péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tech Mi a különbség a termékmenedzser és a programmenedzser munkakör között?
Tech

Mi a különbség a termékmenedzser és a programmenedzser munkakör között?

251
termékmenedzser és programmenedzser munkakör

A termékmenedzser és a programmenedzser két különböző, mégis egymást kiegészítő szerep a vállalatok életében. Mindkét munkakör fontos a sikeres projektek és termékek piacra juttatásában, azonban különböző felelősségi körökkel rendelkeznek, eltérő fókuszponttal dolgoznak, és más-más karrierutat követnek.

Ha vállalatod belső állományába IT szakembert keresel, akkor a Bluebird munkaerő-közvetítés, IT toborzás szolgáltatása a segítségedre lehet ebben a feladatban. A következő cikkben részletesen bemutatásra kerül a két fentebb említett munkakör, ennek alapján könnyebben döntést tudsz hozni, hogy mely szakemberre lesz szükséged.

Termékstratégia és jövőkép

Product Manager: ő alakítja ki a termék jövőképét és határozza meg a piaci igények alapján a fejlesztési irányát. Célja, hogy a termék piacképes legyen és megoldást nyújtson a felhasználói problémákra. Folyamatosan figyeli a versenytársakat és a piaci trendeket, hogy innovatív maradjon.

Program Manager: feladata a projektek időben történő és hatékony megvalósítása, a vállalat jövőképének és céljainak megfelelően. Inkább a hosszú távú célok eléréséhez szükséges folyamatokra és szervezésre összpontosít.

Vezetői és ösztönző készségek

Product Manager: motiválja a csapatot egy közös cél érdekében, ami általában a termék piacra kerülése. Gyakran irányít keresztfunkcionális csapatokat, és vezetői képességei közé tartozik a csapat tagjainak összehangolása és inspirálása, hogy a lehető legjobb terméket hozzák létre.

Program Manager: feladata, hogy biztosítsa, hogy minden résztvevő szereplő a projekt célkitűzéseinek megfelelően dolgozik, a meghatározott határidők betartásával. Munkája még a erőforrások megfelelő elosztása és a csapat zökkenőmentes koordinálása is.

Erőforrás menedzsment készségek

Product Manager: az erőforrás-menedzsment főként a csapat koordinálásában és az üzleti prioritások meghatározásában merül ki.

Program Manager: a programmenedzsereknek részletesebb képet kell kapniuk az erőforrások elosztásáról. Kézben tartják az időt, a költségvetést és a személyi erőforrásokat, hogy a projekt határidőre és a költségkereten belül készüljön el. Ezen kívül biztosítják, hogy minden csapattag megkapja a megfelelő támogatást a feladatai elvégzéséhez.

Kockázatok kezelése és alkalmazkodóképesség

Product Manager: a piac változásaihoz és a felhasználói igényekhez igazodva hoz döntéseket. Amennyiben egy új piaci lehetőség merül fel, gyorsan kell reagálni, és szükség esetén módosítani a termék irányvonalát.

Program Manager: folyamatosan elemzi a projekt során felmerülő problémákat, és stratégiákat dolgoz ki azok megoldására, csökkenteve a kockázatokat, miközben biztosítja a projekt előrehaladását.

Látható tehát, hogy mindkét szerep kritikus a szervezet sikeressége szempontjából, de eltérő fókuszokkal és feladatkörökkel rendelkeznek.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Örök élet vagy kihalás? NatGeo amerikai sztárjának sokkoló jóslatai a magyar MVM Future Talks-on

Az MVM Future Talks tudományos ismeretterjesztő sorozata idén az emberi élet meghosszabbításának...

Itt a Sony LinkBuds Fit, a LinkBuds Open és a LinkBuds Speaker

A Sony két vezeték nélküli fülhallgatóval (LinkBuds Fit és LinkBuds Open), valamint...

Csatlakoztassa USB-C porttal ellátott eszközeit számítógéphez!

A legújabb, univerzális USB-C szabvány egy kábelen keresztül egyaránt támogatja az áramellátást...

Egymillió forintot ér ez a tetőcserép

Kihirdették a Wienerberger és a MOME közös tervpályázatának győztesét Sikeresen lezárult a...