szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Tippek Milyen szempontok alapján érdemes vízhatlan lepedőt választani?
Tippek

Milyen szempontok alapján érdemes vízhatlan lepedőt választani?

256
vízhatlan lepedő

Manapság igen bőséges a kínálat gumilepedők, vízhatlan lepedők, matracvédők terén, így érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni az egyes típusokkal. Ebben a cikkünkben hozunk néhány lényeges szempontot, amelyeket célszerű szem előtt tartani a kiválasztásnál.

Vízhatlan lepedők bőséges kínálata

Az Értéksziget választékában többféle vízhatlan lepedő is megtalálható, amelyek segítségével elkerülhetjük a matrac átázását, szennyeződését.

Ezeket a praktikus termékeket csoportosíthatjuk méret, alapanyag és rögzítési mód szerint. Elsődlegesen természetesen a méretnek kell stimmelnie, azaz fontos, hogy a termék illeszkedjen a meglévő matrachoz. Bár az alapanyag másodlagos szempont, mégis nagyon lényeges, hiszen a komfortfokozatot jelentősen meghatározza. Eszerint elérhetünk PVC, gumi-, impregnált frottír-, pamutlepedőt.

Ami pedig a rögzítési lehetőségeket illeti, választhatunk gumifüleset, körgumisat, valamint harántlepedőt, ez utóbbi esetében nincs külön rögzítés, keresztben kell elhelyezni az ágyon. A gumifüles sarokpántokkal fixálható, vagyis fülecskék találhatók a lepedő sarkainál. A körgumis pedig a teljes matracra húzható, sapkaszerűen.

Érdemes figyelembe venni az alkalmazási célt, vagyis hogy betegápoláshoz, vagy kizárólag a matrac védelme okán, személyes célból, illetve kisgyermek pelenkáról történő leszoktatására használnánk.

Szintén fontos, hogy amennyiben gondozási célból vennénk igénybe, milyen a beteg egészségügyi állapota, melyik típus komfortosabb számára.

Az egyes típusok előnyei, hátrányai

A PVC, műanyag lepedő előnye, hogy elérhetők már bőrbarát, ftalátmentes változatok is, lágy tapintásúak, a nedvességet nem engedik át, hátrányuk viszont, hogy nem légáteresztőek. Hagyományos lepedő alá helyezve alkalmazzák őket.

A gumilepedőt nagyon egyszerű fertőtleníteni, mivel vastagabb, képes nagyobb mennyiségű nedvességet is elzárni az alatta lévő rétegről. Nem szívja be, de megakadályozza a továbbjutását. Szivárgásmentes szigetelést biztosít, így tökéletes választás, ha a beteget ágyban kell mosdatni, de javasolt sebkezelések idején is. Hátránya, hogy nem szellőzik.

A vízhatlan pamut puha, légáteresztő, vízzáró és nedvszívó, emiatt is szokták gyerekek esetében ezt a típust választani, hiszen egyfajta prémium minőséget képvisel. Kétrétegű, tartalmaz egy felső pamut és egy alsó poliuretán réteget.

Impregnált frottírt pedig inkább a felnőttek és az idősek választanak, ez a típus kiváló otthoni betegápoláshoz, inkontinencia esetén. A kisebb mennyiségű nedvességet felszívja, így komfort tekintetében a legjobbnak bizonyul. Filmrétege azonban vízálló, tehát nem engedi tovább a nedvességet.

A rögzítési módot is vegyük figyelembe

Lényeges szempont, hogy az egész matrac felületét, vagy csupán egy részét szeretnénk befedni, ugyanis eszerint választhatunk körgumis és gumipántos változatokat, de ha csak egy kisebb területen szeretnénk védelmet a matrac számára, a harántlepedők is megfelelőek lehetnek.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Mitől hibásodhat meg egy ipari hűtő?

Az élelmiszerkereskedelmi és nagykonyhai környezetnek megkerülhetetlen elemeit képezik a hűtőszekrények és fagyasztók,...

Biztos védelem láncfűrész ellen

Számos olyan tevékenység van, amelynek során kifejezetten súlyos kockázatoknak vannak kitéve a...

Kezeld hatékonyan a szemkörnyéki ráncokat és szarkalábakat!

Az öregedés első, látványos jelei a szem körüli területen kialakuló ráncok, illetve...

Az ajakbalzsam is tökéletes reklámajándék lehet

Ma már számtalan eszköz vagy kiegészítő funkcionálhat promóciós termékként. Vannak népszerűbbek, mint...