péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Otthon A csecsemők véroxigénszintjének mérése
Otthon

A csecsemők véroxigénszintjének mérése

841
csecsemők véroxigénszintjének mérése

Mi az a véroxigénszint? Ez a százalékos érték azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a vérben az oxigénszállító képességük mekkora hányadát képesek kihasználni. A légzési nehézség a véroxigénszint csökkenésével járhat. Hogy megelőzhessük a komolyabb problémákat, különösen fontos, hogy a csecsemők esetében fokozott figyelmet fordítsunk a nyomon követésre.

A Viatom Baby O2 légzésfigyelő készülék

A Smartmedical Viatom pulzoximéterei között is megtalálható Viatom Baby O2 légzésfigyelő készülék kifejezetten csecsemők számára lett kifejlesztve. Méri a véroxigénszintet és a pulzust is. Az eszközhöz készített applikáció segítségével folyamatosan figyelhetjük a baba állapotát távolabbról is. Ha a mért érték túlságosan alacsony, akkor pedig hangjelzéssel figyelmeztet.

Miért javasolt a véroxigénszint mérése?

A különböző eredetű légzési nehézségek nagyon gyorsan a véroxigénszint csökkenését eredményezheti, hiszen ha a levegővétel akadályoztatva van, vérünknek nem lesz mit szállítani. Az oxigén vér általi szállítása biztosítja az összes szervünk megfelelő működését. Különösen gyorsan reagál az oxigénszint csökkenésére az agyunk és a vesénk – ezek a szervek károsodhatnak leghamarabb egy esetleges oxigénhiányos állapot során. A véroxigénszint csökkenését kiválthatja betegség, például tüdőgyulladás is.

Éppen ezért a vér oxigénszintjének mérése kiemelt jelentőséggel bír. Csecsemőknél különösen, hiszen az ő esetükben még nagyobb kockázata van az oxigénhiánynak. Sokkal rövidebb idő alatt sokkal súlyosabb állapotba kerülhetnek.

A Viatom Baby O2 légzésfigyelő készülék használata

Az eszköz Bluetooth-kapcsolattal rendelkezik, hogy könnyedén, egy applikáción keresztül kísérhessük figyelemmel a baba eredményeit, melyet az alkalmazás folyamatosan mutat a képernyőn.

Az eszköz használatának megkezdése egyáltalán nem bonyolult. A karkötőt úgy kell felhúzni a baba lábára, mint egy zoknit. A textil anyag bőrbarát és légáteresztő, így nem kell attól tartanunk, hogy irritálni fogja a pici érzékeny bőrét. Ezt követően letöltjük az appot, és már készen is állunk rá, hogy fogadjuk a véroxigénszint-mérő adatait.

A készülék a véroxigénszint mellett pulzust is mér, a kapott eredményeket pedig képes diagramon ábrázolni. A lítiumakkumulátor egy töltéssel 16 órás üzemidőt tud biztosítani. A LED-kijelzőn is mutatott értékeket pedig a 40 óra tárolására elegendő memória fogja elraktározni számunkra. Használhatjuk a mérőeszközt az alkalmazáson keresztül is, de ha az szimpatikusabb, manuálisan is elindíthatjuk a méréseket.

A készülékhez egy szenzor, két karkötő és adatátviteli kábel is tartozik.

Fontos, hogy az otthoni mérések nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot és az orvos által felállított diagnózist. Ha a mért érték kórosnak tűnik, fel kell keresnünk háziorvosunkat!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Vörösfény-terápia az otthoni gyógyításban

A vörösfény-terápia még meglehetősen új módszernek számít, különösképp az otthoni alkalmazása. A...

Kőzetgyapot-szigetelés házilag

A házunk szigetelése sokat számít a felhasznált energiamennyiség szempontjából, hiszen otthonunk fűtése/hűtése...

Mikor járhat egyedül iskolába a gyerek?

Míg évtizedekkel ezelőtt hazánkban alig pár évesen egyedül jártak intézménybe a gyermekek,...

Apakulcs – Egy apa és fia különleges kapcsolata

Süveges Gergő, a hazai irodalom egyik legkedveltebb szerzője újabb szívmelengető történettel lepte...