vasárnap , 14 július 2024
Kezdőlap Tippek A világ változik
Tippek

A világ változik

346
sofőr állás

Igen, minden bizonnyal ezzel semmi újat nem mondtunk, ám ha jobban belegondolunk, szinte biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud sorolni olyan szakmákat, amelyek a változás ellenére szinte érintetlenek maradnak, illetve olyanokat is, amelyek akár a múlt homályába is vesznek hamarosan.

Ha belegondolunk az önkiszolgáló pénztárak egyre növekvő jelenlétébe vagy a különféle csomagküldő szolgálatok működésébe, valamint az internetes ügyintézés elterjedésébe, akkor talán nem is olyan nehéz a fentebbi esetre példát mondani. Ugyanakkor botorság lenne azt gondolni, hogy létezik olyan szakma vagy munkakör, amelyre nem fog hatni a világban bekövetkezett számtalan változás.

Már a sofőrszakma sem a régi…

Ha jól megnézed a Sofőr állás legfrissebb álláshirdetéseinek az elemeit, akkor bizony látni fogod, hogy jelentős munkaerőhiánnyal küzd ez a szakma (is).

A környezetvédelmi okok mellett talán ez a másik olyan nyomós érv, ami miatt egyre több vállalat igyekszik megvalósítani az intermodális szállítmányozást.

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nem csupán egy járműtípussal, hanem többféle szállítási eszközzel juttatnák célba a rakományokat. Ennek egyik nagy előnye, hogy olyan környezetbarát szállítási módokat lehet ilyen esetben igénybe venni, mint a vasút vagy vízi szállítás, amely jóval kevésbé károsítja a környezetet, mint a sima országúti szállítás.

Természetesen ez többféle módon is kihatással lesz majd a sofőrökre: rövidebb utat kell majd megtenniük, ezáltal akár kevesebbet is kell majd dolgozniuk, illetve nem kell napokra vagy hetekre elszakadni a családjuktól.

Akkor megszűnik a hiány?

Azt gondolnád, hogy akkor végre megszűnik a szakmát érintő munkaerőhiány, ám ez egyáltalán nem így van.

Az tény, hogy ha sikerül megvalósítani az intermodális szállítmányozást, akkor kevesebb sofőrre lesz szükség, ám a szakma elöregedése, illetve a sok pályaelhagyó miatt talán így kerül majd egyensúlyba a kereslet és a kínálat.

Egy biztos: az infrastruktúra hiánya, valamint a vasúti közlekedés minősége miatt alig akad olyan ország, ahol ezt valóban azonnal be lehetne vezetni.

Nem eszik olyan forrón a kását!

Mondanánk, hogy már holnap kezdj el felkészülni a fentebb vázolt változásokhoz való alkalmazkodásra, azonban megnyugtatunk, a dolgok nem ilyen gyorsan mennek végbe.

Éppen ezért bátran vágj bele a sofőrködésbe, ha épp most jutottál el oda, hogy el szeretnéd ezt a kihívásokkal teli szakmát kezdeni. Annyi teljesen bizonyos, hogy a jó és megbízható sofőrök mindig és minden körülmény között találnak majd maguknak nagyszerű munkalehetőséget.

Ezzel természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy akkor már nem is kell odafigyelni a trendekre, a szakmát érintő változásokra. Dehogyisnem, muszáj a szemedet a pályán tartani, hogy lásd, mi történik a nagyvilágban, ami előbb vagy utóbb a te munkádat is érinteni fogja.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal...

Nem is hinnéd, mennyi mindent elárul viselőjéről egy fülbevaló!

A ruhák, a táskák és a cipők mellett mi a jó megjelenésű...

Hidraulikus berendezések összeállítása

A hidraulikus berendezések összetett, komplex rendszerek, ahol minden alkotóelemnek megvan a speciális...

Az ékszertartó doboz egy igazán hasznos kiegészítő

Ha ékszerek vásárlására kerül a sor, jellemzően ritkán jut eszünkbe, hogy a...