péntek , 17 május 2024
Kezdőlap Mozgásban 3 belföldi autós úti cél, ahová muszáj eljutnod
Mozgásban

3 belföldi autós úti cél, ahová muszáj eljutnod

330
belföldi autós úti célok tippek
Képek forrása: Freepik

2021-ben Magyarországra 7,93 millió turista érkezett, amely alapján hazánk a világ 13. legtöbb utazót fogadó országa. Nem véletlen, hogy a térségben az egyik legnépszerűbb úti cél. Az ország nem csupán elérhető árú szállásokat, diverz gasztrokultúrát, kiemelkedő közbiztonságot kínál a kalandozni vágyóknak, hanem kivételes természeti szépségeket is. Helyi lakosként is érdemes autóba ülni és felfedező útra indulni! Cikkünkben 3 belföldi autós úti célt mutatunk be, amelyeket mindenkinek érdemes meglátogatni!

Autós úti célok emlékezetes kirándulásokhoz

Magyarország valódi turisztikai aranybánya: minden tájegységben találni olyan történelmi emlékművet és természeti látványosságot, amelyet érdemes meglátogatni. A következőkben 5 olyan autóval is könnyen megközelíthető úti célt mutatunk be, amelyeket barátokkal, családdal vagy akár egyedül is izgalmas felkeresni.

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park fantasztikus természeti környezettel és izgalmas programokkal várja a látogatókat. Az 1985-ben alapított parkban az alábbi látványosságokat szemlélheted meg:

  • Aggteleki Cseppkőbarlang (Baradla-barlang): Hazánk legrégebben kutatott cseppkőbarlangja impozáns hosszúságú, a Szlovákiába is átnyúló kanyargós rendszer meghaladja a 25 km-t. Ikonikus bejárata egy 50 méteres sziklafal aljában található. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag túravezetővel látogatható a barlang.
  • Kessler Hubert Emlékház: Közvetlenül a barlangrendszer jósvafői bejárata mellett található a nemzetközileg ismert kutató, Kessler Huber egykori lakóháza. Az interaktív kiállítás felnőttek és gyerekek számára egyaránt lebilincselő élményt nyújt.
  • Túrázás: Az Aggteleki Nemzeti Park egyik legizgalmasabb programlehetősége az erdei túrázás, mely során a fizikai kihívás leküzdése mellett megcsodálhatjuk a háborítatlan természeti környezetet. Kezdőknek és középhaladóknak jó választást jelent a Tohonya-Kuriszlán tanösvény, amely hossza 4-6 kilométer.

Dég

Dég, a Fejér megye délnyugati részén található apró község, egy valódi gyöngyszem, amely a lenyűgöző Festetics-kastélyról és hatalmas angolkertjéről ismert. A település autóval is egyszerűen megközelíthető, hiszen a 64-es út mentén fekszik, alig több mint 40 kilométerre Székesfehérvártól. A Festetics-kastély az év egészében látogatható, azonban a tavaszi és nyári időszakban javasolt igazán ellátogatni Dégre, hiszen a melegebb hónapokban további élmények várják a községbe érkezőket:

  • Tavasszal megrendezésre kerül a medvehagyma fesztivál, ahol zenés mulatság és főzőversenyek garantálják az emlékezetes programot,
  • míg a nyári hónapokban látogatható a településtől 20 percnyi autóútra található Balaton-part.

Villányi borvidék

A borrajongók körében közismert tény, hogy a villányi borvidéknek meghatározó szerepe volt a magyar borkultúra felvirágzásában. Hazánk legdélebben fekvő és legmelegebb borvidékén a kontinentális és mediterrán éghajlat keveredik, a szőlőtermő dűlőkön pedig löszvályogos és erdőtalaj található. A térség ismert tüzes vörös borokról és friss, mégis testes fehérborokról.

A pezsgő kulturális életű városban szinte minden hétvégére jut valamilyen izgalmas program. Az idei év legizgalmasabb eseményein érdemes részt venni minden borkedvelőnek:

  • Tavaszi Borpiknik (2024. április 20.)
  • Villányi BorZsongás Fesztivál (2024. május 3.-5.)
  • Gördülő Dűlők (2024. június 29.)
  • Szüreti Gördülő Dűlők (2024. szeptember 14.)

belföldi autós úti célok

Hogyan érdemes felkészülni a hosszabb autós utakra?

Ahhoz, hogy a belföldi autós kirándulások zökkenőmentesen és biztonságosan teljenek, fokozott figyelmet érdemes fordítani az autó műszaki állapotára. Íme pár hasznos tipp, amelyekkel elkerülhetők a kellemetlenségek:

  • Legalább évi egy alkalommal vidd az autót műszaki állapotfelmérésére! A vizsgálat során a tapasztalt szakemberek alaposan ellenőrzik a fékeket, felfüggesztést, abroncsokat és egyéb alkatrészeket.
  • Közlekedj az évszaknak megfelelő abronccsal! Ezzel fokozhatod a tapadást, az irányíthatóságot, csökkentheted az amortizációt és a féktávot!
  • Bár a gumicsere otthon is elvégezhető feladatnak tűnik, érdemes mégis profi szakemberre bízni, aki a gyártói előírásoknak és szakmai sztenderdeknek megfelelően helyezi fel az abroncsokat.

Hatalmas nyári és tavaszi autós kirándulásokat tervezel és új gumi szettre van szükséged? Akkor válaszd az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) webáruházát, a gumi.hu-t! A széles kínálattal, kedvező árakkal és villámgyors kiszállítással rendelkező oldalon vett abroncsokat az országos lefedettségű szervizhálózat bármely pontjára rendelheted, ahol a szerelők akár fel is helyezik őket egy kedvező díj ellenében. Ráadásul a nyári gumi akció keretén belül az oldalon vásárolt abroncsokat igazán kedvezményes áron szerelik fel.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A sztárok autója nyerte az idei szépségversenyt Balatonfüreden

Az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett  Concours d’Elegance szépségversenyen a világ legismertebb...

Hamarosan kezdetét veszi a negyedik Honda Adventure Roads túra

A negyedik Honda Adventure Roads az agadiri Atlantic kikötőből rajtol május 10-én. A 11...

Exkluzív interjú a MINI vezető formatervezőjével az új MINI Aceman világpremierje kapcsán

„A MINI Aceman egy erős egyéniség, saját fiatalos jegyekkel a MINI új...

Hogyan cseréljünk sebességváltó gombot gyorsan és egyszerűen?

A sebességváltó gomb egy olyan tartozék, amelyre a legtöbb sofőr nem fordít...