szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Kultúra Kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából
Kultúra

Kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

225
kitüntetések nemzeti ünnep
Kép forrása: Opera.hu

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Pesti Vigadóban állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adományozott a kulturális élet jeles képviselőinek, köztük az OPERA számos művészének és munkatársának.

Kossuth-nagydíjban részesült Eötvös Péter Magyar Szent István Renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus a különféle hangszeres műfajok mellett az operairodalmat is kiemelkedő alkotásokkal gazdagító művészete, a magyar klasszikus zene nemzetközi rangját növelő és a kortárs zene tolmácsolása terén is példaadó karmesteri tevékenysége, korszakos jelentőségű életműve elismeréseként.

Kossuth-díjat kapott Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese a nemzetközi operaéletben is nagyra értékelt és koncerténekesként is kiemelkedően sikeres énekművészete, könnyed karakterformálásai és stílusgazdag előadásmódja, a magyar klasszikus zeneművészet jó hírét erősítő és nemes hagyományait folytató előadó-művészete elismeréseként; Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, volt elnöke nemzetközileg is jelentős karmesteri tevékenysége, különösen a régizene műfajának hazai tolmácsolásában egyedülálló művészi munkája, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító vezetőjeként végzett értékteremtő tevékenysége, valamint a művészeti közéletben végzett meghatározó munkája elismeréseként.

Magyarország Kiváló Művésze díjat vehetett át Mészöly Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Czeglédi Zsolt trombitaművész, a Magyar Állami Operaház zenekari művésze; Csányi László operaénekes-művésztanár, a Magyar Állami Operaház ügyelője, volt magánénekese, a Mária Rádió műsorszerkesztője, író, rendező.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész; Toronykőy Attila, a Magyar Állami Operaház rendezője.

Szívből gratulálunk az elismerésekhez!

Forrás: Opera.hu


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Budapestre látogatott a világhírű japán művészkollektíva, a teamLab

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat A New Yorktól Párizson át...

ÉnBudapestem-animációk a MOME Anim műhelyéből

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem...

Sirály az Országos Színházi Találkozón

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024....

Dua Lipa – Illusion

2024. május 3-án már teljes egészében hallhatjuk a popcsillag Dua Lipa várva...