szombat , 20 július 2024
Kezdőlap Szórakozás Írók-Sorsok-Szerelmek – A Madách-színház mozifilm-sorozata az Art+ Cinema-ban!
Szórakozás

Írók-Sorsok-Szerelmek – A Madách-színház mozifilm-sorozata az Art+ Cinema-ban!

269
írók sorsok szerelmek madách színház mozi
A budapesti Art+ művészmozi február 14-én, Valentin (Bálint) napon kezdi el vetíteni a Madách Színház négyrészes, mozifilm-sorozatát, mely híres magyar írók párkapcsolatáról szól. A szintén budapesti GoBuda mozi néhány nappal később csatlakozik az „Írók-Sorsok-Szerelmek” tematikus vetítéseihez.
A filmsorozat elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata, melynek összefoglaló címe: ÍRÓK-SORSOK-SZERELMEK. Utóbbi sorozat a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játék®-ok formájában dolgozza fel. Utóbbiak nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten élő vetítésre, illetve online közvetítésre született, vadonatúj filmprodukciók.
A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult és immár hatalmas közönségbázissal rendelkező programsorozata, mely a színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, film-szín-játék®-okat kínál. Kulturális partnerprogramok, fesztiválszereplések, rangos nemzetközi filmszakmai díj, valamint szerte a világon immár közel 60 ezer megtekintés jellemzi az elmúlt négy évet. 2022 januárjában a Madách SzínpadON már egy önálló művészi arcéllel rendelkező, tematikus filmsorozatot hirdetett meg „Írók-Sorsok-Szerelmek” címmel.
A sorozatban a magyar irodalom és kultúra alakjainak (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) történetei új, 21. századi értelmezésben, illetve a hazai előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg.
Az Ady Endréről és Karinthy Frigyesről szóló, saját gyártású filmes alkotásaink (Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei, A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei) itthon és világszerte – eredeti, illetve angol feliratos formában – már 3 kontinens 16 országában mutatkoztak be. Tavaly nyáron a Szófiai Világszínházi Fesztivál Digitális Programjában is kiemelkedő nézettséget értek el.
A színház Karinthy Frigyes születésének 135. évfordulóját A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játék®-ának nemzetközi közvetítéssorozatával ünnepelte. Az alkotást egyetlen hétvége leforgása alatt New York, Brüsszel, Stuttgart, Berlin, Helsinki, Róma, Sepsiszentgyörgy, Szöul és Peking magyar és idegen ajkú közönsége egyidőben, a Madách SzínpadON „virtuális nézőteréről” tekinthette meg.
Az Emberszag című új, Szép Ernő életét feldolgozó film-szín-játék® előbemutatója szeptemberben, a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon volt. A film novemberben a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál műsorában is szerepelt.
A Madách SzínpadON film-szín-játék®-airól bővebben:
Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című forgatókönyve Nagy Sándor főszereplésével az idősödő Adyt idézi meg. A Horgas Ádám-rendezte alkotásban Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta alakjait Botos Éva, Kakasy Dóra és Kelemen Hanna keltik életre.
A két egyetlen – Karinthy Frigyes szerelmei című film-szín-játék®-ban az agyműtétjére készülő, élet-halál között lebegő Karinthy (Fekete Ernő) képzeletben elhunyt feleségével, Bogával (Fekete Réka Thália), a valóságban pedig a szenvedélyes, minden férfit meghódító Arankával (Jordán Adél) viaskodik. A Fráter Zoltán forgatókönyve alapján készült, Szirtes Tamás-rendezte film júliusban a New York-i ONIROS Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját nyerte el.
A filmsorozat harmadik, Emberszag című darabjában Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg Gyabronka József főszereplésével. Az író munkaszolgálatban töltött húsz napját dolgozza fel a film, az azonos című önéletrajzi regény alapján Ferencz Győző írta a forgatókönyvet. A drámai történetben lírai ellenpontként Szép Ernő versei is megszólalnak Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati és Tóth Ildikó előadásában. A film-szín-játék® rendezője Harangi Mária, társrendezője Pálos György.
A filmsorozat indulása után egy évvel, 2023 januárjában a negyedik filmjét mutatja be a Madách Színház: a Forgách András művéből készült Tercett című film-szín-játékot, amely Móricz Zsigmond, valamint felesége és szeretője szerelmi háromszögét dolgozza fel.

A Madách SzínpadON aktuális filmkínálata

ELFOGYNI AZ ÖLELÉSBEN – ADY ENDRE SZERELMEI ⑯ – film-szín-játék®, 84’
Szerző: Nyáry Krisztián
Szereplők: Nagy Sándor, Botos Éva, Kelemen Hanna, Kakasy Dóra │ Rendező: Horgas Ádám
TrailerWerkvideó 1Werkvideó 2KulisszabeszélgetésBővebb információ
TERCETT – MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI ⑫ – film-szín-játék®, 76’
Szerző: Forgách András
Szereplők: Nagy Zsolt, Balázsovits Edit, Petrik Andrea, Juhász Vince │ Rendező: Szilágyi Bálint
WerkvideóTrailerBővebb információ
A Pannonia Movie mozilánc két filmszínháza, az Art+ és a Gobuda mozi mozi Valentin (Bálint) naphoz kapcsolódóan kezdi el vetíteni a Madách Színház négyrészes, mozifilm-sorozatát, mely híres magyar írók (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) párkapcsolatáról szól.
Jegyek már kaphatók!
GoBuda Mozi
https://gobudamozi.hu/film/madach-szinhaz-mozifilm-sorozat-418
Art+ Cinema & Café
https://artpluszcinema.hu/film/madach-szinhaz-mozifilm-sorozat-652

Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

EDDA Művek 50 éves jubileumi koncert Szegeden

Az EDDA Művek, Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara, 2024. november 9-én ünnepli 50...

ATTRACTION látványszínház először Magyarországon

Az ATTRACTION Látványszínház Magyarországon először: Elképesztő Show a Papp László Arénában október...

Szilveszteri buli Szikora Róberttel és az R-GO-val az Arénában

Töltsd a szilvesztert fergeteges hangulatban a legendás magyar rockzenekarral, Szikora Róberttel és...

Nick Cave & The Bad Seeds koncert október 13-án

Az ausztrál rockzene legendás alakja, Nick Cave és zenekara, a The Bad...