szerda , 29 november 2023
Kezdőlap Kultúra Kodály Központ alakult Kínában
Kultúra

Kodály Központ alakult Kínában

38
kodály központ kína elte

Borhy László vezetésével az ELTE delegációja is részt vett a Hangzhouban rendezett felsőoktatási fórumon, ahol felavatták a magyar zenetudósról elnevezett intézményt.

Több mint 15 közép- és kelet európai zenei akadémia képviselői gyűltek össze a „The China-CEEC Forum of Music Academy Deans and Rectors” rendezvényen október végén Kínában. A többnapos fórumot a Zhejiangi Zeneművészeti Főiskolában rendezték meg.

A konzervatóriummal az Eötvös Loránd Tudományegyetem több éve gyümölcsöző kapcsolatot ápol. Az ELTE vezetőinek májusi látogatásakor megerősítették a hallgatócsere-programot, és közös zenetanár mesterképzés felállítását határozták el. Az októberi fórumon tovább folytak az egyeztetések, és felavatták a hangzhou-i konzervatóriumban megnyíló Kodály Központot is. Az intézmény a világhírű magyar zeneszerző hagyományait követve fogja segíteni az országhatárokon átívelő, nyelvi akadályokat is legyőző zenei kultúra továbbadását a hallgatók számára.

A Zhejiang Egyetem Kína neves felsőoktatási intézménye, tagja a 9 legjobb kínai egyetemet tömörítő C9 ligának. Elsőként ők alapítottak Egy övezet, egy út (One Belt One Road Initiative) kutatóközpontot, amely Magyarországon az ELTE Bölcsészettudományi Karán jött létre először. A Zheijang Egyetem és az ELTE 2017-ben vette fel a kapcsolatot, majd 2018-ban az ELTE delegációja hivatalos látogatást tett Kínában. Ekkor a két egyetem együttműködési megállapodást és hallgatócseréről szóló szerződést kötött.

Az ELTE mindig is kiemelt szerepet vállalt a két ország közötti felsőoktatási kapcsolatok erősítésében. A Bölcsészettudományi Karon 16 éve működik a Konfuciusz Intézet, amely az ország legrégebbi és legnagyobb, kínai kultúrát terjesztő intézménye.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Az Amadeus bemutatója a Pesti Színházban

„Mozartért érdemes volt az evolúciónak megtörténnie” Ötvös András és ifj. Vidnyánszky Attila...

Filip – világháborús ifjúsági bosszúfilm november végétől a mozikban!

A Filip című lengyel film bemutatásával a Pannónia Entertainment az őszt egy...

Rófusz Ferenc filmnapok az Art+ Cinema-ban!

Az immár a Pannónia Movie Kft. által felújított és üzemeltetett Art+ mozit...

Exkluzív produkciók a Margitszigeti Szabadtéri Színház 2024. évadában

A Margitszigeti Szabadtéri Színház meghirdette több kiemelt programját a jövő évi, 2024-es...