szerda , 12 június 2024
Kezdőlap Otthon Világítástechnikai alapfogalmak: mi a színhőmérséklet?
Otthon

Világítástechnikai alapfogalmak: mi a színhőmérséklet?

239
színhőmérséklet

Sokszor olvashatod a világítástechnikai eszközöket forgalmazó weboldalakon a jó tanácsot: válassz megfelelő színhőmérsékletű világítóeszközöket. De vajon tisztában vagy a színhőmérséklet “hivatalos” fogalmával? Azonnal kiderül!

Mi a színhőmérséklet fogalma?

Az olyan világítástechnikai alapfogalmak pontos ismerete – mint amilyen a színhőmérséklet is – lényeges ahhoz, hogy a LED-es termékek vásárlása könnyebb legyen. Például a LEDLámpaház.hu webáruházában LED izzókat is könnyebben választasz majd, ha tisztában vagy azzal, hogy az igényeidhez mi passzol a legjobban.

A fényforrások színhőmérsékletének ismerete olyan jellemző, ami meghatározó lesz a későbbiekben. A színhőmérséklet egy olyan adat, ami minden fényforrást jellemez, lényegében azt határozza meg, hogy a kérdéses fényforrás milyen színérzetet kelt. Mivel a klasszikus, hagyományos lámpáknál az izzószál izzásából keletkezik a fény, így az izzószál színhőmérséklete azonos az izzószál színhőmérsékletével, melegfehér fényt hoz létre. A LED fényforrások gyártása és fejlesztése révén lehetővé vált az, hogy ma már többféle színhőmérsékletű fény közül is választanunk.

Milyen színhőmérsékletek különböztetünk meg?

A színhőmérsékletet kelvinben (K) szokták megadni. A fentebb már említett hagyományos izzók színhőmérséklete 2800K-3000K körüli, azaz melegfehér. Ebben a fényben a tárgyakat kicsit sárgásabb színben látjuk. Az első fehér színű LED-ek 6500K körüli színhőmérsékletűek voltak, aminek eredményeképpen hidegfehér, kékes színű fény jött létre. Ezt a melegfehér színhez képest nagyon sokan kellemetlennek tartottak, emiatt is kezdtek el olyan LED fényforrásokat gyártani, amelyek melegebb színhőmérséklettel rendelkeznek.

Három féle színhőmérséklet létezik, amelyek a következő kelvin tartományokba sorolhatóak:

  • Melegfehér: 3300K alatt
  • Természetes (semleges) fehér: 3300K és 5300K között
  • Hidegfehér: 5300K fölött

Milyen színhőmérsékletű lámpát célszerű választani?

Erre a kérdésre nem létezik egyértelmű válasz, hiszen egyéni ízlés kérdése, hogy kinek, milyen fényérzet a szimpatikusabb. A fények színhőmérséklete jelentősen befolyásolják a helyiségben tartózkodók hangulatát és közérzetét.

Míg a melegebb, sárgás fénynek kellemesen nyugtató, békességet sugárzó, már-már álmosító hatása van, addig a hideg fény érezhetően javítja a koncentrációs képességet, és segít abban, hogy ébren maradj.

Ebből az következik, hogy a melegfehér színhőmérsékletű lámpákat, izzókat a nappaliban vagy a hálószobában ajánlott alkalmazni. A természetes fehér fényt a nappaliban, a dolgozószobában, a fürdőszobában, a konyhában érdemes preferálni, ahol a napközbeni tevékenységünket végezzük. A hidegfehér fény a koncentrációt segítve főként az irodák, üzletek megvilágítására ajánlott.

Mivel személyenként változó, hogy ki milyen fényt szeret, ezért a legjobb megoldást a szabályozható színhőmérsékletű lámpák jelentik. Ezek mindig az aktuális tevékenységhez igazolhatóak. Válassz te is ilyet!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Owlet Okos bébifigyelő kamera és okos zokni

Legyen minden pillanat nyugodt a babával Az Owlet sokkal többet nyújt egy...

A külföldi ingatlanbefektetés jobban megéri, mint sokan gondolnák

Hazánkban az egyik legnépszerűbb befektetési módot az ingatlanvásárlás jelenti. Azonban a hazai...

Itt az új elektromos Mercedes Matchbox

A Mattel leleplezte  a Mercedes-Benz G 580 EQ technológiás öntött kisautóját, ami az...

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

A mesterséges intelligencia segítségével bárki berendezheti otthonát a kiterjesztett valóságban Az IKEA...