hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Szórakozás Keresik az ország legprofibb amatőr grillezőit
Szórakozás

Keresik az ország legprofibb amatőr grillezőit

103
VIII. Füstös Nyúl Kupa

Szeptember 14-én, Dunaharasztiban kerül sor a VIII. Füstös Nyúl Kupa és BBQ Fesztiválra, melynek keretében rendezik többek közt a hivatalos, a nemzetközi szövetség által is elismert steaksütő magyar bajnokságot. A gondosan lefektetett szabályok szerint zajló, számos külföldi indulót is felvonultató verseny győztese indulási jogot szerez a műfaj texasi világbajnokságára. Emellett a szervezők szerint a nívós programokkal kísért, nyílt esemény fő célja, hogy az utóbbi években ugrásszerűen gyarapodó otthoni grillezőkből jó közösség alakuljon ki, és egyre többen ismerjék fel, hogy hobbiszinten is lehet magas színvonalon űzni ezt a „sportágat”.

Ugyan a grill & BBQ nem mostanában kerül be az olimpia programjába, de ha mégis így lenne, hazánk nem indulna rossz esélyekkel. 2020 óta minden évben volt legalább egy magyar az európai ranglista első 10 helyezettje közt, jelenleg pedig ketten is ott vannak a kontinens top5-jében. A kategória fellegvára persze az Egyesült Államok, ahol csak idén több mint 200 akkreditált versenyt rendeztek, de az európai versenynaptár is egyre sűrűbb, amelynek a jövő szombaton, a főváros közvetlen szomszédságában rendezendő viadal is szerves része.

A versenyszámok közt a BBQ marhaoldalas és a hamburger is szerepel, míg a gyerekek külön összemérhetik a tudásukat hot dog-készítésben. A fő kategória a steak, ahol az egyenlő esélyek érdekében minden csapat egy ugyanolyan minőségű, csont nélküli Ribeye-t kap a szervezőktől. Az elkészítést illetően az indulók nagy szabadságot élveznek, a képzett tagokból álló, nemzetközi delegált által vezetett zsűri pedig végül az íz, az átsütöttség, az állag, a megjelenés és az összhatás szempontjai alapján értékel és hirdet győztest, a verseny még nyitva a jelentkező csapatok előtt.

„Fontos tudni, hogy bár vannak pénzdíjaink, itt nincsenek hivatásos vagy megélhetési versenyzők, mindenki otthoni grillező. Éppen ezért az esemény lényege is az, hogy legyen egy alkalom, amikor mindazok, akiknek hozzánk hasonlóan ez a szenvedélyük, találkozni tudnak, ötleteket, praktikákat, titkokat cserélhetnek – utóbbit persze csak módjával” – jegyezte meg a szervező PiciGurman BBQ & Grill tulajdonosa, Szűcs Róbert Lúciusz, aki korábban maga is megnyerte a versenyt és képviselte hazánkat a vébén.

A műfaj egyik legismertebb hazai szakértője hozzátette, a Covid éveiben óriási keresletnövekedést tapasztaltak a grilleszközök iránt, ez a lendület pedig azóta is kitart. A PiciGurman célja ennek a mostanra igen széles rétegnek az edukálása, többek közt a különböző technológiákat és technikákat bemutató oktatófilmek gyártásával, valamint az új telephelyükön létrejövő grilliskola képzéseivel. „Szeretnénk még tovább népszerűsíteni az otthoni grillezést, és megmutatni, hogyan emelhető ez egészen új szintre. Ebből kaphat szó szerint ízelítőt az, aki velünk tart a közelgő fesztiválon!” – zárta szavait Szűcs Róbert Lúciusz


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Richard Clayderman koncert az Erkel Színházban

A világ egyik legismertebb zongoristája, Richard Clayderman 2024. november 8-án Budapesten, az...

Linkin Park – The Emptiness Machine

A „nulláról” újraalakult a Linkin Park új énekesnőjükkel Emily Armstrong-gal és új...

Elvis Presley-dinasztia titkai: Lisa Marie Presley könyve

Innen a nagy ismeretlenbe – Lisa Marie Presley és Riley Keough szívbemarkoló...

Valós eseményeken alapul az év legnyugtalanítóbb thrillere

A látogatás című dán horror alapján készült a Szádra ne vedd című...