péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Otthon Kőzetgyapot-szigetelés házilag
Otthon

Kőzetgyapot-szigetelés házilag

14
kőzetgyapot-szigetelés előnyei

A házunk szigetelése sokat számít a felhasznált energiamennyiség szempontjából, hiszen otthonunk fűtése/hűtése sokkal több energiát igényel, hogyha folyamatosan hagyjuk elszökni a nehézkesen megteremtett kellemes hőmérsékletet. Az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag a kőzetgyapot – az ezzel történő szigetelési műveleteket az ügyes kezű szakemberek akár maguk is el tudják végezni.

A kőzetgyapot vágásához azonban speciális szerszámra van szükség, különben a végeredmény nem lesz az igazi: a Zákány Szerszámház kőzetgyapotvágó gépei tökéletes megoldást jelentenek.

A kőzetgyapot-szigetelés előnyei

A szigetelőanyagok közül a ásványgyapot az egyik legnépszerűbb, köszönhetően a rengeteg előnyének. Ezek közül a legjelentősebbeket összegyűjtöttük és az alábbiakban bemutatjuk.

  • Jelentős spórolás a fűtési költségeken: egy megfelelően kivitelezett szigeteléssel akár a rezsiköltség több mint 50%-kal csökkenthető.
  • Remek hangszigetelés: ez a szigeteléstípus különleges szálszerkezetének köszönhetően tökéletes megoldást jelent a hangszigetelésre is, így két legyet üthetünk egy csapásra.
  • Tűzvédelmi szempontból is kiváló választás: a kőzetgyapot alapanyaga, a bazaltkő éghetetlen, 1000 Celsius fokig biztosan állja a sarat.
  • Átereszti a párát: az alacsony páradiffúziós ellenállásnak köszönhetően a nedvesség nem reked meg az épületben. Ezzel hatékonyan elkerülhető a penészedés és egyéb, vizesedés okozta problémák.

Mint látható, a számos pozitívumból kiindulva egyáltalán nem csoda, hogy rengetegen választják ezt a típusú anyagot.

Járd körbe a témát alaposan, mielőtt belefogsz a szigetelésbe!

Jelentős pénzösszeg maradhat a zsebedben, ha úgy döntesz, magadnak készíted el a ház szigetelését. Nem ördögtől való ötlet ez, viszont azt javasoljuk, hogy mindenképp nézz utána a pontos folyamatnak! Szánd rá az időt, hogy megtudd, mik az esetleges buktatók vagy kulcsfontosságú pontok a munkálat során!

A korábban említett kőzetgyapotvágó eszköz is ilyen kiemelt pont lehet: a szakszerűtlen darabolás által az anyag szálszerkezetében bekövetkező változások módosítani fogják a szigetelés hővezető képességeit, mégpedig számunkra negatív módon. Az ilyen és ehhez hasonló tudnivalóknak utána kell járni előre, hiszen nagyon kellemetlen helyzet állna elő, ha utólag derülne ki, miért nem hozza a kőzetgyapot a tőle elvárt eredményeket.

Szerszámból, alapanyagból csakis minőségit!

Rendkívül fontos, hogy a munkálatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen kellékeket okosan válogassuk meg. Azzal, hogy nem hívunk szakembert, óriási tételeket spórolunk, és ezt nem szabad a beszerzendő alapanyagok és eszközök minőségének rovására tovább csökkenteni! A kőzetgyapotvágót, szigetelőanyagot és egyéb kellékeket kizárólag megbízható, ellenőrizhető áruházból érdemes begyűjteni.

Ha erre, valamint a folyamat kitanulásának alaposságára odafigyelünk, akkor biztosan nem okoz majd gondot a házunk leszigetelése, úgyhogy bátran vágj bele, ha érzel magadban hozzá kedvet!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Vörösfény-terápia az otthoni gyógyításban

A vörösfény-terápia még meglehetősen új módszernek számít, különösképp az otthoni alkalmazása. A...

Mikor járhat egyedül iskolába a gyerek?

Míg évtizedekkel ezelőtt hazánkban alig pár évesen egyedül jártak intézménybe a gyermekek,...

Apakulcs – Egy apa és fia különleges kapcsolata

Süveges Gergő, a hazai irodalom egyik legkedveltebb szerzője újabb szívmelengető történettel lepte...

Ma már színes műanyag ablakot is választhatunk

A műanyag ablakokkal kapcsolatban több tévhit is terjed a köztudatban. Az egyik...