vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Tippek Miért alakulhat ki a férfiaknál aranyeresség?
Tippek

Miért alakulhat ki a férfiaknál aranyeresség?

75
aranyér aranyeresség

Az aranyeresség szempontjából mind a férfiak, mind a nők veszélyeztetve vannak, nem mondható el, hogy csak az egyik nemet érinti a betegség. A tünetek is ugyanazok, a kiváltó okokban találhatók azonban különbségek.

Egy biztos, ha megjelennek a tünetek, akkor célszerű felkeresni egy proktológust, aki a diagnosztizálást követően elmondja, mi a teendő. Dr. Bánfalvi Aranyér Központ oldalán, az aranyeresseg.hu-n az aranyér kezelésével kapcsolatban olvashatunk hasznos információkat, ha érintettek vagyunk a témában.

Az aranyér kialakulása

Bár sokan azt gondolják, az aranyeresség csak az idősebbeket érinti, ez nem így van: sok fiatal esik áldozatául a betegségnek. A nők leggyakrabban a szülés következtében, a kor előrehaladtával lesznek aranyeresek, mivel a kismedencei izmok feszessége ilyenkor lazul, de a nagy hasűri nyomás is közrejátszik a tünetek megjelenésében.

A férfiaknál – főleg, akik testesebbek, nagy a hasuk – szintén ez a fő oka az aranyeresség megjelenésének. Mindenki veszélyeztetett, aki keveset mozog, ülőmunkát végez, túlsúlyos. Megelőzéssel, életmódváltással sokat lehet tenni a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Van még két olyan tevékenység, amely miatt a férfiaknál kialakulhat aranyér. Az egyik a nehéz fizikai munka: azok, akik cipekednek, nehéz tárgyakat emelnek nap mint nap nagyobb eséllyel lesznek betegek. Itt is az okozza a gondot, hogy a hasűri nyomás ilyenkor megnövekszik.

A másik ok eléggé banális, olyan, amire nem is gondolnánk: a vécézési, székelési szokásokon kellene változtatni. A férfiak ugyanis gyakran hosszabb ideig ülnek a WC-n, mint az szükséges lenne. Ez sem jó. A fent említett oldalon erről is olvashatunk hasznos információkat, leírják, hogyan kell helyesen székelni.

Az aranyér fajtái

Persze, ha már megjelentek a tünetek, hamarabb cselekszünk. Ilyenkor a többség patikába rohan, gyógyszerekkel, kenőcsökkel, ülőfürdővel próbálja kúrálni magát, ám nem biztos, hogy ez beválik majd. Hogy miért? Nagyon egyszerű.

Kétféle aranyér létezik: a külső és a belső. A proktológusok első dolga annak megállapítása, mi melyikben szenvedünk. A kezelési mód is eltérő a két esetben.

A belső aranyérnek több stádiuma van. Az I. stádium még nem okoz nagy fájdalmakat, a nyálkás széklet jelzi többek közt, hogy baj van. Érdemes azonban már ilyenkor orvoshoz menni, hiszen minél hamarabb fedezik fel a betegséget, annál esélyesebb és könnyebb a gyógyulás.

A II. stádiumban is elég lehet még a gyógyszer vagy a kenőcs, azonban a III-IV. stádiumú belső aranyér már valóban orvosi beavatkozást igényel. Ilyenkor a kikandikáló végbél már magától nem bújik vissza a testbe, növelve ezzel a kellemetlenséget. A megoldás leggyakrabban a valamilyen, akár lézeres műtét.

A külső aranyér

Akinek külső aranyere van, olykor nagy fájdalmakat élhet meg. Férfiaknál is gyakran előfordul ez a probléma kortól függetlenül. Ilyenkor a végbél tájékán egy duzzadt csomó tapintható ki, amely sok esetben feszül. Jót tehet ilyenkor az ülőfürdő.

Bár napok múlva enyhülhetnek a tünetek, érdemes a panaszokkal orvoshoz fordulni, a gond ugyanis visszatérhet.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Íme, öt lábbelitípus, amely tökéletes az átmeneti időszakra!

Szerencsére az átmeneti cipőket illetően a tervezők minden évben az olyan modellekre...

A virágtáska ideális csomagolás a csodaszép virágoknak

Hol vannak már azok az idők, amikor selyempapírba csomagolt virágokkal leptük meg...

Időskori online vásárlás? Miért ne?

A harmadik évezred valami merőben újat hozott azzal, hogy elterjedt a háztartásokban...

Mitől hibásodhat meg egy ipari hűtő?

Az élelmiszerkereskedelmi és nagykonyhai környezetnek megkerülhetetlen elemeit képezik a hűtőszekrények és fagyasztók,...