyzetméter árakkal számolhatunk:

 • Lakóingatlan: 1.030.944 forint
 • Családi ház: 800.396 forint
 • Téglalakás: 1.124.502 forint
 • Panellakás: 853.305 forint
 • Sorház: 935.998 forint

Miképp viszonyulnak ezek az árak más európai nagyvárosok átlag ingatlanáraihoz? Íme pár példa a Global Property Guide adatai alapján:

 • Bulgária, Szófia: 1650 € (645.812 forint)
 • Ciprus, Nicosia: 2011 € (787.108 forint)
 • Görögország, Athén 2073 € (811.337 forint)
 • Málta, Valletta 2812 € (1.100.569 forint)
 • Horvátország, Zágráb 3022 € (1.182.760 forint)
 • Szlovákia, Pozsony 3087 € (1.208.200 forint)
 • Portugália, Lisszabon 4086 € (1.599.192 forint)
 • Spanyolország, Madrid 4364 € (1.708.023 forint)

A fenti listát természetesen a végtelenségig lehetne folytatni – ami egyértelműen kirajzolódik, hogy a budapesti ingatlanárak messze nem minősülnek alacsonynak számos külföldi ingatlanpiac átlagához viszonyítva.

ingatlan befektetés
kép: Freepik

Magas megtérülés

Ingatlanbefektetés esetén a megtérülés meghatározása viszonylag egyszerű feladat, mindössze két adatot szükséges ismerni hozzá: a költségeket és a bevételt. Költség esetén a vételáron túl, beszélhetünk jogi díjakról, biztosításról, közvetítői költségről, fenntartási díjról és adóterhekről. Míg a bevétel esetén a bérbeadásból befolyó összegről, értéknövekedésről és árfolyamnyereségről.

Gyakori, hogy a külföldi ingatlanbefektetés esetén magasabb megtérülés érhető el, melynek oka, hogy a megfelelően kiválasztott országhatáron túli piacon magasabb lehet az ingatlan értéknövekedése és nagyobb összegért adható bérbe rövid vagy akár hosszútávra az ingatlan. Végül pedig ne felejtsük el, hogy a bérbeadásból vagy ingatlanértékesítésből befolyó összeg esetén akár árfolyamnyereséget is realizálhatunk.

Kiszervezhető ingatlankezelési feladatok

Bár a fenti előnyök valóban csábítóan hangzanak, de vajon lehetséges költözés nélkül több száz kilométerről menedzselni egy ingatlant? A válasz egyértelműen igen! Számos ingatlankezelő szolgáltatás érhető el, melyek a bérleti díj egy előre meghatározott részéért a kiadással járó összes feladatot ellátják, beleértve az ingatlan hirdetését, megmutatását az érdeklődőknek, a kommunikációt a bérlőkkel, a panaszkezelést, karbantartást és ha szükségszerű, akár a kilakoltatást is. Bár a passzív bevétel egy sokat használt kifejezés, az ingatlanbefektetés ezen formája valóban közel 100%-osan passzív bevételt jelent.

Csökkenthető a kockázat

Szívesen tartanád megtakarításaid egy részét az ország határain kívül? A külföldi ingatlanbefektetés pont ezt kínálja! Ha szeretnéd földrajzilag is diverzifikálni befektetéseidet és olyan lehetőséget keresel, mely kézzel fogható és biztonságos eszközosztály, akkor a külföldi ingatlanvásárlás kiváló választás lehet számodra.

Egyéb előnyök

A külföldi ingatlanvásárlás számos további előnnyel szolgálhat, ilyen lehet például a letelepedési engedély könnyebb megszerzése, kedvező adózási feltételek, támogató gazdasági környezet vagy éppen az egyszerűbb offshore cégalapítás. Ez utóbbi segíthet abban, hogy legálisan csökkentsd vállalkozásod adóterheit és növeld jövedelmezőségét. Ahhoz, hogy elkerülhesd a külföldi ingatlanvásárlás során felmerülő gyakori hibákat, mindenképpen érdemes szakértői segítséget kérni. Az ismeretlen ingatlanpiac, jogi környezet és ügymenet nehézségeinek leküzdéséhez válaszd a Crystal Worldwide profi csapatát. A több mint két évtizedes múlttal rendelkező nemzetközi tanácsadó cég a folyamat egészében segítséget nyújt, kezdve a tökéletes befektetési helyszín megtalálásától, egészen az adásvételi folyamatig.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek

Nagykorúságukkal sok pénz ütheti azoknak a fiataloknak a markát, akiknek a szüleik...

A magabiztos szülő: Útmutató a tudatos neveléshez

Bojti Andrea A magabiztos szülő – A kételyektől a tudatosságig című könyve...

Az önállóság alapja a megtakarítás

A 14 és 18 év közötti fiatalok 56 százalékának van valamennyi pénzbeli...

iRobot Roomba Combo J9+ teszt: tökéletes robotporszívó minden helyzetre

Az iRobot Roomba Combo J9+ a legújabb prémium minőségű robotporszívó, mely a...