péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek A gerincproblémák megelőzhetők
Tippek

A gerincproblémák megelőzhetők

276
gerinc- és derékfájdalom

A gerinc- és derékfájdalom a lakosság nagy részének életét nehezíti meg – ez az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma.

A derékfájdalom egy olyan tünet, mely számos betegség jeleként megtapasztalható – ezért fontos, hogy ilyen esetekben megfelelő kivizsgálásban és ellátásban részesüljön.

Cikkünkben a NaturPrime derék- és gerincfájdalom szakértőivel beszélgetünk arról, hogy miért alakulnak ki ezek a problémák és mit tehetünk a megelőzésért, a fájdalmak csökkentéséért.

A derékfájdalom típusai

Derékfájdalom alatt azt a kellemetlen érzést nevezzük, mely a bordaív és a farrész közötti területen jelentkezik. Alapvetően két nagy csoportját különítjük el: specifikus és nem specifikus derékfájdalom.

A specifikus derékfájdalom lehet ideggyökér-eredetű, illetve okozhatja a gerincoszlop valamilyen elváltozása is. Kialakulásának hátterében állhat porckopás, gerinccsatorna-szűkület, csontritkulás, porckorongsérv és egyéb csigolyabántalmak.

A nem specifikus derékfájdalom kiváltó oka nem a mozgásszervrendszerben keresendő. Okozhatja egy rossz mozdulat, szöveti terhelés, mechanikai stressz, de akár valamelyik belső szervből is kisugározhat ide a fájdalom.

Mint látható, számos különböző oka lehet annak, ha fáj a derekunk, így ilyen tünetek esetén elkerülhetetlen, hogy orvosi kivizsgálást vegyünk igénybe.

A gerincproblémák hátterében rendkívül hétköznapi okok állnak

A mozgásszervi problémák többségét a helytelen életvitel okozza – az alábbiakban felsoroltuk azokat a hétköznapi tényezőket, melyek hozzájárulhatnak a gerincoszlop egészségének elvesztéséhez:

  • helytelen testtartás
  • gyenge izomzatú gerinc
  • mozgásszegény életmód
  • idegbecsípődés (rossz mozdulat, megerőltetés miatt)
  • ülőmunka közbeni helytelen pozíció
  • pszichés túlterheltség.

A fentieket egy kis tudatossággal megelőzhetjük – mindenképp fordítson kellő figyelmet az életvitelére, ugyanis ez számít a legtöbbet egészségünk szempontjából!

A fájdalom enyhíthető megfelelő gyakorlatokkal

A gerinc- és derékfájdalmak csökkentésében hatékony segítséget nyújthatnak a megfelelően kivitelezett gyakorlatok (sőt, a teljes gyógyulás ezek nélkül nem is lehetséges).

Jó eredményeket érhetünk el különféle nyújtó és forgómozgást igénylő gyakorlatokkal, melyek kifejezetten a gerincoszlop megfelelő mozgékonyságának visszanyerését szolgálják – ezek pontos kivitelezése kapcsán rengeteg információt találhat az interneten. Ha szükségét érzi, gyógytornász segítségét is kérheti – ez lesz a leghatékonyabb megoldás.

Helyes életmóddal megelőzhetők a gerincproblémák

Már említettük, hogy az életmód a legfontosabb tényező egészségünk szempontjából – beiktathatunk a napirendbe átmozgató gyakorlatsorokat, melyeket ülőmunka esetén akár naponta többször is végezhetünk. Ezenfelül fontos az ergonomikus pozíció alvás és ülés közben.

Gyermekeknél érdemes még időben korrigálni az esetleges tartáshibákat, hogy később ne okozzanak ezek gondot.

Figyeljen egészségére – a megelőzés a legjobb “gyógymód”!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Egy repülőjegy áráért most Portugáliát is megnézheted Amerika felé

Megújult a TAP Portugal stopover programja Izgalmas lehetőséget kapnak most akik Amerika...

Miről ismerhető fel az árvízkárosult autó?

Az éghajlatváltozás okozta heves esőzések és komoly áradások világszerte autók ezreit érintik...

A hegesztő paraván használata: mire kell figyelni?

A hegesztés során keletkező UV-sugárzás komoly veszélyt jelenthet a felhasználóra és a...

Online német könyv szülőknek, pedagógusoknak

Sok nehézséget tud okozni, ha valamely német nyelvterületre csöppenve mindennap kommunikálnunk kell...