péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Mikor kiskutyák születnek
Tippek

Mikor kiskutyák születnek

342
kutya kölykök

Az emlősállatok megszületésében nagyon sok a közös vonás, és persze számos eltérést is fel lehet sorolni. Így van ez, ha a kutyák és az emberek születését vizsgáljuk. Jelentős különbségek vannak a szülés folyamatában, az utódok gondozásában és a fejlődés ütemében is.

Mikor egy kis élet elkezdődik, az maga a csoda. Akinek módja van kutyakölykök világra jöttét és persze felcseperedését megfigyelni, életre szóló élményekkel gazdagodhat.

Tedd kényelmesebbé

A gazdik a Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyás termékei között nagyon sok olyan terméket és felszerelést beszerezhetnek, amelyekkel támogathatják kedvencüket abban, hogy a kölykök megszületése minél gördülékenyebb lehessen.

A kutyák általában egy biztonságos helyet keresnek a szüléshez. Nagyon jó szolgálatot tehet ehhez egy elletőláda, melyben a mama kutya oldalt fekve kényelmesen elférhet. Minden esetben az eb méretéhez kell ennek igazodnia, hiszen egy tacskó vagy egy moszkvai őrkutya nem egy súlycsoportba tartozik. A kölyköknek is kell a hely a ládában. Nem érdemes sem szőnyeget, sem más textilt betenni oda, mert a nedvek miatt a mama kutya emlői begyulladhatnak. Könnyebb lesz a takarítás is, amit alaposan és rendszeresen el kell végezni.

Támogasd és segítsd

A vemhesség időtartama körülbelül 63 nap a kutyáknál, ami szintén termet- és fajtafüggő. Sok esetben a 70. napon indul meg az ellés, melynek vannak látható és kevésbé látható jelei. Az emlők eléggé meg tudnak duzzadni, a hasfal ellazul és leereszkedik. Azt mondják, hogy “leszáll a kutyus pocakja”.

Az 56-57. naptól kezdve pedig a test hőmérséklete süllyedni kezd, 38-39 Celsius-fokról leesik 37 Celsius-fok körüli értékre. Ilyenkor már minden nap meg kell mérni a mama kutya hőmérsékletét, mert ha az emelkedésnek indul, akkor nagy valószínűséggel már nem kell sokat várni, s megszületnek a picik. Ha azonban magas lázat mér a gazdni, azaz 39 fok fölöttit, akkor azonnal állatorvossal kell beszélni.

Sok eltérés van az egyes kutyák ellésében is. Olykor nem is lehet megkülönböztetni az egyes fázisokat, olyan természetesen zajlik minden. Más esetben elhúzódhat a folyamat, a mama kutya nyugtalan lehet, fájdalmak is felléphetnek. Ugyanúgy megfigyeltek tolófájásokat, mint az emberek születésekor. A gazdi jelenléte és figyelme nagyon nagy segítség ilyenkor.

Több utód

Nálunk, embereknél sokkal ritkább, hogy egyszerre több utód látja meg a napvilágot, a kutyáknál ez a “normális”. A kicsik születése között 10-40 perc is eltelhet, és olykor ha 3-4 kölyök megszületett, le is állhat egy kicsit a folyamat. A kutyák burokban születnek, amit a mama kutya tép fel. Ha ez nem történik meg, a gazdinak kell segítenie ebben.

A kicsik azonnal szopizni szeretnének. Ez minél hamarabb sikerül, annál hamarabb lesz életet adó tejecske. A mama is megnyugszik, ha maga mellett tudja a kicsinyeit, és elkezdi szárazra nyalni őket. A lány kutyus ekkor válik igazi komoly, gondoskodó mama kutyává.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Egy repülőjegy áráért most Portugáliát is megnézheted Amerika felé

Megújult a TAP Portugal stopover programja Izgalmas lehetőséget kapnak most akik Amerika...

Miről ismerhető fel az árvízkárosult autó?

Az éghajlatváltozás okozta heves esőzések és komoly áradások világszerte autók ezreit érintik...

A hegesztő paraván használata: mire kell figyelni?

A hegesztés során keletkező UV-sugárzás komoly veszélyt jelenthet a felhasználóra és a...

Online német könyv szülőknek, pedagógusoknak

Sok nehézséget tud okozni, ha valamely német nyelvterületre csöppenve mindennap kommunikálnunk kell...