szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Mozgásban Hogyan cseréljünk sebességváltó gombot gyorsan és egyszerűen?
Mozgásban

Hogyan cseréljünk sebességváltó gombot gyorsan és egyszerűen?

110
sebességváltó gomb csere

A sebességváltó gomb egy olyan tartozék, amelyre a legtöbb sofőr nem fordít nagy figyelmet a mindennapokban. Pedig nem csupán esztétikai, hanem funkcionális célokat is szolgál. A gomb súlya és alakja például nagy hatással lehet a sebességváltás közbeni élményre, melyet vezetés közben tapasztalunk.

Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, mi a teendő, ha a váltógomb elkopott, vagy egyéb okból cserére szorul. És azt is, honnan érdemes beszerezni a minden szempontból megfelelő darabot.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő darabot?

A Peppi sebességváltó gombok terén széles kínálattal várja a sofőröket. Szinte bármilyen autómárka bármely típusához megtalálhatjuk a tökéleteset. A választás során azonban fontos, hogy 1-2 dologra odafigyeljünk.

Az első nem más, mint a váltógomb anyaga. A bőrrel borított modellek tapintása kényelmes, megjelenésük elegáns, azonban gyorsabban kopnak. Az alumíniumból készült sebességváltó gombok tartósabbak, viszont érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. A műanyag gombok kényelmesek, tartósak, és kifejezetten esztétikus darabokat is találhatunk köztük.

Érdemes továbbá odafigyelni a váltógomb alakjára és súlyára. Fontos, hogy a választott modell jól illeszkedjen a kezünkbe, hiszen egy túlzottan nagy vagy épp túl kicsi váltógomb kényelmetlenné teheti a vezetést. Egyes gépkocsik – például sportautók – esetében pedig nagyobb súlyú váltógombra lehet szükség, hiszen a váltás nehezebb lehet, és több erőt igényel.

Mikor jött el a csere ideje?

A váltógomb gyakori használatnak van kitéve, így gyorsan kopik, és könnyen megrongálódhat. Ha úgy érezzük, hogy az elhasználódott alkatrész rossz hatással van az autó belső terének megjelenésére, érdemes azt minél előbb lecserélnünk.

Ha eladás előtt állunk, szintén érdemes elgondolkodnunk a váltógomb cseréjén. Ez rendkívül apró részletnek tűnik, azonban nem szabad megfeledkezni az első benyomás jelentőségéről. Az ilyen minimális beruházások is képesek lehetnek komoly összegekkel növelni egy jármű értékét a használtautó-piacon.

Hogyan cseréljük le házilag a sebességváltó gombot?

A váltógomb cseréje egyszerű feladat, ami otthon, szakember segítsége nélkül is elvégezhető. Ennek érdekében először is az óramutató járásával ellentétes irányba tekerve szereljük le a régi alkatrészt. Ehhez néha egy csavarhúzóra vagy egyéb, lehetőleg tompa segédeszközre is szükségünk lehet.

Ezután távolítsuk el a borítást. Ennek az alapja a rögzíthető a középkonzolon található, amelyet fel kell nyitnunk, vagy bizonyos esetekben csavarhúzóval távolíthatjuk el a rögzítőelemeket. Ezután tisztíthatjuk, vagy cserélhetjük a leszerelt váltószoknyát.

Ezután az új vagy a használt borítást visszahúzzuk a karra, és rögzítjük. Az új alkatrészt rácsavarjuk, rányomjuk, és megfelelően fixáljuk a meneten. Bizonyos esetekben adapter használata is szükséges lehet. ilyenkor ezt kell először rögzítenünk a meneten, majd erre kerül rá az új sebességváltó gomb.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nagy hatótávolságú elektromos rollert jelentett be a LAMAX

A LAMAX eCruiser SC30 akár 50 km-es hatótávolságával, felfújható, defektálló gumiabroncsaival, valamint...

Európa egyik kedvenc kisautója, a Toyota Yaris

A Toyota Yaris új generációja még magasabbra tette a biztonság és könnyű...

Az elektromos autó legfontosabb berendezése: az akkumulátor

A villanyautók megjelenése nagymértékben változtatta meg a hétköznapi közlekedésről kialakult képet. Rohamtempóban...

Újragondolt belső tér a jövő önvezető autóiban

Filmnézés, játék vagy épp munka: az automatizált járművek jövőbeni használóinak egyértelmű elképzelései...