hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek A kávéőrlés titka
Tippek

A kávéőrlés titka

220
kávéőrlés

A kellemes kávéélmény nagyjából három tényező függvénye: kell hozzá optimális minőségű (keménységű) víz, kiváló minőségű, megfelelően pörkölt kávébab, illetve jól megválasztott őrlési minőség, amely elsősorban az őrlés finomságát jelenti.

Ha már a KávéVerzum kávédarálói közül kiválasztotta az igényeihez leginkább illeszkedő modellt, érdemes elolvasnia ezt a cikket, amiben a kávéőrlés titkaiba kínálunk betekintést.

Miért kell őrölni?

A Cold Brew kivételével a legtöbb kivonatolási eljárásban a kávészemcsék forró vízzel találkoznak, ami aztán kioldja belőlük a számunkra oly kedves aromákat, ízeket, egyéb fontos vegyületeket, és persze a legismertebb, hatást kiváltó összetevőt, a koffeint.

Az őrlés finomsága azt szabja meg, hogy a forró víz mekkora felületen érintkezik a darálékkal. Minél finomabbra őröljük a pörkölt kávészemeket, annál nagyobb összfelületet biztosítunk a forró víznek, tehát annál intenzívebb ízhatást érhetünk el egységnyi idő alatt. Természetesen az állítás fordítva is igaz: minél durvább szemeket áztatunk egységnyi idő alatt, annál gyengébb kávét kapunk.

Hogyan válasszunk kávédarálót?

A nagymama egyszerű késes darálójával nem megyünk sokra, hiszen az egy adott szemcseméretet képes előállítani, tehát a játéklehetőségek ezzel a tényezővel a nullához konvergálnak.

Az, hogy a gép kézi vagy elektromos, csak ízlés és kényelem kérdése, sokkal fontosabb, hogy képes legyen többféle szemcseméretet is előállítani, egyenletes minőségben, homogén darálékot létrehozva, illetve őrlés közben ne melegedjen túl, azaz ne égesse meg a kávébabot, hiszen a pörkölésen ekkor már túl vagyunk.

Érdemes végiggondolni, kitapasztalni, hogy milyen kávékészítési eljárást részesít előnyben, ez milyen szemcseméretet igényel, és ehhez kell készüléket választani.

Őrlések és eljárások

Sokak számára ismerős lehet a török kávé, ami a legnagyobb, lisztszerű őrlési finomságot igényli, ez más eljárásokhoz nem is javasolt.

Hazánkban talán az eszpresszó az egyik leggyakoribb, legismertebb és legközkedveltebb kávékészítési technológia. Ez is finom őrlést kíván, de azért érezhetően durvábbat, mint a török kávé. Itt a konyhai finom só szemcsemérete az ideális.

A még mindig sok otthonban használatban lévő, úgynevezett kotyogós kávéfőzőhőz megint eggyel durvább szemcseméret kell, hogy ne égjen el a darálék a vízforralás ideje alatt.

A filteres kávékhoz és az AeroPresshez (ami tulajdonképpen szintén filterkávé) közepestől durva szemcseméretig terjed a skála, szemléletesen ezt durvább tengeri sóval szokták azonosítani.

A mostanában egyre divatosabb hideg áztatás – azaz a Cold Brew – extra durva szemcsemérettel eredményez igazán finom italt. Itt akár a kisebb borsszem mérete sem érezhető túlzásnak.

Persze a fent megadott szemcsefinomságok inkább csak útmutatásnak, ajánlásnak tekinthetőek, izgalmas egyéni utazás lehet mindenki számára kikísérletezni a kedvenc kávéhoz leginkább illeszkedő szemcseméretet és készítési eljárást.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mi az a vezetékvágó olló és hol vehetjük hasznát?

Az elektromos komponensek összekötéséhez számtalan féle és fajta kábelre van szükség, amelyeket...

Jó, ha résen vagy, amikor a bankszámlákról esik szó!

A legtöbben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a pénzügyi szektort érintő törvényi...

Az alkoholos italok készítésének titka

Sokan szeretik az alkoholos italokat fogyasztani – persze mindezt csak mértékkel tegyük!...

Hogyan előzhető meg kedvencünknél a hőguta, milyen tünetei vannak?

A felelős állattartók pontosan tudják, hogy a hőguta akár végzetes is lehet,...