szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Otthon Ismered a tradicionális teaszertartás fontos eszközeit?
Otthon

Ismered a tradicionális teaszertartás fontos eszközeit?

170
matcha tea teaceremónia

A keleti kultúrában jelentős szerepet játszik a tea fogyasztása. Az évszázadokon túlnyúló teaszertartások egy része még őrzi a hagyományokat. Japánban és Kínában nemcsak a forró nedű elfogyasztásának egy módja, hanem különleges alkalom, melyen a résztvevők együtt élik meg a harmóniát és nyugalmat.

A tradicionális teaszertartások meghatározott szabályok szerint zajlanak, melyek alapvető részét képezi a japán teáskészlet. Ezeken az eseményeken általában minőségi matcha teát szolgálnak fel. Az M Matcha, mint a matcha teák szakértője a zöld teák ezen fajtájának jótékony hatásait gyűjtötte össze. Cikkünkben utánajártunk a teaszertartás részleteinek, a használt eszközöknek és a különleges zöld tea hatásainak.

A szertartáshoz használt eszközök

Időszámításunk előtt 2700-tól eredeztethető a teaivás szokása, mely egy véletlennek köszönhető. Az ősi teaszertartás folyamata szinte változatlan maradt a hosszú évszázadok alatt is, megtartva a hagyományokat. Bár többféle stílus és iskola folyamata ismert, a közös szál mindegyikben a tradicionális teáskészlet használata.

A minimalista és természetközeli dizájn valamennyi, a ceremóniákon használt eszközt jellemzi. A kevés díszítéssel készült porcelán- vagy kerámiacsészék letisztult formája tökéletesen alkalmas arra, hogy a hosszú teakészítési folyamat alatt megnyugvást adjon a léleknek.

A teaceremóniáról

A teaceremóniák során előre megkoreografált mozdulatokkal készül el az ízletes nedű. Az eszközök között szerepel a hagyományos chazen, azaz bambusz ecset, mely arra hivatott, hogy a finom porrá őrölt matcha tea tökéletesen elkeverhetővé, krémes állagúvá váljon. A japán teáskészletben található egyéb eszközöket, mint például a mérőkanalat, teafőző edényt, esztétikus állványra helyezve tárolják.

A szertartáson való részvétel megtiszteltetés a meghívottak számára. Az esemény rituális és művészi élmény is egyben, fontos eleme a csend és a meditáció, mely kiszakít a rohanó hétköznapokkal.

A matcha tea előnyei

A matcha tea Japán bizonyos részein termő cserje leveleiből készül. Az egyedi technikával nevelt növények azon érési szakaszában történik meg a szüretelés, amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazza a tealevél. A prémium matchát leszedés után hatalmas malomkövekben őrlik porrá, ezzel pedig az összes fontos hatóanyagot megtartják.

Az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő tea jótékony hatása elvitathatatlan. Napi egy csésze elfogyasztásával már rengeteg hatóanyagot juttathatunk szervezetünkbe, mely sokféle előnnyel jár.

Egész napra tartós energiát biztosít, miután lassú felszívódású koffeinforrás. A kávéval ellentétben nem robbanásszerű a hatása, hanem folyamatos. Antioxidáns tartalma immunrendszerünk erősítését segíti, L-theanin összetevője pedig megnyugtat és ellazít amellett, hogy a koncentrációt is javítja. Fogyasztása mindenkinek ajánlott, nemcsak a teaszertartások alkalmával.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A csecsemők véroxigénszintjének mérése

Mi az a véroxigénszint? Ez a százalékos érték azt mutatja meg, hogy...

Az SPC padlók jellemzői

Mi is az SPC padló? Melyek azok a tulajdonságai, ami miatt annyira...

Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek

Nagykorúságukkal sok pénz ütheti azoknak a fiataloknak a markát, akiknek a szüleik...

A magabiztos szülő: Útmutató a tudatos neveléshez

Bojti Andrea A magabiztos szülő – A kételyektől a tudatosságig című könyve...