hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Kultúra Kulturális programokról értesülni időben?
Kultúra

Kulturális programokról értesülni időben?

145
kultúra rovat

Nehéz a mai zajos világunkban csendes perceket találni, pedig mindannyiunknak szüksége van egy kis igényes töltekezésre. Gyakran már csak olyankor úszik be a hír valahonnan egy kulturális eseményről, amikor az már rendszerint elmúlt.

Időben tervezgetni

Egyáltalán nem lehetetlen színvonalas rendezvényekről tájékozódni, illetve azokat beilleszteni a mindennapi életünkbe. Csak meg kell találnunk azt a helyet, ahol lehetőleg csokorba szedve áll rendelkezésünkre minél több információ. A Hirnavigator.hu oldalon a kultúra rovatban számtalan lehetőség közül válogathatunk, akkor is, ha programot keresünk, és akkor is, ha csak egy kis olvasmányra vágyunk a művészet világából.

Nem tudunk mindenhol jelen lenni, ezért sokszor azzal is megelégszünk, ha utólag böngészhetünk át egy élménybeszámolót egy-egy színdarabról, filmről vagy kiállításról. Egy jól működő hírfelületen könnyű a dolgunk. Hiszen a keresőbe írt kulcsszóval, ami lehet név vagy egy esemény, máris cikkek tömkelege tárul elénk, amiből aztán kedvünkre szemezgethetünk.

Az sem hátrány, ha az írások időrendi sorban jelennek meg, pláne akkor, ha valóban a következő időszak kulturális eseményeit szeretnénk a naptárunkba beírni. Ha a címek mellett a forrásoldalt is feltünteti egy szolgáltató, az nagyon nagy előnnyel bírhat számunkra. Rögtön sugallhatja, hogy az a bizonyos esemény vagy személy milyen megvilágításban lesz feltüntetve, az ad-e számunkra valódi értéket vagy csak egy bulvársztori, amit kihagyhatunk.

Átjárás a kategóriák között

Amikor egy híroldalon kattintgatunk, gyakran nincs valós célunk, arra várunk, hogy valami izgalmas kifejezés ragadja meg az érdeklődésünket. Olyan ez, mint a gondolataink, egyik hozza a másikat.

A kultúra témakörében találkozhatunk például egy színházi előadás kivesézésével, aztán a következő cikk már arról szól, hogy abban az intézményben világosító állást hirdetnek. Ezt követően a premierek kulisszatitkai gördülnek elénk, majd a kulturális események gazdasági vetületeit tanulmányozhatjuk.

Kihasználhatjuk e sokszínűség előnyét sokkal tudatosabban is, főleg akkor, ha a felület átlátható, logikusan felépített, a kategóriák egymás mellett sorban rendeződnek, és mindennek megvan a maga helye.

Mennyi időt szánjunk tájékozódásra?

Felnőtt életünk elengedhetetlen tartozéka, ha azért nagyjából képben vagyunk a világunk eseményeivel. Rengeteg szélsőséggel szembesülhetünk, egyesek nagy ívben elkerülik az online hírfelületeket, míg másokat teljesen beszippantott a virtuális közeg anélkül, hogy ezt észrevették volna.

Annyival tartoznunk kell saját magunknak, hogy meghatározzuk, honnan tájékozódunk, és erre mennyi időt szánunk, illetve mindezt a nap melyik szakaszában tesszük. Ha a gyeplőt kézben tudjuk tartani, akkor nem fenyeget az a veszély, hogy a szabadidőnk legnagyobb részét az online térben töltjük. Helyette gyűjthetünk élményeket is a különféle eseményeken!


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Operettország – Pályaképek a bécsi-budapesti operett történetéből

László Ferenc új könyve, az Operettország egy izgalmas felfedezőút a bécsi és...

Hangzó zeneelmélet – Frank Oszkár könyve, ami életre kelti a zenét

Frank Oszkár teljesen átdolgozott és felújított zeneelméleti könyve azt a törekvést juttatja...

Víg 125 film

A születés története… 2020-ban, még a Covid alatt úgy éreztük, hogy ha...

A komolyzene anekdotakincse – a könyv, ami megnevetteti a zeneszeretőket

Norman Lebrecht, a neves zenei író és kritikus legújabb könyve, A komolyzene...