szombat , 18 május 2024
Kezdőlap Tippek Mitől hibásodhat meg egy ipari hűtő?
Tippek

Mitől hibásodhat meg egy ipari hűtő?

140
ipari hűtő fagyasztóvitrin

Az élelmiszerkereskedelmi és nagykonyhai környezetnek megkerülhetetlen elemeit képezik a hűtőszekrények és fagyasztók, ezek nélkül az élelmiszerek, félkész és készételek tárolása elképzelhetetlen feladat lenne a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartásával. Éppen ezért komoly fennakadást jelenthet az adott vendéglátó-ipari egység vagy üzlet működésében, ha a hűtőberendezések valamelyike meghibásodik.

Amikor nem érdemes aggódni

Vannak helyzetek, amikor a hűtőszekrény vagy fagyasztó, legyen alapvetően bármennyire megbízható darab, szokatlan tüneteket produkál. Ilyen esetek lehetnek, amikor az üzemzaj megváltozik, magyarán hangosabb lesz a gép, jég jelenik meg, vagy a tárolt alapanyag megromlik.

A szokatlan zajok, például ropogó, pattogó hangok lehetnek természetes folyamat, a hőtágulás eredményei is. Minden anyag hőmérséklet-változás hatására változtatja a térfogatát, jellemzően melegben tágul, hidegben zsugorodik, és ez együtt járhat hanghatással is, ezért elsősorban a hűtő fém váza lehet a felelős.

Van olyan is, hogy a hűtő rezegni kezd, ami sok esetben a nem megfelelő szintezésnek tudható be. Amennyiben a berendezés állítható lábakkal rendelkezik ez könnyen, néhány perc alatt megoldható, csak egy vízmérték kell a feladat pontos elvégzéséhez. A rezgés lehet eggyel komolyabb hiba jele is, a no frost hűtők ventilátora egy idő után megkopik, a ventilátor cseréjével a zaj kiküszöbölhető.

A berendezés alján adott esetben víz gyűlhet fel, ennek lehet igazán prózai oka is: eltömődött az ennek elvezetését szolgáló lyuk, ami ezt a nedvességet elvezetni hivatott. Ennek tisztítása szakember segítsége nélkül is könnyen elképzelhető.

Mit kezdjünk a jegesedéssel?

Manapság már a no frost hűtők a leginkább elterjedtek, de ritkán ezeknél is tapasztalható jegesedés, nem mindig a készülék hibájából. Bizonyos gyakoriság feletti kinyitás esetén ez sajnos megtörténhet, mint ahogy a túl meleg behelyezett étel is előidézhet ilyen tüneteket.

A páraszabályozóval ellátott készülékek esetében ilyenkor sem kell jegesedéstől tartani. Amennyiben nem a fenti okok állnak a jegesedés hátterében, akkor érdemes átvizsgálni a tömítéseket, hiszen ezek kopása vezethet kéretlen jegesedéshez.

Gyengülő hűtőteljesítmény

A legkellemetlenebb hiba természetesen az, amikor a hűtőteljesítmény romlik, hiszen ez gátolja a készüléket leginkább az alapvető funkciójának betöltésében.

Ebben az esetben sem kell azonnal a termosztát meghibásodására gondolni, bár ezt sem szabad kizárni, viszont lehet, hogy a berendezés elhelyezése során követett el hibát. Kisebb éttermekben, büfékben előfordulhat, hogy a hűtő túl közel kerül valamilyen hőforráshoz, praktikusan a sütő-főző berendezések valamelyikéhez, vagy éppen a napsütötte ablakhoz.

Fontos, hogy a hűtő mögött elég tér legyen a légcsere biztosítására, ehhez minimum 5 centire van szükség. Sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, amennyiben a Nagykonyhai.com Webáruház italhűtői közül választ, illetve ipari fagyasztóvitrinek esetében is a minőségre szavaz.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Íme, öt lábbelitípus, amely tökéletes az átmeneti időszakra!

Szerencsére az átmeneti cipőket illetően a tervezők minden évben az olyan modellekre...

A virágtáska ideális csomagolás a csodaszép virágoknak

Hol vannak már azok az idők, amikor selyempapírba csomagolt virágokkal leptük meg...

Időskori online vásárlás? Miért ne?

A harmadik évezred valami merőben újat hozott azzal, hogy elterjedt a háztartásokban...

Biztos védelem láncfűrész ellen

Számos olyan tevékenység van, amelynek során kifejezetten súlyos kockázatoknak vannak kitéve a...