szombat , 2 március 2024
Kezdőlap Tippek Hogyan lehet kezelni a végbélsipolyt?
Tippek

Hogyan lehet kezelni a végbélsipolyt?

94
végbélsipoly kezelése proktológus

Cikkünkben eláruljuk, hogy pontosan mit nevezünk végbélsipolynak, illetve azt is, hogy minek következtében jön létre. Továbbá ismertetjük a tüneteit, a diagnosztizálásának lépéseit és a kezelési módját is.

A fisztula, vagy más néven sipoly egy kóros elváltozás, amely a testüregek vagy szervek kóros összeköttetését jelenti. Ezen az összeköttetésen keresztül szilárd anyag vagy folyadék halad természetellenes irányba vagy a külvilág felé. Ha a külvilággal a végbél belső ürege van összeköttetésben, akkor végbélsipolyról beszélhetünk, amely diagnosztizálását és kezelését proktológus végzi. A tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb felkeresni egy tapasztalt szakorvost. A végbélsipoly nagyjából hasonló arányban fordul elő nőknél és férfiaknál.

Milyen tünetei vannak a végbélsipolynak?

Gyakran előfordul, hogy végbéltályog vagy korábbi gyulladás következtében jön létre végbélsipoly. Ebben az esetben a tályog megnyitását vagy a spontán megnyílást követően begyógyul a tályog ürege, de marad a megnyitáskor létrejött seb és a végbél között egy járat. Ezt a járatot nevezzük végbélsipolynak. Jó néhány esetben előfordul, hogy a páciens nem veszi észre a tályogokat, csupán a végbélsipoly tüneteit észleli. Milyen tünetekkel jár ez a betegség?

A végbélsipoly leggyakoribb tünetei közé sorolható a savós, véres, gennyes váladékozás és a gyulladás. Továbbá a diszkomfortérzés, a viszketés és a fájdalom. Ha elzáródik a sipoly, akkor a váladékozás megszűnik. Azonban ebben az esetben megduzzadhat, felülfertőződhet és fájdalmassá válhat az adott terület. Ráadásul kialakulhat végbéltályog, amely megnyílhat újra és újra, illetve előfordulhat, hogy kialakul szövevényes járatrendszer.

Hogyan történik a diagnosztizálás?

A felsorolt tünetek jelentkezése esetén minél hamarabb fel kell keresni egy proktológust, aki a megfelelő diagnózis felállítását követően személyre szabott kezeléssel segít a páciensnek visszanyerni az életminőségét. Mielőtt részleteznénk a kezelés lépéseit, nézzük meg, hogy mi történik a diagnosztizálás során.

A diagnosztizálás első lépése a fizikális vizsgálat, amely során a szakorvos megkeresi a sipoly külső nyílását. Ezt követően kerül sor a szondázásra, amellyel megállapítható a sipoly iránya és mélysége, valamint a belső nyílás elhelyezkedése. Az alapos vizsgálatot követően kerül sor a kezelés elkezdésére.

Milyen lépésekből áll a kezelés?

A kezelés sebészeti beavatkozással történik. Korszerű lézeres kimetszésre kerül sor helyi érzéstelenítés mellett. A kimetszés előtt szükség lehet a váladék szabad távozásának biztosítására, azaz a sipoly setonos drenálására.

Bizonyos esetekben szükség van a drenálás hónapokon át tartó fenntartására. Ez jól mutatja, hogy a végbélsipoly gyógyításához nemcsak a proktológus kimagasló szakértelmére és tapasztalatára van szükség, hanem a beteg részéről a megértésre és a türelemre is.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Milyen műanyag ablak árakkal találkozhatunk a húsvéti időszakban?

Közeleg a tavasz, a húsvét, ami számtalan izgalmat tartogat számunkra. Vége a...

Testeden a történeted? Így segít visszanyerni az önbizalmad a plasztikai sebészet!

Az arcunk egyedi jegyei megkülönböztetnek minket másoktól, de néha ezek az eltérések...

Hogyan lehet valaki gyógynövénybolti eladó, drogerista?

Sokan szeretnek emberekkel foglalkozni, számukra vonzó lehet akár egy kereskedelmi szakma is....

A hajtogatott kéztörlő segítségével megtarthatod a higiéniát a mosdóban

A vendéglátóipar számtalan eszköz és fogyóeszköz beszerzését igényli. A papíráruk is ide...