hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Vegánként sem kell lemondani a fehérjedús táplálkozásról
Tippek

Vegánként sem kell lemondani a fehérjedús táplálkozásról

271
fehérjedús táplálkozás

Bár a fehérjék kapcsán elsősorban a húsételek és a protein italporok jutnak eszünkbe, a különböző okokból állati eredetű ételeket nem fogyasztó hobbi- és versenysportolóknak sem kell lemondaniuk a teljesítmény növelése érdekében a fehérjedús finomságokról.

A viták nem csitulnak, a testépítők és a más sportokat űzők közül ma is sokan esküsznek az állati proteinekre, azonban a vegetáriánus sportolók kimagasló teljesítménye arról tanúskodik, hogy a növényi eredetű fehérjék sem tudnak kevesebbet.

Cikkünkben ezekről lesz szó: megtudhatod, mire figyelj, hogyan állítsd össze az étrendedet, ha nem eszel húst és tejtermékeket, illetve milyen lehetőségeid vannak, milyen BodySelect Premium Supplements vegán fehérjék közül válogathatsz, amennyiben a húsmentes étrend elkötelezettje vagy.

Fehérjékre mindenkinek szüksége van

A proteinek fogyasztása elengedhetetlen az emberi szervezet számára, ugyanis ez a makrotápanyag építi fel a szerveket és a szöveteket, továbbá részt vesz számos biokémiai folyamatban. A 20-féle, aminosavakból felépülő fehérjemolekuláknak csak egy részét képes a szervezet előállítani, 9 ún. esszenciális aminosavat nem, így ezeket a táplálékokból kell magunkhoz venni.

Nincs azonban nehéz dolgunk, ugyanis nemcsak változatosak, de ízletesek is ezek a források, és egyaránt megtalálhatók az állati és a növényi eredetű élelmiszerekben. Míg előbbiek teljes értékűnek tekinthetők, vagyis tartalmazzák valamennyi aminosavat, utóbbiak nem komplettek, így figyelni kell azok párosítására.

A szervezet fehérjeszükséglete egyrészt a fizikai aktivitás függvénye, másrészt függ az életkortól, a testsúlytól.

Ezeket fogyaszd, ha vegetáriánus vagy!

Számos vegán táplálkozásra áttért sportoló számolt be arról, hogy energikusabb lett, illetve teljesítményének javulását is az állati táplálékok elhagyásának köszönheti. Tudományos bizonyítékok ugyan még nincsenek rá, az azonban ismert, hogy a növényi étrend szénhidrát és antioxidáns tartalma magasabb, ami magyarázat lehet erre.

Azonban mivel a növényi proteinek nem tartalmazzák valamennyi aminosavat, oda kell figyelni az étrend precíz összeállítására, ami csak kezdetben lehet macerásabb, ha ráérzel, gond nélkül fogod tudni párosítani a megfelelő élelmiszereket.

Ha kevés időd van főzni, illetve gyors megoldást szeretnél, a növényi fehérjeporok jelenthetnek azonnali segítséget. Ezekből az állati fehérjeturmixokhoz hasonlóan ízesítetlen és ízesített változatokat találsz.

Változatos növényi alapú finomságok

Tudtad, hogy sportolóként akár napi 2 g/ttkg is lehet a szervezet fehérjeszükséglete a nagyobb teljesítmény érdekében? Ahhoz, hogy ezt ki tudd elégíteni, célszerű lehet a jól összeállított vegán étrendbe növényi fehérjeporból készült finomságokat is beiktatni – az optimális proteinbevitel érdekében.

Borsó, barnarizs, tökmag, napraforgó vagy szója alapú fehérjeporok közül választhatsz, illetve gyakran és változatosan fogyaszthatod a legjobb forrásokat, a szójakészítményeket, a különféle hüvelyeseket, a gabonaféléket, a gombákat, az olajos magvakat és a dióféléket.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mi az a vezetékvágó olló és hol vehetjük hasznát?

Az elektromos komponensek összekötéséhez számtalan féle és fajta kábelre van szükség, amelyeket...

Jó, ha résen vagy, amikor a bankszámlákról esik szó!

A legtöbben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a pénzügyi szektort érintő törvényi...

Az alkoholos italok készítésének titka

Sokan szeretik az alkoholos italokat fogyasztani – persze mindezt csak mértékkel tegyük!...

Hogyan előzhető meg kedvencünknél a hőguta, milyen tünetei vannak?

A felelős állattartók pontosan tudják, hogy a hőguta akár végzetes is lehet,...