szombat , 18 május 2024
Kezdőlap Otthon Amit az új ültetésű gyümölcsfa oltványok metszéséről tudni kell
Otthon

Amit az új ültetésű gyümölcsfa oltványok metszéséről tudni kell

143
gyümölcsfák metszése

A frissen elültetett gyümölcsfákat semmiképp sem szabad sorsukra hagyni. Fontos, hogy szánjunk időt a megmetszésükre, amit tavasszal kell megtenni. A facsemeték koronájának visszametszése azért kardinális kérdés, mert a csökkent méretű gyökérhez kell igazítani a korona párologtató felületét.

Amennyiben a metszést elmulasztjuk, akkor nincs rá garancia, hogy a Csodakertész Barna Faiskola konténeres gyümölcsfáinak gyökere megfelelő mennyiségű vizet fog tudni eljuttatni a levelekhez. Ennek következtében sajnos a fa könnyen ki is száradhat.

Almafák, körték és más gyümölcsfák metszése

Hiába szép egy fiatal, mindössze egyesztendős almacsemete koronája, ha alacsonyan, fél méter alatt vannak az elágazások. Ebben az esetben ugyanis egy rendkívül alacsony törzsű fa lenne belőle. Ez a korona magasság zavaró lehet a kertben való közlekedésben és a munkában egyaránt.

Az alacsony oldalvesszőket tehát bátran le lehet metszeni. Nagyjából 60-80 centiméteres magasság környékén elvágható a sudár. Amikor a legfelső rügy kihajt, abból lehet sudarat nevelni. Az alatta elhelyezkedő rügyekből nevelhetők ki az első vázágak.

Az alma, körte és birs metszésére ideális esetben még a nyugalmi állapotban sort kell keríteni, a lombfakadást megelőzően. Ezzel szemben a csonthéjasok metszését inkább a rügypattanás környékén, a virágzáshoz közel kell elvégezni

Tudnivalók az őszibarack metszése kapcsán

A sokvesszős őszibarack csemetéből tetszés szerint lehet kialakítani koronát. A legfőbb kérdés az egy frissen elültetett fa esetén, hogy mekkora törzset kell neki hagyni. Általában 60-70 centis törzs megfelelő. E magasságig minden vesszőt le lehet metszeni, itt pedig meghagyható 3-5 olyan vessző, amiből a koronaágak lesznek. Őszibarack esetén ki kell vágni a sudarat, így később a fa kellő benapozottságot fog kapni. Ezt követően külső rügyállásra visszametsszük az oldalvesszőket.

Amennyiben a facsemete sudaras, elágazás nélkül vagy rendkívül gyenge vesszőkkel, akkor a következő eljárás szerint érdemes dolgozni. Először ki kell mérni a megfelelő törzsmagasságot, majd e fölött nagyjából 15 centiméterrel elvágható a fa. A vágás alatti rügyek ki fognak hajtani, majd ezt követően kialakíthatóvá válik a korona.

A meggy metszésének menete

Ha már ránézésre is tetszetős, arányos oldalvesszőkkel rendelkezik a fácska, akkor a korona kialakításának első lépései egyszerűbbek. Gyakorlatilag bármikor neki lehet látni, és nem is nagyon van mit elrontani.

Az erősebb vesszőkből elég kevesebbet levágni, a gyenge vesszőket viszont rövidre célszerű visszanyesni. Utóbbi esetben ugyanis az erős visszavágás következtében erőteljesebb lesz a hajtásnövekedés. Végül a sudarat is el kell vágni. Bár látszólag alig marad valami a fácskából, ezek a lépések elengedhetetlenek a gyökér és a lomb arányának beállítása érdekében.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hogyan engedjük el lépésről lépésre a gyermekünket?

A szülői lét egyik legnehezebb feladata a gyermek elengedése. Süveges Gergő és...

Milyen esetben éri meg mosható falfestéket vásárolni?

A frissen festett falak gyönyörűek, és bár természetes és minden háztartásban óhatatlanul...

Egy jövőálló szakma, ahol ember és „gép” is együtt dolgozhat!

Jönnek a robotok, és elveszik a munkánkat. Nem is alaptalan ez a...

A latex festék ideális választás a nagy igénybevételnek kitett falakra

A kellemes időjárás sokakat nemcsak a szabadba csábít, hanem a lakás felújítására...