szerda , 12 június 2024
Kezdőlap Tippek Hogyan lehet kezelni a végbélsipolyt?
Tippek

Hogyan lehet kezelni a végbélsipolyt?

191
végbélsipoly kezelése proktológus

Cikkünkben eláruljuk, hogy pontosan mit nevezünk végbélsipolynak, illetve azt is, hogy minek következtében jön létre. Továbbá ismertetjük a tüneteit, a diagnosztizálásának lépéseit és a kezelési módját is.

A fisztula, vagy más néven sipoly egy kóros elváltozás, amely a testüregek vagy szervek kóros összeköttetését jelenti. Ezen az összeköttetésen keresztül szilárd anyag vagy folyadék halad természetellenes irányba vagy a külvilág felé. Ha a külvilággal a végbél belső ürege van összeköttetésben, akkor végbélsipolyról beszélhetünk, amely diagnosztizálását és kezelését proktológus végzi. A tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb felkeresni egy tapasztalt szakorvost. A végbélsipoly nagyjából hasonló arányban fordul elő nőknél és férfiaknál.

Milyen tünetei vannak a végbélsipolynak?

Gyakran előfordul, hogy végbéltályog vagy korábbi gyulladás következtében jön létre végbélsipoly. Ebben az esetben a tályog megnyitását vagy a spontán megnyílást követően begyógyul a tályog ürege, de marad a megnyitáskor létrejött seb és a végbél között egy járat. Ezt a járatot nevezzük végbélsipolynak. Jó néhány esetben előfordul, hogy a páciens nem veszi észre a tályogokat, csupán a végbélsipoly tüneteit észleli. Milyen tünetekkel jár ez a betegség?

A végbélsipoly leggyakoribb tünetei közé sorolható a savós, véres, gennyes váladékozás és a gyulladás. Továbbá a diszkomfortérzés, a viszketés és a fájdalom. Ha elzáródik a sipoly, akkor a váladékozás megszűnik. Azonban ebben az esetben megduzzadhat, felülfertőződhet és fájdalmassá válhat az adott terület. Ráadásul kialakulhat végbéltályog, amely megnyílhat újra és újra, illetve előfordulhat, hogy kialakul szövevényes járatrendszer.

Hogyan történik a diagnosztizálás?

A felsorolt tünetek jelentkezése esetén minél hamarabb fel kell keresni egy proktológust, aki a megfelelő diagnózis felállítását követően személyre szabott kezeléssel segít a páciensnek visszanyerni az életminőségét. Mielőtt részleteznénk a kezelés lépéseit, nézzük meg, hogy mi történik a diagnosztizálás során.

A diagnosztizálás első lépése a fizikális vizsgálat, amely során a szakorvos megkeresi a sipoly külső nyílását. Ezt követően kerül sor a szondázásra, amellyel megállapítható a sipoly iránya és mélysége, valamint a belső nyílás elhelyezkedése. Az alapos vizsgálatot követően kerül sor a kezelés elkezdésére.

Milyen lépésekből áll a kezelés?

A kezelés sebészeti beavatkozással történik. Korszerű lézeres kimetszésre kerül sor helyi érzéstelenítés mellett. A kimetszés előtt szükség lehet a váladék szabad távozásának biztosítására, azaz a sipoly setonos drenálására.

Bizonyos esetekben szükség van a drenálás hónapokon át tartó fenntartására. Ez jól mutatja, hogy a végbélsipoly gyógyításához nemcsak a proktológus kimagasló szakértelmére és tapasztalatára van szükség, hanem a beteg részéről a megértésre és a türelemre is.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Neked való-e a leonbergi kutya?

Manapság, amikor szinte minden gazdi vizslával, német juhásszal, border collie-val, huskyval meg...

Mire tudjuk használni a mágnestáblákat?

Nem csak a tanároknak való a tábla. Egy irodában is elengedhetetlen lehet,...

Filmtekercses kulcstartó – a tökéletes ajándék

A filmtekercses kulcstartó tökéletes választás azok számára, akiket elvarázsol a régi filmek...

Az elegancia a férfi okosórákban is tükröződik

Sokan vágyunk egy okosórára, azonban attól tartunk, hogy nem fogjuk tudni kihasználni...