szombat , 27 április 2024
Mozgásban

Az új BMW X2

344
BMW X2 M35i xDrive

A BMW X2 a prémium kompakt szegmens első Sports Activity Coupé (SAC) modelljeként ünnepelte világpremierjét, a második nemzedék pedig most pedig még egyedibb, még sportosabb és még inkább előremutató formában debütál. A fejlődést a megnövelt karosszériaméretek és a magával ragadóan kupés jármű-sziluett már első ránézésre nyomatékosítja, miközben a progresszivitásról a tisztán elektromos meghajtású BMW iX2, az automatizált járművezetést és parkolást támogató rendszerek széles palettája, valamint a QuickSelect koncepció szerint felépített, új BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 9.0 operációs rendszer innovatív digitális szolgáltatásai gondoskodnak.

Az újdonság piaci bevezetése világszerte 2024 márciusában kezdődik, a tisztán elektromos meghajtású BMW iX2 xDrive30 modell (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 16,3 – 17,7 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km), a teljesítményre optimalizált BMW X2 M35i xDrive modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 7,7 – 8,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 174 – 181 gramm / km), valamint plusz egy benzines és egy dízelüzemű erőforrással szerelt modellváltozat kvartettjével. 2024 nyarán a második tisztán elektromos meghajtású modellváltozat és egy új, dízelmotorral hajtott modellváltozat is bemutatkozik.

Az új BMW X2 és az új BMW iX2 egyazon gyártósoron lát majd napvilágot a BMW Group regensburgi létesítményében. A tisztán elektromos meghajtású modell nagyfeszültségű akkumulátorai ugyancsak a regensburgi üzem területén készülnek. Az új BMW iX2 modellel a BMW Group tovább népszerűsíti és ösztönzi az elektromos mobilitás térnyerését, miközben a kompakt méretű SAC modell egyszerre prémium és progresszív egyéniségét olyan jövőbe mutató fenntarthatósági intézkedések övezik, amelyek a modell teljes életciklusát felölelik – az erőforrások megőrzését éltető gyártástól kezdve, egészen a később újrahasznosítható alapanyagok széleskörű felhasználásáig.

Karosszériadizájn: hamisítatlan Sports Activity Coupé dinamikus vonalvezetéssel és magabiztos kiállással

Az új BMW X2 formanyelve jellegzetesen egyedi, összetéveszthetetlen a márka kompakt méretű Sports Activity Vehicle (SAV) modelljével, a BMW X1 modellel. A nóvum, amelynek formanyelvét a dinamikusan megrajzolt vonalvezetés és a látványos felületkezelés párosa jellemzi, már első ránézésre is egy színtiszta SAC modell benyomását kelti. Az új BMW X2 194 milliméterrel hosszabb (4 554 milliméter), 21 milliméterrel szélesebb (1 845 milliméter) és 64 milliméterrel magasabb (1 590 milliméter), mint elődje. A tengelytávolság és a nyomtávok növelése az utastér helykínálatára és a csomagtér tágasságára egyaránt jótékony hatást gyakorol. Az új BMW X2 csomagterének térfogata modellváltozattól függően 560 – 1 470 liter között (a BMW iX2 esetében 525 – 1 400 liter között) változtatható.

Az új BMW X2 függőleges vonalak mentén megrajzolt, egyedi frontrésze magabiztosság sugall és markáns kiállást garantál. Meghatározó elemei a LED-technológiás fényszórók és a szinte hatszögletű BMW hűtőrács, amely az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Iconic Glow kontúrvilágítással is megrendelhető (a prémium kompakt szegmensben először). Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán a vakításmentes mátrix funkcióval dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórók is megtalálhatók.

A tetőív, amely lágyan olvad egybe a modell hátsó kialakításával, keskeny, magával ragadóan kupés jármű-sziluettet alkot – a BMW Sports Activity Coupé (SAC) modelljeinek hamisítatlan karosszériaarányait keltve életre. Hátulnézetből az erőteljes vállrész és a sportosan kidolgozott kerékjárati ívek határozzák meg a modellt. A típus-specifikus hátsó lámpák vízszintesen megrajzolt kontúrjai a sportosság érzését erősítik, akárcsak az atletikus kialakítású hátsó lökhárító és a markáns légterelő szárny.

A teljesítményre optimalizált BMW X2 M35i xDrive modell sportosságát hátulnézetből a kipufogórendszer M-specifikus, dupla ikervégződése nyomatékosítja. Az M Sport csomag az új BMW X2 összes modellváltozatához, még a tisztán elektromos meghajtású BMW iX2 modellhez is elérhetővé válik, aerodinamikailag optimalizált karosszériaelemekkel megfűszerezve. Az opcionális extrafelszereltségek között az M Sport Pro csomag is megtalálható, többek között a BMW M magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag kibővített tételeivel, a BMW M Shadowline világítási opciókkal, a BMW M hátsó légterelő szárnnyal és a vörösre fényezett féknyergekkel dolgozó BMW M sport fékrendszerrel.

A bajor prémiummárka ügyfelei kétféle akril- és tizenegyféle karosszériafényezési opció, köztük az új Fire Red metál árnyalat közül választhatnak. A modellhez a BMW Individual részleg két Frozen opciója és speciális karosszériafényezési megoldásai is elérhetők.

Prémium hangulat sportos köntösben, lélegzetelállító funkcionalitással

Az új BMW X2 modern utastere sportos köntösbe csomagolt prémium hangulatot áraszt. A BMW Ívelt Kijelzőnek is otthont adó, karcsú műszerfal alatt „lebegő” kartámasz kapott helyet, amelybe integrált vezérlőpanelt építettek a mérnökök. A középkonzol első részében két pohártartó és új, közvetlen megvilágítású okostelefon-tálca található, amely a kompatibilis okostelefonok számára vezeték nélküli töltési lehetőséget is kínál.

Az újratervezett ülések az alapfelszereltségként kínált huzat alternatíváiként Veganza borítással és Vernasca bőrözéssel is megrendelhetők. A bajor prémiumgyártó ügyfelei sportülésekkel is felszerelhetik új modelljüket, sőt mi több, memóriafunkcióval dolgozó, elektromos ülésállítási lehetőséget és masszázsfunkcióval kiegészített deréktámaszt is választhatnak. A mérnökök az akusztikai komfort és az utasvédelem területén is új fejlesztéseket eszközöltek. A modell alapfelszereltségének immár az első ülések közötti interaktív légzsák is része.

Kibővített alapfelszereltség és célzott személyre szabhatóság

A duplazónás automata légkondicionáló, a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer és a bőrözött sportkormány egytől egyig az új BMW X2 széleskörű alapfelszereltségének része, ahogyan a csomagtérajtó automata működtetése, a négy darab USB-C csatlakozó, valamint a középkonzolba és a csomagtérbe épített egy-egy 12 Voltos aljzat is. A vezetést támogató rendszerek és a digitális szolgáltatások száma ugyancsak jelentős mértékben nőtt az elődmodellhez képest.

A célzott személyre szabhatóságot újragondolt felszereltségi csomagok segítik. A nóvum prémium minőségét olyan opciók hivatottak tovább fokozni, mint például a tükörcsomag, a kormányfűtés és a Harman Kardon audiorendszer. Az opcionális extrafelszereltségi tételek egyik éke a sötétített panoráma üvegtető, amely közvetlenül a szélvédőtől indul, mindkét oldalt az ajtókig nyúlik és egészen a tető hátsó harmadáig ér. Az opcionális extrafelszereltségi tételek között az elektromosan működtethető vonóhorog is megtalálható.

BMW iX2: prémium elektromos mobilitás a kompakt méretű SAC modellel

Az új Sports Activity Coupé világpremierjével párhuzamosan a paletta tisztán elektromos meghajtású modellváltozata, a BMW iX2 xDrive30 modell is elérhetővé válik. Az első és a hátsó tengelyen dolgozó egy-egy elektromos motor 230 kW / 313 lóerő maximális rendszerteljesítmény (ideiglenes teljesítmény-többlettel) és 494 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes. A modell 5,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebessége pedig 180 km/óra. Nagyfeszültségű akkumulátorának 64,8 kWh nettó energiasűrűsége és hajtáslánc-technológiájának kimagasló hatékonysága együtt, az energiatároló egység egyetlen feltöltésével 417 – 449 kilométer (WLTP) tisztán elektromos hatótávolságot ígér.

Utóbbihoz az adaptív rekuperáció és a MAX RANGE funkció is nagymértékben hozzájárul. A Max Performance Charging járműtöltő szoftver legújabb verziója a lehető legoptimálisabb módon végzi a nagyfeszültségű akkumulátor újratöltését. Sőt mi több, a tisztán elektromos meghajtású SAC modell felszereltségének a többszerződéses Plug & Charge funkció is része, miközben a opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető „Connected Home Charging” szolgáltatás a villamosenergia-hálózat terheltsége szerint és napenergia-felhasználásra optimalizált járműtöltést egyaránt lehetővé teszi.

A teljesítményre optimalizált BMW X2 M35i xDrive modell szintén azonnal elérhető

A kompakt méretű SAC modell teljesítményre optimalizált változata minden korábbinál lendületesebben helyezi előtérbe az újdonság sportos kvalitásait. Az új BMW X2 M35i xDrive egyedi BMW M stílusjegyekkel és vérpezsdítő menetdinamikai adottságokkal érkezik meg az utakra, Európában 221 kW / 300 lóerő maximális teljesítményre képes, 2.0 liter hengerűrtartalmú, soros négyhengeres benzinmotorral (az Egyesült Államokban és más piacokon 233 kW / 317 lóerő maximális teljesítménnyel).

Az új BMW X2 M35i xDrive modell 5,4 másodperc alatt abszolválja a nulla-százas sprintet, M-specifikus futómű-hangolása pedig BMW xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozik együtt. Az alapfelszereltségként kínált adaptív M futómű nem csupán a modell agilitását, de menetkomfortját is fokozza. A teljesítményre optimalizált modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként BMW M sport fékrendszer is megrendelhető.

Hatékony benzines és dízelüzemű erőforrások, alapfelszereltségként hétfokozatú, duplakuplungos Steptronic automataváltó

Az új BMW X2 sDrive20i modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,0 – 6,5 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 136 – 148 gramm / km) orrában dolgozó háromhengeres benzinmotor a BMW Group EfficientDynamics motorcsaládjának legújabb, moduláris generációját képviseli. A 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával együttműködő, 1.5 liter hengerűrtartalmú erőforrás maximális teljesítménye 125 kW / 170 lóerő, amely a benzinmotor 115 kW / 156 lóerő maximális teljesítményéből és az elektromos motor 14 kW / 19 lóerő maximális teljesítményéből épül fel.

Az új BMW X2 sDrive18d modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,1 – 5,5 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 133 – 145 gramm / km) négyhengeres dízelmotorját ugyancsak részletekbe menően továbbfejlesztették a mérnökök. Maximális teljesítménye 110 kW / 150 lóerő. Az új BMW X2 összes belsőégésű erőforrása alapfelszereltségként a hétfokozatú, duplakuplungos Steptronic automataváltóval dolgozik együtt.

Az agilitás és a menetkomfort optimális egyensúlya, most először akár 21” méretű könnyűfém keréktárcsákon

A kompakt méretű SAC modell kifinomult futómű-technológiája a sportosság, az agilis vezethetőség és a kimagasló menetkomfort optimális egyensúlyát teremti meg. Az új BMW X2 alacsonyabb saját tömeg mentén megtervezett, megerősített merevségű vázszerkezete az elődmodellhez képest hosszabb tengelytávolságot és szélesebb nyomtávokat kínál, miközben az első tengely szimpla ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított kerékfelfüggesztése és a hátsó tengely háromkaros kerékfelfüggesztése egyaránt célzott módosításokat kapott. A hajtásfüggő kipörgés-korlátozás a nóvum alapfelszereltségének része, fokozva az új BMW X2 tapadását és iránystabilitását. Újdonság továbbá az integrált fékrendszer és az első tengely rugóút-szinkronizált lengéscsillapítása. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető adaptív M futómű folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal, sport kormányművel és 15 milliméteres hasmagasság-csökkenéssel dolgozik együtt.

Alapfelszereltségként az új BMW iX2 xDrive30 modell 17” méretű, aerodinamikailag optimalizált könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról. A BMW X2 sDrive20i és a BMW X2 sDrive18d modellek 18” méretű felniken érkeznek meg az utakra, míg a teljesítményre optimalizált BMW X2 M35i xDrive modell alatt 20” méretű BMW M keréktárcsák gurulnak. Az opcionális extrafelszereltség részeként az új BMW X2 alá akár 21” méretű könnyűfém felnik is megrendelhetők.

Csúcstechnológiás vezetést támogató rendszerek a nagyobb kényelem és biztonság érdekében

Az új BMW X2 alapfelszereltségként és opcionális extrafelszereltség részeként kínált, automatizált járművezetést és parkolást támogató rendszerei nem csupán a hétköznapokban, de a hosszabbra nyúló utazások során is fokozzák a kényelmet és a biztonságot. Alapfelszereltség a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning) legújabb verziója, a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control), a sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer (Speed Limit Info), a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), valamint a tolatókamerával és tolatási segédlettel (Reversing Assistant) dolgozó parkolóasszisztens (Parking Assistant).

Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), az Aktív Navigáció, a kiszállás-figyelmeztető funkció (Exit Warning), a BMW Head-Up kijelző, a Surround View funkció, a Remote 3D View funkció, a BMW Drive Recorder és a Remote Theft Recorder. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades) lehetővé teszik, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei bármikor frissítsék az egyes funkciókat és újabbakat telepítsenek fel.

Az új BMW 9.0 operációs rendszer és a BMW Digital Premium ajánlat

Az új BMW X2 progresszív egyéniségét a BMW iDrive járművezérlő technológia legújabb, QuickSelect koncepció szerint felépített verziója fokozza tovább. A BMW 9.0 operációs rendszer műszaki alapjaira építkező technológia a BMW Ívelt Kijelző és a BMW Intelligent Personal Assistant párosával dolgozik együtt, lehetővé téve az autó fedélzeti operációs rendszerének érintésekkel és élőbeszéd útján érkező hangutasításokkal történő vezérlését. A BMW 9.0 operációs rendszer mindeközben az újabb digitális szolgáltatások személyre szabhatósága felé vezető utat is kikövezi. A BMW ConnectedDrive Upgrades részeként a bajor prémiummárka ügyfelei az egyes funkciókat egy hónapig díjmentesen próbálhatják ki, majd személyre szabott időre vásárolhatják meg. A BMW ConnectedDrive Store-ban az új BMW Digital Premium ajánlat is elérhető az új BMW X2 modellhez.

A BMW Digital Premium ajánlat részeként a BMW ügyfelei az országukban elérhető összes hírforráshoz, játékhoz, illetve videó- és zenestreaming-lehetőséghez hozzáférhetnek az autójukban, a kiválasztott tartalmak frissítéseire pedig fel is iratkozhatnak. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető csomag a BMW ConnectedDrive Store-ban elérhető összes digitális szolgáltatás és okosalkalmazás forgalmiadat-szükségletét fedezi, beleértve a videó- és zenestreaming-lehetőségeket is.

A BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer az opcionális extrafelszereltség részeként Augmented View funkcióval is kiegészíthető. Az új BMW X2 modellben ezen felül 5G mobiltechnológiával kompatibilis eSIM kártya, BMW Digital Key Plus okoskulcs, személyre szabott BMW ID, az Apple CarPlay® és az Android Auto™ közreműködésével pedig okostelefon-integrálhatóság is elérhető.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Az Opel bemutatta következő generációs Grandland SUV modelljét

Rüsselsheim.  Stílusos és dinamikus, tágas és sokoldalú, tisztán elektromos hajtáslánccal – ez...

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa...

Átadták Magyarország legnagyobb autótöltő állomását

Az új autótöltő állomás egyszerre 800 elektromos autó töltésére lesz képes. A...

Győri elektromos hajtásokkal mutatkozott be az Audi Q6 e-tron

Az Audi Q6 e-tron az első, Premium Platform Electric, prémium elektromos platformra...